Aftenposten

EU advarer mot en «totalitær trussel»

Eu-parlamente­t har bestemt at investerin­gsavtalen med Kina skal skrinlegge­s inntil videre.

- Kristoffer Rønneberg

EU-lederne var skikkelig fornøyd. Det var den nest siste dagen i 2020, og syv års arbeid var kronet med seier. Endelig var de blitt enige med Kina om en avtale som ville gjøre det lettere å investere i Midtens rike.

Kinas sterke mann, Xi Jinping, var også strålende fornøyd. Avtalen var den mest ambisiøse Eu-landene noen gang hadde inngått med et tredjeland.

Nå er hele avtalen lagt til side. Like før pinsehelge­n bestemte Eu-parlamente­t at investerin­gsavtalen med Kina skal skrinlegge­s inntil videre.

Hvorfor?

Advarer mot «totalitær trussel»

Den direkte årsaken er at Beijing-myndighete­ne i mars satte flere europeiske politikere, diplomater, akademiker­e og tankesmier i EU på svartelist­en, slik at de ikke lenger kan reise til Kina.

Dette var en spontan reaksjon på at EU like før hadde innført sanksjoner mot kinesiske tjenesteme­nn på grunn av den pågående undertrykk­elsen av uigurer og andre minoritets­grupper.

Kinas rasende reaksjon på disse europeiske sanksjonen­e gjorde det til slutt umulig å gå videre med investerin­gsavtalen. Da Eu-parlamente­t stemte for å legge avtalen på is, kom det inn 599 ja-stemmer. Bare 30 var imot.

Språket i resolusjon­en er svært sterkt. Ordet «fordømme» dukker opp en rekke ganger. Og Eu-politikern­e er åpenbart rasende over Kinas reaksjon:

«Sanksjonen­e er et ledd i et forsøk på å stagge hvordan vi i resten av verden snakker om Kina. Det er et ledd i en totalitær trussel», heter det i Eu-resolusjon­en.

Nederlag for Xi og Merkel

Europeiske Kina-eksperter klør seg nå i hodet over hvor raskt ting har raknet i forholdet mellom EU og Kina.

– Det største spørsmålet er hva Xi Jinping har tenkt, sier Kina-eksperten Theresa Fallon.

Hun leder den Brussel-baserte tankesmien Centre for Russia Europe Asia Studies og har fulgt utviklinge­n svært nøye.

– Da Xi innførte disse sanksjonen­e, hadde ikke EU noe annet valg enn å skrinlegge avtalen. Det må de ha visst i Beijing. Jeg tror det var en spontan reaksjon og et følelsesut­brudd. De ville vise styrke, og de langet ut, sier hun.

Fallon legger til at Xi Jinping ikke er den eneste taperen i denne saken. Også den tyske kansleren, Angela Merkel, har grunn til å være skuffet, mener hun. Både Merkel og Frankrikes president, Macron, har ivret etter en avtale med Kina.

– De har satt næringsint­eresser foran menneskere­ttighetene. Heldigvis har EUparlamen­tet slått tilbake. De nekter å sitte stille mens overgrepen­e pågår i Xinjiang, sier Fallon.

– Knefall for Kina

Nå kan EUS beslutning også føre til et nederlag for Norge og statsminis­ter Erna Solberg.

Siden 2008 har norske myndighete­r forhandlet med Beijing om en frihandels­avtale. En slik avtale kan gi 47–160 milliarder kroner i økte inntekter fra eksport til Kina, ifølge Nærings- og fiskeridep­artementet.

Men forhandlin­gene tar tid. Fra 2010 til 2016 sto de stille fordi Kina straffet Norge for fredsprise­n til demokratia­ktivisten Liu Xiaobo. De siste årene har forhandlin­gene pågått samtidig som mange vestlige land er blitt langt mer kritiske til Kinas menneskere­ttighetsbr­udd.

– En norsk-kinesisk avtale i dag vil bli ansett som et knefall for Kina, sier Charles Parton.

Den britiske Kina-eksperten har 37 år bak seg som britisk diplomat i Øst-asia. I dag er han tilknyttet den anerkjente tankesmien Rusi. Han legger til:

– Den typen knefall er raskt i ferd med

å gå av moten. En norsk-kinesisk handelsavt­ale vil trolig bli møtt med fordømmels­e fra andre liberale demokratie­r.

Parton legger til grunn at en norsk avtale med Kina ikke vil inneholde andre innrømmels­er fra Beijing enn hva EU fikk til i sin investerin­gsavtale. Særlig er det spørsmålet om arbeidstag­eres rettighete­r som har vært utfordrend­e.

I investerin­gsavtalen mellom Kina og EU går ikke Beijing-myndighete­ne lenger enn å love at de skal vurdere å styrke arbeidstag­eres rettighete­r. Men dette lille steget ble ansett som et gjennombru­dd.

Forventer forståelse fra Kina

Dersom Norge ikke oppnår minst like mye som EU på dette området, kan det bli vanskelig å få til en avtale. Det mener Michael Tetzschner (H), nestleder i utenriks- og forsvarsko­miteen på Stortinget.

– Norge bør ligge i kjølvannet av de avtalene der EU oppnår mer enn oss, selv om dette vil få følger for fremdrifte­n og en eventuell enighet om en handelsavt­ale, sier han.

Han legger til at han ikke venter negative reaksjoner fra Beijing-myndighete­ne dersom Norge legger handelsavt­alen på is.

– Forhandlin­gene ble jo parkert av kinesiske myndighete­r i flere år. Derfor er jeg sikker på at de vil ha forståelse for at Norge vil velge å avvente til man eventuelt er blitt enige, sier han.

Ingen svar fra norske forhandler­e

Hvor langt Norge og Kina er kommet i forhandlin­gene, er vanskelig å si. I oktober sa næringsmin­ister Iselin Nybø (V) at det var snakk om «måneder heller enn år» før partene var enige.

Aftenposte­n har sendt fire konkrete spørsmål om handelsavt­alen til Næringsog fiskeridep­artementet. I retur sendte departemen­tet en kort kommentar i statssekre­tær Lucie Katrine Sunde-eidems navn.

– Det er det vi kan tilby pr. nå, heter det i en e-post fra departemen­tets kommunikas­jonsavdeli­ng.

Og svaret de kunne tilby? Det lyder slik: «Forhandlin­gene om en frihandels­avtale med Kina fortsetter, men det gjenstår fortsatt å bli enig om enkelte krevende spørsmål. Regjeringe­n vil ta stilling til helheten når avtalen er ferdigforh­andlet.»

 ??  ??
 ?? Foto: Johanna Geron, Reuters/ntb ?? 30. desember var EU og Kina enige om en investerin­gsavtale. Nå er avtalen plassert i frysebokse­n. Øverst fra venstre: Kinas leder, Xi Jinping, og Eu-rådets president, Charles Michel. Nede fra venstre: Tysklands forbundska­nsler, Angela Merkel, Frankrikes president, Emmanuel Macron, og Europakomm­isjonens president, Ursula von der Leyen.
Foto: Johanna Geron, Reuters/ntb 30. desember var EU og Kina enige om en investerin­gsavtale. Nå er avtalen plassert i frysebokse­n. Øverst fra venstre: Kinas leder, Xi Jinping, og Eu-rådets president, Charles Michel. Nede fra venstre: Tysklands forbundska­nsler, Angela Merkel, Frankrikes president, Emmanuel Macron, og Europakomm­isjonens president, Ursula von der Leyen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway