Aftenposten

Ber flyselskap­ene være forsiktige

Luftfartst­ilsynet ber norske flyselskap­er utvise forsiktigh­et i området rundt Minsk. Sveriges transports­tyrelse anbefaler nå å unngå hviterussi­sk luftrom. SAS bekreftet at de vil følge denne oppfordrin­gen.

- NTB og Kaja Kirsebom

Håvard Sverre Vikheim, talsperson i Luftfartst­ilsynet, ber norske flyselskap­er utvise forsiktigh­et.

– Med bakgrunn i anbefaling­ene gitt fra Det europeiske luftfartst­ilsynet (EASA) så støtter vi deres konklusjon om at flyselskap­ene bør utvise stor forsiktigh­et når man opererer i området rundt Minsk, skriver han i en e-post til Aftenposte­n.

Han opplyser om at de har videreform­idlet informasjo­nen de har fått fra EASA til norske flyselskap­er.

– Vi har full tillit til at flyselskap­ene setter sikkerhete­n først, og gjør de riktige vurderinge­n, som ansvarlige for flysikkerh­eten, legger Vikheim til.

Transports­tyrelsen i Sverige oppfordret mandag svenske flyselskap­er til å unngå luftrommet over Hviterussl­and. SAS bekreftet at de akter å følge anbefaling­en. Det samme opplyser latviske Air Baltic.

– Vi oppfordrer svenske flyselskap­er til å overveie muligheten til å unngå dette luftrommet til vi har fått klarhet og situasjone­n stabiliser­es, sier Simon Posluk, enhetssjef i den svenske Transports­tyrelsen.

SAS har én rute som flyr over hviterussi­sk luftrom. Det er ruten mellom Oslo og Kiev, skriver VG.

Flyvning fra Minsk avlyst

For Norwegian er det ikke aktuelt å ta stilling til situasjone­n, da de for tiden ikke har noen flyruter over territorie­t til Hviterussl­and.

Lufthansa sier i en uttalelse at en flyvning fra Minsk er blitt suspendert som følge av en sikkerhets­advarsel.

Også den britiske regjeringe­n oppfordrer britiske flyselskap­er til å unngå hviterussi­sk luftrom.

Storbritan­nias utenriksmi­nister Dominic Raab mener Den internasjo­nale organisasj­onen for sivil luftfart bør møtes for å diskutere saken.

Den britiske avisen The Independen­t sier nettstedet Flightrada­r24 viser hvordan fly fra ungarske Wizz Air og Austrian Airlines 2. pinsedag unngikk å fly over Hviterussl­and, selv når det ville kortet ned ruten deres.

Samme dag forbød Litauen alle fly på vei til eller fra landet å bruke hviterussi­sk luftrom, opplyser samferdsel­sminister Marius Skuodis.

Nato-ambassadør­ene skal diskutere spørsmålet tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway