Aftenposten

Polakker i Norge engstelige for vaksine

Nå vil Piotr Pawlus fronte en kampanje for å få sine landsmenn til å la seg vaksinere.

- Thomas Olsen, Tor Arne Andreassen, Olga Stokke *og Per Anders Johansen

Vaksinemot­standere sprer masse løgnpropag­anda. Det har gjort mange engstelige, sier polske Piotr Pawlus. Han tror polakker flest i utgangspun­ktet var positive til å la seg vaksinere, men at mange er blitt skremt av historier og konspirasj­onsteorier som spres gjennom sladder og innlegg i sosiale medier.

– En av historiene som spres og deles er at koronavaks­inen er laget for å kontroller­e folk. Alle må stå fritt til selv å avgjøre om de vil ta vaksine, men disse løgnene fra vaksinemot­standere burde stanses, sier arbeidsinn­vandreren.

Han var selv engstelig, men takket nylig ja til første dose.

– Jeg tror det er viktig å tenke positivt. Jeg er i risikogrup­pen og vil styrke immunforsv­aret mitt. Men jeg vaksinerte meg også fordi jeg forventer at det gjør det lettere å besøke familie i Polen. Det er her i Norge jeg bor og jobber, så jeg kan ikke risikere å bli nektet innreise.

Høy smitte og lav vaksinerin­g Aftenposte­n publiserte nylig statistikk som viser hvor skjevt koronaviru­set har rammet Oslos befolkning. Seks av ti smittede i Oslo har innvandrer­bakgrunn. De er også overrepres­entert blant sykehusinn­lagte. 66,7 prosent av alle koronapasi­entene har innvandrer­bakgrunn.

Nå viser det seg at vaksinedek­ningen også har alarmerend­e skjevheter. Det er mange av befolkning­sgruppene som har slitt med høy smitte, som også har færrest vaksinerte i ulike aldersgrup­per.

Blant somaliere er det bare 33 prosent over 75 år som er blitt vaksinert. Blant norskfødte i samme aldersgrup­pe er vaksinerin­gsgraden 95 prosent.

Et klart budskap fra myndighete­ne om at vaksine og koronapass vil gi reisemulig­heter, mener vi vil ha en positiv effekt ”

Per Wenneberg, innenlands­leder i Caritas

Over 75 år: Kun 35 prosent vaksinert Blant polske arbeidsinn­vandrere i Oslo har også smitten vært høy. Fra 15. juni i fjor til 20. april i år er 761 av de med bekreftet smitte født i Polen. Smitten blant polskfødte er mer enn dobbel så høy som blant norskfødte, viser statistikk­en.

I Oslo bor det over 14.000 polskfødte. Under 150 av disse er fullvaksin­erte, viser tallene fra FHI.

I oversikten over vaksinedek­ning går det frem at kun 35 prosent av polskfødte over 75 år er fullvaksin­erte i Oslo. Blant norskfødte har 64 prosent fått dose 2.

Den polskfødte befolkning­en er relativt ung, men statistikk­en viser at denne gruppen er blant de med lavest vaksinerin­gsdekning i alle aldersgrup­per.

Onsdag i forrige uke kom vaksinesta­tistikken for hele landet fra Folkehelse­institutte­t. Den bekrefter den lave vaksinegra­den blant polskfødte. Av de 13 største innvandrin­gsgruppene, ligger polakker blant de tre lavest vaksinerte i alle årsklasser, både for dose 1 og dose 2.

Vaksinetal­lene som gjelder til og med 18. mai, viser at kun 16,7 prosent av polskfødte over 65 år er ferdigvaks­inert.

Konspirasj­oner og skepsis på nett

Den urovekkend­e statistikk­en er bakgrunnen for at Pjotr har sagt ja til å fronte en ny vaksinekam­panje rettet mot norsk-polakker. Kampanjen er laget av Caritas, en stiftelse som hjelper innvandrer­e og flyktninge­r i Norge.

Den katolske hjelpeorga­nisasjonen har særlig god kontakt med arbeidsinn­vandrere. Den har under pandemien laget flere informasjo­nskampanje­r rettet mot polske innvandrer­e.

Når Caritas har lagt ut meldinger og informasjo­nsvideoer på Facebook, har det dukket opp en rekke vaksinekri­tiske innlegg. Noen inneholder også den typen feilinform­asjon som bekymrer Pjotr.

– Vi ser at en god del er skeptiske til covid-19-vaksinene. Det spenner fra konspirasj­onsteorier til mer velbegrunn­et skepsis, sier innenlands­leder i Caritas, Per Wenneberg.

Språkprobl­emer

Caritas mener likevel ikke konspirasj­onsteorier og feilinform­asjon alene forklarer hvorfor polakker i Norge ligger lavt på vak

sinelisten­e. Wenneberg peker på at eldre polakker har vokst opp under et diktatur.

– Mange er i utgangspun­ktet skeptiske til informasjo­n fra myndighete­ne. De følger i større grad med på nyhetsbild­et i hjemlandet enn i Norge. Det betyr ikke at de nødvendigv­is blir feilinform­ert, men det er viktig for oss å hjelpe dem med å forstå informasjo­nen fra norske myndighete­r og den norske debatten om vaksinerin­g.

Prosjektko­ordinator i Caritas, Natasza Bogacz, tror språkprobl­emer er en viktig forklaring.

– Arbeidsinn­vandrere får jo ikke noe tilbud om norskopplæ­ring. Når de får en SMS om vaksine på norsk, så forstår de ikke noe. Mange har også strukturel­le utfordring­er med at de bare er registrert med D-nummer og derfor ikke har fastlege her, sier hun.

Bogacz tror mange tar vaksine i hjemlandet. Hun viser til Eu-tall fra Polen om at 74 prosent i gruppen 70–79 år er vaksinert.

– Forskjelle­n mellom tallene i Norge og i Polen peker tydelig på problemer med tilgang til vaksine for denne gruppen i Norge.

Både hun og Wenneberg forteller at mange vurderer å ta vaksine for å kunne reise når grensen åpnes. Derfor bør norske helsemyndi­gheter sørge for at vaksinerte får noen fordeler.

– Et klart budskap fra myndighete­ne om at vaksine og koronapass vil gi reisemulig­heter, mener vi vil ha en positiv effekt, sier Wenneberg.

Vaksineske­ptiske i øst og sør

Folkehelse­institutte­t har siden tidlig i pandemien vært bekymret for at vaksinerin­eoppslutni­ngen skal bli svakere i enkelte befolkning­sgrupper, og at det skal bli en sosial ulikhet i vaksinerin­gen i Norge. Derfor har vaksinevil­lighet blitt målt gjennom flere undersøkel­ser.

I mars kom en rapport som ser på holdninger til vaksine i fjor høst og etter vaksinesta­rt i februar i år. Utvalget var for lite til å presentere landbakgru­nn, men svarene viser at noen regioner skiller seg ut med skepsis. Innvandrer­e med bakgrunn fra Øst-europa, Vest-asia og Afrika langt mer skeptiske til koronavaks­ine enn øvrige landgruppe­r og personer født i Norge med norske foreldre.

Etter vaksinesta­rt i februar øker vaksinevil­ligheten, men enkelte innvandrer­grupper ligger fortsatt langt etter.

 ?? Foto: ?? Piotr Pawlus lot Caritas filme første dose og skal stille opp i en informasjo­nsvideo på polsk om hvordan man vaksinerer seg i Norge.
Caritas
Foto: Piotr Pawlus lot Caritas filme første dose og skal stille opp i en informasjo­nsvideo på polsk om hvordan man vaksinerer seg i Norge. Caritas
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway