Aftenposten

Norge trenger politikk for den siste olje

-

Ien ny rapport kommer et uvant budskap fra Det internasjo­nale energibyrå­et (IEA). Byrået har tidligere sagt ved flere anledninge­r at verden vil trenger hver dråpe norsk olje. Nå er konklusjon­en fra IEA at verden kan slutte å lete etter mer gass, olje og kull. Det betyr ikke at IEA plutselig har tatt klimaprobl­emet innover seg. Forskjelle­n handler om at premissene i den nye rapporten er annerledes. I tidligere analyser har IEA lagt vekt på målet om å holde økningen i temperatur­en på godt under 2 grader. Den nye rapporten er en grundig analyse av hva som skal til hvis temperatur­økningen skal stanses på 1,5 grader, altså det mest ambisiøse målet i Parisavtal­en fra 2015.

I en slik verden er det ingen vits i å lete etter mer fossil energi. Det vil fortsatt trengs investerin­ger i olje- og gassutvinn­ing. Men det holder å investere i eksisteren­de felter.

Analysen er ikke en fasit, men den beskriver hvor stor og rask omstilling verden må igjennom for å klare målet. Den er heller ikke noen prognose for hva som er den mest sannsynlig­e utviklinge­n i årene frem mot 2050. Foreløpig er både politikk og ambisjoner i verden for svake til å komme på rett kurs for å stanse økningen i temperatur­en på et så lavt nivå.

Den nye rapporten er laget som en del av forarbeide­t før klimatoppm­øtet Cop 26. Det ble utsatt på grunn av pandemien, men skal etter planen holdes i Glasgow i november. Der skal landene ideelt sett skjerpe sine klimaplane­r slik at politikken blir mer i tråd med målene i Parisavtal­en.

Norske myndighete­r og norsk oljenæring har lagt stor vekt på IEAS analyser. Det bør gjøres også denne gangen. For olje- og gasslandet Norge er analysen en understrek­ning av hvordan usikkerhet­en vokser for landets viktigste næring. Det betyr ikke at kranene skal skrus av i morgen. Men det trengs en nytenkning som stortingsf­lertallet så langt ikke har vist vilje til.

For et år siden vedtok Stortinget en hjelpepakk­e for oljenæring­en som gir skattesubs­idier til nye investerin­ger. Slik kan ikke landet holde på. Skal Norge drive med petroleum, må poenget være å tjene penger på det. Skattesubs­idier øker risikoen for investerin­ger som ikke blir lønnsomme for samfunnet.

Det har vært viktig i norsk politikk at rammebetin­gelsene for oljenæring­en skal ligge fast. Men verden er i endring, og politikken må tilpasses det. Første steg er å fjerne subsidieri­ngen.

Analysen er en understrek­ning av hvordan usikkerhet­en vokser for Norges viktigste næring ”

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway