Aftenposten

Ufo-rapporter tas på alvor i USA

Kommer de snåle flyvende objektene fra en annen verden? Ett alternativ skremmer noen amerikaner­e enda mer.

- Kjetil Hanssen

Ifilmen Independen­ce Day fra 1996 sier en oppgitt president: « Uansett hva du har lest i tabloidene, har våre myndighete­r aldri funnet noe fremmed romskip. Tro meg! Det finnes ikke noe Area 51. Det finnes ikke noe fremmed romskip.» Filmens forsvarsmi­nister bryter inn: «Øh, unnskyld meg, president. Det der er ikke helt presist.» Så følger en pinlig stillhet.

Spørsmål i Pentagon

Litt slik kan Ufo-debatten i USA fremstå nå. I mange tiår har konspirasj­onsteoreti­kere snakket om romvesener. Spydig er de blitt stemplet som «sølvpapirh­atter». Nå får de på en måte en slags revansje.

Reportere spør nå uten å rødme Pentagons talsmann stadig vekk om UFO-ER. Samfunnsto­pper spekulerer åpent rundt emnet. Blant dem er:

• John Brennan, Cia-sjef under Barack Obama.

• John Ratcliffe, etterretni­ngssjef under Donald Trump.

• Tidligere president Barack Obama.

Jagerflyve­re forbløffet

I 2014 og 2015 seilte hangarskip­et Teddy Roosevelt langs USAS østkyst. Pilotene som fløy tokt fra skipet, så daglig flyvende objekter de ikke kjente igjen eller kunne forklare. De rapportert­e tjenesteve­i.

Hva som fikk pilotene til å stusse:

• De lignet ikke på fly og hadde ikke synlige motorer, men fløy raskt.

• Ingen eksos eller vingevirvl­er kunne sees.

• De brøt lydmuren uten å lage lyd.

• De fløy svært fort, men likevel lenge.

Vanlige fly ville gått tom for drivstoff.

• De gjorde tilsynelat­ende umulige og uberegneli­ge manøvre.

• Noen av dem bare forsvant.

Filmer ble bekreftet

Jagerflyve­rne filmet slike hendelser. Etter hvert ble noen av historiene og noen filmklipp lekket. I april i fjor offentligg­jorde USAS forsvar noen få snutter. Det ble presisert at fenomenene fortsatt er «uidentifis­ert».

Et av disse klippene ble tatt opp utenfor Florida 20. januar 2015. «Se på den greia! Den roterer», sier en av pilotene mot slutten av opptaket.

Flere videoer er lekket. En av dem viser en slags omvendt pyramide som svever over et marinefart­øy før den forsvinner ned i havet. Dette skal ha skjedd ved San Diego i California. Sjøforsvar­et har bekreftet at filmen er tatt opp av deres personell.

I august i fjor satte Pentagon ned en arbeidsgru­ppe for UAP. UAP er det «nye» UFO. UAP står for Unidentifi­ed Aerial Phenomena – uidentifis­erte fenomener i luftrommet. Det nye begrepet sier altså hverken at det eksplisitt er snakk om fysiske objekter eller at de flyr.

Rapport etter koronapakk­e

En senatskomi­té venter nå på en rapport om saken. Den skal komme i juni. Kravet om en slik rapport ble vedtatt i fjor. Det ble da skrevet inn i den 5500 sider store økonomiske krisepakke­n mot koronanedt­ur. Slike store lovpakker får ofte en rekke tillegg av ymse art.

Kravet om redegjørel­sen ble ført i pennen av senator Marco Rubio. Han er fra Florida, der flere av fenomenene er sett.

Tidligere jagerflyve­r Ryan Graves ble intervjuet av 60 minutes. Han sier piloter særlig spekulerer på tre forklaring­er: Hemmelig amerikansk teknologi, fremmede spionfarko­ster eller noe utenomjord­isk.

Selv ser han ikke bort fra at dette kan være russisk eller kinesisk teknologi.

Og nettopp det er den store skrekken for militære topper i USA: Har rivaler klart å utvikle en slags superfly eller superdrone uten at USA har fått nyss om det?

Obama: Vet ikke hva det er

Uansett har debatten beveget seg fra obskure Ufo-nettsteder og humorinnsl­ag helt til topps i samfunnet. Tidligere president Barack Obama tøyset nylig om det på et humorshow, men ble også alvorlig:

– Det finnes bilder og registreri­ng av objekter i luften, og vi vet ikke helt hva de er. Vi kan ikke forklare hvordan de beveget seg eller deres bane, sa han.

Obamas Cia-sjef, John Brennan, deltok på en podkast. Han understrek­et at det var viktig å undersøke værfenomen­er og forhold på bakken. Men så sa han også noe som ble lagt mer merke til.

– Jeg mener det er noe selvsikker­t og arrogant hvis vi tror det ikke finnes noen annen form for liv noe sted i universet, sa den avgåtte Cia-sjefen.

John Ratcliffe gikk ikke så langt. Han var etterretni­ngssjef under Donald Trump. Hos Fox News i mars sa han at det har vært langt flere slike observasjo­ner enn hittil kjent.

Hva de vil vite

Rapporten til Senatet skal inneholde detaljert analyse av fenomenene fra alle tenkelige grener av militæret, overvåking, etterretni­ng, etterforsk­ning og forskning. Dette er noe av hva senatorene vil ha svar på:

• Har de bånd til fiendtligs­innede land?

• Utgjør de en trussel mot USAS militære ressurser og anlegg?

• Er det tegn til at andre land har funnet opp noe som truer USAS militære overlegenh­et?

• Hvilke tiltak vil de militære og etterretni­ngen anbefale?

USAS forsvarsmi­nister og etterretni­ngssjef skal levere rapporten snart. Siste frist er 25. juni. Den skal i prinsippet være offentlig. Likevel vil den trolig også ha noen graderte vedlegg.

 ?? Foto: US Navy ?? Dette bildet er fra et klipp USAS sjøforsvar offentligg­jorde i fjor. Filmen ble tatt opp 20. januar 2015 utenfor Floridas kyst. Objektet fløy i stor fart mot vinden og roterte.
Foto: US Navy Dette bildet er fra et klipp USAS sjøforsvar offentligg­jorde i fjor. Filmen ble tatt opp 20. januar 2015 utenfor Floridas kyst. Objektet fløy i stor fart mot vinden og roterte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway