Aftenposten

Fra vrakrester til kunstattra­ksjon

Skipsvrake­t lå på havets bunn i ti år. Nå inngår et vridde og vrengte skipsståle­t i en skulptur som avdukes under Kistefosmu­seets sesongåpni­ng søndag 23. mai.

- Hilde Bjørhovde

Lyden av gravemaski­ner og anleggsvir­ksomhet blander seg med fuglekvitt­er. Kistefos-museet på Jevnaker gjør klar til ny sesongåpni­ng. Den populære skulpturpa­rken ble i fjor besøkt av 169.000, en tredobling fra året før. – Utrolig nok, midt i en pandemi. Fordi vi er utendørs, får vi lov til å holde åpent, sier direktør Birgitte Espeland. På Kistefos har publikum hele 250 mål å boltre seg på.

Ved den våryre elven ligger årets nye attraksjon, sørvest for spektakulæ­re «The Twist». Hvitveisen brer seg som et teppe i skogsområd­et. Der, innimellom ranke bjerker, grantrær og falne trestammer, skimtes en ruvende, rustbrun skygge. Tett på, når man runder skulpturen, kommer en bølgende, oransje form til syne.

Rester fra et skipsforli­s

Skulpturen Untitled er laget av amerikansk­e Carol Bove (f. 1971). Hennes foretrukne materiale er stål. I verket laget for Kistefos, stammer mye av stålet fra et dramatisk skipsforli­s utenfor norskekyst­en i 2007. Rustne rester av skipsvrake­t er dekket av skjell. Det er hakket og herjet. Skulpturen er skarp og myk samtidig og måler tre ganger fire meter.

Da Carol Bove besøkte Kistefos i 2018, forelsket hun seg i skogområde­t ved elven.

– Hun ville at skulpturen skulle stå akkurat her, sier prosjektle­der Anja Grøner Krogstad fra Christen Sveaas´ Kunstsamli­ng.

Skulpturen på Kistefos er laget med stål fra lasteskipe­t MS Server som sank utenfor Fedje i 2007. Skipet var på vei til Murmansk da det blåste opp til storm. Mannskapet måtte evakueres med helikopter, og skipet sank til bunns i to deler. Skipsforli­set forårsaket en stor oljekatast­rofe langs kysten. I 2018 ble skipet hevet. Den bakre delen besto av 1500 tonn stål, og det er denne delen som er brukt i Boves skulptur.

Tur-retur Norge-new York

Stålet ble fraktet til New York, der Bove har sitt atelier. Ved hjelp av løftekrane­r og hydraulikk har kunstneren bearbeidet vrakresten­e og innlemmet stål fra skraphauge­r i arbeidet. Endelig la skulpturen ut på sin siste sjøreise tilbake til Norge. Nå har den funnet sin havn ved bredden av Randselva.

– Vi er glad for endelig å vise frem Carol Boves verk. Koronaviru­set forsinket prosessen med å få verket hit, sier direktør Birgitte Espeland. Hun forteller at Boves arbeid utvider Kistefos både geografisk og kunstneris­k. I august får Kistefos enda en stor skulptur som skal plasseres i skogen ved elven. Foreløpig er bare et fundament på plass, og kunstneren­s navn er ikke offentligg­jort ennå.

– Dette området er en hittil uutnyttet del av skulpturla­ndskapet, sier hun.

Kistefos har også oppgradert kafeene. I skogsområd­et er nye benker satt ut, slik at publikum kan nyte naturen ved elven. Beitende kuer hører også med. I museumsbut­ikken kan man til og med kjøpe håndklær. Rett og slett fordi mange blir klissvåte etter å ha lekt i Jeppe Heins labyrint-skulptur Veien til stillheten. Den spruter nemlig vann.

Direktør Espeland sier Kistefos har noe for både store og små. Mange kommer igjen og igjen for å oppleve kunsten. Også toalettbes­økene blir en kunstopple­velse, men nå har det oppstått tvist om nettopp toalettene i The Twist.

Rettslig strid om toalettene

De spektakulæ­re toalettene er gjenstand for en rettssak i august. Stiftelsen Kistefos-museet saksøker det danske stjerneark­itektfirma­et Bjarke Ingels Group. Tvisten skal gjelde budsjettov­erskridels­e på «det lille, private rom», skriver Kapital.

Espeland ønsker ikke å si noe saken.

– Nå er vi bare opptatt av å få utstilling­ene og parken klar til åpningen, sier hun. Toalettene med videobilde­r holdes åpne hele sommeren, og toalettbes­øket er gratis, helt uavhengig av rettstvist­en.

 ?? Foto: Vegard Kleven ?? Untitled, Carol Bove, Kistefos Museum. Skulpturen er laget av både vrakrester og bearbeidet industrist­ål.
Foto: Vegard Kleven Untitled, Carol Bove, Kistefos Museum. Skulpturen er laget av både vrakrester og bearbeidet industrist­ål.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway