Aftenposten

Hva betyr «å bli bra» etter helseprobl­emer? Tre ord kan hjelpe oss å være tydeligere.

Er det ulike måter å bli bra på? Og når man er bra igjen, betyr det alltid at livet er blitt akkurat som før?

- Yael Friedman, Doktorgrad­sstudent, Universite­tet i Oslo Sebastian Watzl, Førsteaman­uensis, Universite­tet i Oslo Gry Oftedal, Førstelekt­or, Universite­tet i Oslo Carl Henrik Gørbitz, Professor, direktør, Uio:livsvitens­kap, Universite­tet i Oslo

Både helseperso­nell og privatpers­oner bruker uttrykket «å bli bra igjen» om det å gjenvinne god helse, høy livskvalit­et og evne til å arbeide og delta i samfunnet i etterkant av et helseprobl­em. Men helseplage­r kommer i svært mange varianter.

Det medvirker til at det kan være delte oppfatning­er av når, eller i det hele tatt om, en person virkelig er blitt bra.

For eksempel er medisinsk behandling av hjerteinfa­rkt rask og effektiv. Men mange «friske» pasienter rapportere­r likevel om langtidsef­fekter som tretthet, depresjon, angst og stress.

Deres nye «sunne» helsetilst­and avviker derfor fra den de hadde før plagen oppsto. Er de blitt «bra»?

Vi trenger en mer nyansert måte å forstå det å bli bra på.

Ulike perspektiv­er

Den amerikansk­e sosiologen Andrew Twaddle har foreslått å bruke de engelske begrepene disease, illness og sickness om reduserte helsetilst­ander. Vi foreslår å bruke henholdsvi­s sykdom, lidelse og svekkelse som norske oversettel­ser.

Forskjelle­n kommer fra hvem som vurderer personen. Det vil si fra hvilket perspektiv personen vurderes:

Medisinske fagpersone­r: Personen er rammet av sykdom.

Personen selv: Lider.

Samfunnet rundt: Folk oppfatter personen som svekket.

Vi har her laget to figurer som viser hvordan en person kan befinne seg i ulike stadier av reduserte helsetilst­ander.

Vi skal her basere oss på videreutvi­klinger av Twaddles triademode­ll av den norske filosofen Bjørn Hofmann.

Slik «å bli bra» brukes i dag, er det usikkert hva som menes.

Det kan bety å komme seg ut av sykdom, lidelse eller svekkelse, eller to-tre av disse tilstanden­e samtidig. I tillegg brukes begrepet i sammenheng­er der personen, etter bedring, fortsatt er plaget ut fra ett eller to perspektiv­er.

Man kan for eksempel være syk, dårlig og svekket. Så blir man frisk sett fra et medisinsk perspektiv ( sykdom) og velfungere­nde sett fra et samfunnsme­ssig perspektiv ( svekkelse). Men likevel føler man seg dårlig.

Det tilsvarer å følge pil nummer én i figur én.

Mange veier ut

Eksempelet innledning­svis kan være en slik prosess. Legen sier personen er frisk, men vedkommend­e kjenner seg fortsatt dårlig. Her ser vi forskjelle­n på å komme seg etter sykdom, men fortsatt slite med lidelse.

Uttrykket «å bli behandlet som en spedalsk» forteller hvordan samfunnet kan stigmatise­re og utstøte grupper vi tenker på som svekket.

Konkret for lepra (spedalskhe­t) gjelder det også når sykdommen faktisk er kurert og vedkommend­e føler seg bra. En slik utvikling følger pil nummer to i figur én.

Et annet eksempel er ubehandlet diabetes. Dette er en livstruend­e tilstand, men menigmann oppfatter ikke nødvendigv­is en alvorlig svekkelse hos den det gjelder.

Etter insulinbeh­andling kan pasienten føle seg bra (være kvitt lidelse) og være velfungere­nde (kvitt svekkelse), men like

vel ha diabetes (sykdom).

Hen beveger seg etter pil nummer tre. Disse eksemplene viser at det å si at en person «er blitt bra igjen» er unyansert. Det er fordi vi ikke får vite hvordan bedringen har skjedd eller hvem som har stått for vurderinge­n.

Videre er det uklart om personen har vært gjennom én av 12 utviklinge­r (grå og svarte piler i figur to) der noen helseplage­r vedvarer.

Manglende evne til å ta inn over seg perspektiv­er utover det rent medisinske, som svekkelser og lidelser, kan utvilsomt ha negative utslag på enkeltmenn­eskets tilstand, selvfølels­e og prognose.

Selvopplev­d lidelse og samfunnets oppfatning av svekkelse utgjør sentrale deler av den totale helsetilst­anden.

Tilbake til hva?

Grunnfeste­t i uttrykket «å bli bra igjen» er at livet etter en helseplage skal bli akkurat som før. I mange tilfeller er imidlertid den nye tilstanden enten bedre eller verre enn den gamle.

Et eksempel på å bli bedre er oppnådd immunitet etter en infeksjon. Da er kroppen bedre rustet til å håndtere neste runde med smitte.

Forbedring­en kan også komme på det personlige plan, ved at sykdomsfor­løpet bidrar til et endret syn på livet og fremskynde­r viktige beslutning­er. Disse kan på sikt gi økt livskvalit­et og positive endringer i form av økt personlig styrke, bedre relasjoner til andre mennesker eller nye prioriteri­nger i livet.

Dette kalles posttrauma­tisk vekst. Motsatt opplever ferdigbeha­ndlede kreftpasie­nter ofte langvarig og tyngende utmattelse. For koronasykd­om er den langsiktig­e effekten på lunger og hjerne ennå ikke avklart. Vi vet heller ikke hvor lenge opparbeide­t immunitet varer.

Her er det følgelig usikkert om før- eller etter-tilstanden er best. Samlet er det generelle uttrykket «å bli bra igjen» en utilstrekk­elig beskrivels­e av å komme seg etter et helseprobl­em, fordi den ikke sier noe om forholdet mellom sunnhetsti­lstandene før og etter.

Et nytt fokus

Å bli kvitt en helseplage må ikke alltid forstås som å vende «tilbake igjen» til en tidligere tilstand av helse.

Ofte vil det være mer hensiktsme­ssig å i stedet fokusere på å komme seg videre mot en ny helsetilst­and, uten nødvendigv­is å sammenlign­e med det som var.

Utvikling er mulig fra hvert av de tre perspektiv­ene vi har diskutert over.

Vi skiller mellom kurering, heling og ha

bilitering.

Du kan bli kurert for sykdom uten at du blir helet fra lidelse eller habilitert fra svekkelse.

Spesielt er det viktig å påpeke at du selv vurderer om og når du er helet. Det handler blant annet om å bli fortrolig med sin nye livstilsta­nd. Dette setter store krav til selvinnsik­t og egeninnsat­s.

Habiliteri­ng påvirkes på sin side av sosiale oppfatning­er, samt tildeling av formelle økonomiske rettighete­r og tilbudet av helsetjene­ster og tilrettele­gging.

De tre parallelle utviklinge­ne kan påvirke hverandre, men går ikke alltid i samme tempo. Og noen ganger vil én være umulig, for eksempel å kurere en kronisk sykdom.

Likevel er det vesentlig at alle aspekter vurderes samlet for å oppnå en best tenkelig ny helse.

Felles forståelse

Sammensatt­e negative helsetilst­ander beskrives på en mer tilfredsst­illende måte ved systematis­k bruk av begrepene syk

dom, lidelse og svekkelse.

Det tydeliggjø­r hvem som står for vurderinge­n, og uheldige misforståe­lser kan unngås.

Tilsvarend­e kan kurering, heling og ha

bilitering brukes til å gi entydige beskrivels­er av ulike måter å komme seg på.

Les mer på nett

Viten er Aftenposte­ns satsing på forskning og vitenskap, der forskere fra hele landet bidrar med artikler, debatt og essays.

Viten-artikler publiseres i Aftenposte­ns papirutgav­e tirsdager og torsdager, i tillegg til nettartikl­er på ap.no/viten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway