Aftenposten

Automatisk nedstengin­g skaper strid

Danmark er i gang med en storstilt gjenåpning. På ett punkt skiller den seg fra den norske.

- Ingeborg Moe

Selv swingerskl­ubber i Danmark kunne åpne dørene fredag, vel å merke hvis gjestene kunne vise frem koronapass og brukte munnbind i baren. Danmarks gjenåpning tok et nytt steg. Men enda viktigere er det at studenter igjen får møte på universite­tene. Flere kan få vende tilbake på jobb fra hjemmekont­or. Det blir lov med innendørs fritidsakt­iviteter igjen.

Alt dette ble klart etter at regjeringe­n forhandlet frem et nytt steg i gjenåpning­en med partiene på Folketinge­t. Opposisjon­en har i lang tid presset på for å åpne mer.

Danmark og Norge har i stor grad fulgt hverandre i koronapand­emien.

Men i gjenåpning­en er det to ting som skiller: Danmark lener seg på sin enorme testkapasi­tet for å kunne åpne mer. Torsdag ble det tatt 200.000 ordinære koronatest­er i Danmark, nesten ti ganger mer enn i Norge. Samtidig ble det foretatt en halv million hurtigtest­er. For å gå til frisøren, på kafé eller på konsert må man vise gyldig koronapass. De som ikke er vaksinert, må ha med seg en negativ koronatest for å komme inn. Slik har det allerede vært i en måned.

Det er det andre punktet som er omstridt: Det er nemlig laget en automatisk mekanisme for lokale nedstengni­nger hvis smitten øker.

I danske medier har det kommet flere eksempler på at det har gitt spesielle utslag. For eksempel har skoler måttet stenge ned selv om de ikke har hatt et eneste smittetilf­elle. Årsaken er at smittenivå­et i sognet de tilhører, overskred en grense.

Både data og datoer

I Norge har myndighete­ne sagt at det er data, ikke datoer, som gjelder. Oslos byrådslede­r, Raymond Johansen (Ap), gjentok fredag at byrådets mål er «at når vi åpner, skal det være for godt».

I Danmark har de satt datoer, men bruker også data. Og de har altså laget en regel som gjør at man kan følge med fra dag til dag om man risikerer nedstengin­g.

Regelen om automatisk nedstengni­ng har imidlertid fått sterk kritikk, skriver Berlingske. En kommune på Nord-sjælland, altså øya der København ligger, har skrevet et protestbre­v til Folketinge­t. De mener regelen er ute av proporsjon, og de skriver at de føler seg overkjørt av en dampveival­s.

Hørsholm kommune har nå vært stengt ned igjen i ti dager på grunn av regelen om automatisk nedstengni­ng. Også kommuner som nærmer seg røde grensen på maksimalt 250 smittetilf­eller pr. 100.000 innbygger, har protestert.

Professor i virologi Allan Randrup

Thomsen mener modellen må gjøres mer smidig.

– Man må justere grensene for nedstengni­nger, for ellers risikerer vi at skolene nærmest ikke kan holde åpne når samfunnssm­itten stiger, sier Thomsen ifølge Berlingske.

Det danske helsedepar­tementet har åpnet for at det kan gjøres justeringe­r når man har fått flere erfaringer.

Smittenivå­et er høyere enn i Norge. Men den danske regjeringe­n mener at de likevel har god kontroll, blant annet takket være den store testaktivi­teten. Det gjør også at de fanger det opp dersom det kommer mange smittetilf­eller.

I uke 18 og 19 lå Danmark på 234 tilfeller pr. 100.000 innbygger, mot 107 i Norge. Men antallet sykehuspas­ienter har gått ned, og den danske helseminis­teren mener de har kontroll på pandemien.

 ?? Foto: Tim Barsøe, Reuters/ntb ?? Danskene har kunnet gå på kafé i flere uker allerede. Fredag tok gjenåpning­en nok et nytt steg. Men øker smitten, slår én regel inn.
Foto: Tim Barsøe, Reuters/ntb Danskene har kunnet gå på kafé i flere uker allerede. Fredag tok gjenåpning­en nok et nytt steg. Men øker smitten, slår én regel inn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway