Aftenposten

Et halvt års tørke i Oslo tar slutt

Onsdag kan bli ukens fuktigste dag i Oslo. Ølkranene åpnes, og regnet skal hølje ned.

- Maria T. Pettrém

Etter månedsvis med nedstengt by, fikk Oslo-folk endelig en etterlengt­et beskjed sist fredag: Viruset har sluppet jerngrepet om Oslo. Denne uken starter neste del av trinn 2 i gjenåpning­splanen.

Det betyr at det blir en rekke lettelser i de strenge koronatilt­akene som har preget hovedstade­n i over et halvt år.

Siste servering kl. 22

Det har vært et knusktørt halvår i Oslo. Restaurant­er og utesteder har måttet holde stengt for gjester siden 2. mars i år. Full skjenkesta­ns ble innført 10. november i fjor.

Onsdag er det imidlertid slutt på tørken. Klokken 12 kan serverings- og skjenkeste­der forsiktig åpne kranene. Men det skjer ikke uten strenge regler.

• Siste servering blir kl. 22. Da er det heller ikke lov å slippe inn nye gjester.

• All servering skal skje ved bordene, ikke i baren. Gjester får ikke lov til å bevege seg rundt i lokalet.

• Det må være minst én meters avstand mellom bord. Det må også legges til rette for at gjester ved et bord, men som ikke tilhører samme husstand, kan holde én meters avstand til hverandre.

Bransjen må også forholde seg til en rekke krav. De må blant annet registrere seg hos Næringseta­ten på nytt hvis de vil skjenke alkohol. Og hvert sted må utarbeide en skriftlig risikovurd­ering for smittevern.

På onsdag må utelivet også forholde seg til et nasjonalt krav: Alle som skal servere alkohol, må også ha matserveri­ng.

Men spiseplikt­en oppheves allerede torsdag 27. mai.

– Ukens fuktigste dag

Planlegger du å legge turen til en uteserveri­ng for å feire, bør du kanskje tenke deg om to ganger.

– Det ligger an til å bli ukens fuktigste dag, sier statsmeteo­rolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorolog­isk institutt.

Med «fuktig» sikter han til at det er meldt 10–15 mm regn:

– Det er nok ikke den helt store dagen for utepils, nei. Det blir sur vind og lave temperatur­er. Men det meste regnet kommer første del av dagen. Det gir seg nok utover kvelden, sier Walløe.

Men torsdag snur det.– Torsdag og fredag ser lovende ut. Og mot helgen kan vi vente oss i overkant av 20 grader. Det blir den mest sommerlige helgen hittil i år, sier Walløe.

Ikke lov med innendørs gruppetren­ing

Treningsse­ntrene i hovedstade­n har vært stengt i snart syv måneder. Onsdag kan Oslo ivrigste treningsen­tusiaster igjen innta plass på byens tredemølle­r, spinningsy­kler og vektappara­ter.

Men heller ikke treningsse­ntrene slipper unna strenge regler. Det vil være strenge begrensnin­ger på antall, avstand og forbud mot innendørs gruppetren­ing.

Hos treningsse­nteret SATS åpnes det nå for egentrenin­g i studio og med personlig trener, men dette må forhåndsbo­okes.

Gruppetren­ing innendørs må vi vente på litt lenger på, men flere sentre tilbyr gruppetime­r utendørs.

Flere utsolgte konserter

Også Oslos kulturliv kan endelig begynne å røre på seg igjen fra onsdag. Både museer, kino, teater og konsertste­der kan åpne. Hvis du lengter etter kinomørket, må du ha litt is i magen. Nordisk Film Kino, Odeon kino Oslo og Vega Scene har annonsert at de vil åpne dørene fredag.

På teaterfron­ten har både Det Norske Teatret, Nationalth­eatret, Oslo Nye og Den Norske Opera & Ballett flere forestilli­nger klare. Men det kan lønne seg å være kjapp. Kun 20 billetter pr. forestilli­ng ryker nok kjapt.

Når det gjelder konserter, jobber Rockefelle­r og Sentrum Scene på spreng med å planlegge de neste ukene. Både Parkteatre­t og Blå har allerede flere konserter på tapetet.

De fleste Oslo-museene åpner igjen på torsdag eller fredag.

 ?? Foto: Vidar Ruud, NTB ?? Det er lenge siden dette var et vanlig syn i Oslo. Bildet er tatt på Rådhuset Bar 1. juni i fjor.
Foto: Vidar Ruud, NTB Det er lenge siden dette var et vanlig syn i Oslo. Bildet er tatt på Rådhuset Bar 1. juni i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway