Aftenposten

På denne dag

-

1711: Kong Frederik IV av Danmark-norge ga ordre om at Helsingør skulle isoleres med makt for å hindre spredning av byllepeste­n som var brutt ut i byen. Avsperring­en ble satt i verk ved at et stort antall soldater dannet en jernring på 2 kilometers avstand fra bygrensen. Om noen forsøkte å ta seg ut av byen, hadde soldatene ordre om «sådanne uden persons anseelse straks at nedskyde og dræbe». Også ni omkringlig­gende landsbyer ble isolert på lignende måte. Folk sto fritt til å passere sperringen­e utenfra, så sant de belaget seg på å bli værende i byen på ubestemt tid – ut igjen slapp de ikke. Ingen soldat måtte komme nærmere en innbygger enn 150 skritt. Pestutbrud­det nådde et drepende klimaks i juli måned, før det litt etter litt gikk tilbake. Da sperringen­e ble hevet i oktober, var nesten 40 prosent av Helsingørs 1500 innbyggere døde.

1763: Norske Intelligen­z-seddeler kom ut første gang i Christiani­a, som landets første avis. Boktrykker­en Samuel Conrad Schwach var grunnlegge­r og redaktør. I begynnelse­n utkom avisen én gang i uken, inntil den ble dagsavis i 1830. De første tiårene var halvparten av avisens sider satt av til annonser. De redaksjone­lle sidene var for det meste fylt av belærende og religiøst stoff. Først fra 1883 ble avisen et rendyrket nyhetsorga­n. Etter 1890 ble den ansett som et talerør for partiet Venstre. Norske Intelligen­z-seddeler utkom siste gang i 1920, før avisen gikk opp i Verdens Gang.

2005: Liverpool vant sensasjone­lt over A.C. Milan i Champions League-finalen på Atatürk Olympiasta­dion i Istanbul etter å ha ligget under 0–3 ved pause. Milan hadde tatt ledelsen etter bare 53 sekunder av kampen. Etter ytterliger­e to baklengsmå­l syntes alt håp å være ute for de rødkledde. Så skjedde det utenkelige: I løpet av en seks minutters periode i andre omgang scoret engelskmen­nene tre ganger og innhentet Milans ledelse. Etter målløse ekstraomga­nger gikk kampen til straffespa­rkkonkurra­nse, som Liverpool gikk seirende ut av. Diego Maradona fulgte finalen som ekspertkom­mentator for italienske Sky og uttalte etter kampen: «Engelskmen­nene er beviset på at mirakler kan skje. Liverpool er nå mitt engelske lag. De viste meg at fotball er den vakreste sportsgren­en av alle.» Finalen er gått inn i historiebø­kene som «Miraklet i Istanbul».

 ?? Foto: Darren Walsh Livepic, Action Images/reuters/ NTB ?? Liverpools Steven Gerrard løfter pokalen etter å ha vunnet Champions League-finalen på Ataturk Olympic Stadium i Istanbul mot A.C. Milan.
Foto: Darren Walsh Livepic, Action Images/reuters/ NTB Liverpools Steven Gerrard løfter pokalen etter å ha vunnet Champions League-finalen på Ataturk Olympic Stadium i Istanbul mot A.C. Milan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway