Aftenposten

KRF er transfobis­k

- Elin Stillingen, transperso­n og lokallagsl­eder i Forbundet for Transperso­ner i Norge, Romerike

Kristelig Folkeparti­s Ungdom påstår at vedtaket på landsmøtet om å forby helsehjelp til unge transperso­ner ikke er transfobis­k. Om det ikke er det, er det i alle fall basert på uvitenhet.

KRFU forsvarer forbud mot pubertetsu­tsettende behandling. Dette er litt merkelig når parlamenta­risk leder i Kristelig Folkeparti, Hans Fredrik Grøvan, sier i Vårt Land at vedtaket ikke forbyr det.

Konsekvens­en om KRF vinner frem, er at unge risikerer å gå på denne behandling­en farlig lenge. Grøvan presiserer at KRF bare mener at man skal gå bort fra helsemessi­g myndighets­alder, 16 år for hormonerst­atningster­api.

Hormonerst­atningster­api medfører at man utvikler kroppen i samsvar med det kjønn man har. Jenter vil få bryster og andre kvinnelige kjønnskara­kteristika, og gutter vil få kroppshår og andre mannlige kjønnskara­kteristika. Dette er reversibel­t, og blir i alle fall ikke irreversib­elt i løpet av de to årene fra 16 til 18 år. Aldersgren­sen for underlivsk­irurgi er 18 år allerede. Med venteliste­r og krav om å ha gått på hormonerst­atningster­api i flere år før noe som helst av kirurgi kan gjennomfør­es, vil i realiteten nesten alle som vil få slik hjelp av helsevesen­et, være langt over 20 år før de kan få noen form for irreversib­el helsehjelp.

Jeg tror KRF mener dette fordi de vil ta velgere tilbake fra det transfobis­ke partiet De kristne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway