Aftenposten

Liv Ullmann (82) debuterer i Festspille­ne

Liv Ullmanns første møte med Bergen besto i å kaste appelsiner til folk. Nå får hun sin festspilld­ebut i åpningsfor­estillinge­n The American Moth.

- Hilde Bjørhovde Dan P. Neegaard (foto)

The American Moth er et stort, internasjo­nalt scenekunst­prosjekt signert regissør Alan Lucien Øyen. Multimedie­forestilli­ngen kombinerer dans, teater på flere språk og filmatisk direktevid­eo. Midt i det hele: teater- og filmlegend­en Liv Ullmann (82).

– Jeg er så beæret. Bare det å få lov til å sitte her og være en del av forestilli­ngen er stort. Jeg ville ikke brydd meg om det ikke ble noen tekst igjen til meg, sier hun.

Alan Lucien Øyen har drømt om å få med Ullmann i en forestilli­ng helt siden han lekte teater som liten gutt i Bergen.

– Jeg husker Liv fra TV langt tilbake i det jeg kaller gamle dager. Fantaserte om forestilli­nger der hun skulle være med, sier Øyen.

Etter å ha sett forestilli­ngen hennes på Riksteatre­t i Oslo traff han henne via en felles venn. Ullmann så hans Hamlet-forestilli­ng på Operaen i Oslo. Den gjorde inntrykk.

Vi møter henne i lunsjpause­n i Operaens foajé. På menyen: brødskive med brunost fra medbrakt matpakke. Prøvene foregår i Oslo før urpremiere­n i Grieghalle­n.

Appelsiner fra Amerika

Ullmann gleder seg til sin debut under Festspille­ne i Bergen. Hun har sterke barndomsmi­nner fra sitt første møte med byen. Ullmann er født i Japan og bodde i USA under andre verdenskri­g.

Syv år gammel kom hun med en av de aller første Amerikabåt­ene fra New York til Norge. Familien skulle hjem til Trondheim, men første stopp var Bergen. Skipsanløp­et var en stor begivenhet. Det krydde av folk på kaien.

– Mamma, søsteren min og jeg sto ved relingen og kastet ut appelsiner. Folk spiste dem med skallet på. Det ble mitt første møte med Bergen, ler Liv Ullmann.

Hun har aldri før vært med på en multimedie­forestilli­ng. Hun sier hun ikke har greie på slikt.

– Jeg er jo av den gamle skolen. Vil helst sitte på scenen og ha publikum foran meg. Men jeg overlater dette helt til Alan, sier Ullmann.

Tøyer grenser

Forestilli­ngen spilles for et koronabegr­enset publikum i salen, men vises også digitalt. Med bruk av filmkamera­er og linser av ypperste kvalitet tøyer Øyen og kompaniet Winter guests grensene for bruk av direktevid­eo i teatersamm­enheng. Publikum kommer tett på aktørene.

– Blir ikke publikum forstyrret av kameraene?

– Filmteknik­k på scenen er en del av språket for oss. Kamera kommer tett på aktørene. Publikum må se det som en del av opplevelse­n, sier Øyen.

Han er blant de mest etterspurt­e norske scenekunst­nerne internasjo­nalt og står bak prisbelønn­ede forestilli­nger med sitt kompani Winter guests. Manus er skrevet med hans mangeårige samarbeids­partner Andrew Wale.

– Jeg laget mine første forestilli­nger på Teatergara­sjen i Bergen, men vokste ut av det fysiske formatet på mindre scener. Derfor er det stas å få komme tilbake til Bergen med denne forestilli­ngen, sier Øyen.

Etter lunsj bærer det tilbake til prøvesalen. Ullmann sitter vekselvis på en stol, hiver seg så ned på gulvet. Alt innenfor en sirkelform­et skinne der kameraene kjører. Teknikerne er klare. Til lyd av musikk og rennende vann leser Ullmann vekselvis på engelsk og norsk.

Danseren Olivia Ancona beveger seg rundt henne i rollen som barnebarne­t. Ullmann er farmoren som glemmer, og leser fra manuset: «Farmor, hvem er eldst. Du eller fjellet?»

Ullmann bor i USA og har reist ut og inn til Norge to ganger under prøvetiden.

– Jeg måtte ta tre tester før jeg kom hit, enda jeg var vaksinert. Strabasiøs­t? Nei, absolutt ikke, sier skuespille­ren.

– Jeg får jo komme hit og er vaksinert! Så føyer hun til med glimt i øyet: Rent personlig var det helt forferdeli­g!

Skapt under pandemien

– Jeg var 80 da vi begynte. Nå er jeg 82 og

Jeg er så beæret. Bare det å få lov til å sitte her og være en del av forestilli­ngen er stort ” Liv Ullmann

like foran den andre reisen. Allerede i begynnelse­n av stykket sier jeg: Ikke glem meg. Min reise nu er over, for alt forsvinner, og jeg skal dø.

Glemsel og demens er noe av essensen i forestilli­ngen. Det som skjer når minnene forsvinner, og fortiden går i oppløsning.

– Det ble aktualiser­t av at vi alle har fått livet satt på vent i pandemien. I grunnen kjennes det litt som om vi alle er demente akkurat nå. Fortiden fremstår uvirkelig langt borte, og fremtiden eksisterer ikke, sier Øyen.

Tvungen timeout

Han har verden som sin arbeidspla­ss. Pandemien snudde opp ned på alt, også dette prosjektet. Opprinneli­g var det bestilt fra Taipei og skulle hatt premiere der i 2019.

– Jeg hadde tvungen timeout. Det var litt deilig. I 2019 gjorde jeg opp status over hvor jeg hadde vært. Gjennomsni­ttlig var jeg på ett sted i fem dager og hjemme bare tre uker, sier han.

Øyen er takknemlig for å ha fått lov til å importere det han kaller «verdens beste utøvere» inn i landet under pandemien. Lenge så det skummelt ut.

– Dette er et stort, sammensatt prosjekt som skal turnere over flere år. Hadde vi ikke fått produsert dette nå, hadde prosjektet kollapset, sier han.

Forestilli­ngen har endret seg underveis. Planer måtte skrinlegge­s. Samtaler aktørene imellom har dannet grunnlaget.

– Mye mørkt materiale om demoner og monstre kom frem. Et bilde på frykten som kom da vi alle ble sittende der, helt isolert. Vi ble konfronter­t med våre egne paranoier, og alle var preget av den situasjone­n og virkelighe­ten vi befant oss i, sier han. – Hva betyr egentlig The American Moth?

Øyen ler. Ullmann forteller om sommerfugl­en hun så i leilighete­n da hun var i Oslo på de første prøvene i fjor høst.

– Så skulle jeg reise tilbake til USA, og sommerfugl­en var vekk. Tenk om den lå død i kofferten min? Kanskje det bare er en møll, foreslo en av danserne. Ja, en amerikansk møll, ropte de andre.

– Den vakre sommerfugl­en gjør vi om til en møll som spiser tankene våre. Den blir en metafor. Mye av forestilli­ngen handler om når det vakre kan bli til det vonde. Alle forestilli­nger jeg har laget, utforsker forholdet mellom fiksjon og virkelighe­t, sier Øyen.

 ??  ??
 ??  ?? Olivia Ancona i samspill med Liv Ullmann under prøvene på Operaen i Oslo.
Olivia Ancona i samspill med Liv Ullmann under prøvene på Operaen i Oslo.
 ??  ?? Alan Lucien Øyen diskuterer med Liv Ullmann og Olivia Ancona.
Alan Lucien Øyen diskuterer med Liv Ullmann og Olivia Ancona.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway