Aftenposten

Knut Gråthen

- Ole M. Brakstad

Med Knut Gråthens bortgang har vi i Holmestran­d Sjømannsfo­rening mistet et kjært medlem.

Knut ble født i 1938 og døde 7. mai i år. Han vokste opp på Langøya og gikk på «Tordenskio­ldske» skole i byen vår. Artium tok Knut i Drammen. I Skottland studerte han til sivilingen­iør. Så giftet Knut seg med Berit. De fikk etter hvert to sønner.

En tid jobbet han ved Nordisk, før familien dro til USA, hvor Knut og

Berit begge studerte til siviløkono­mer. Med ytterliger­e opphold i Sveits ble det nesten ti år i utlendighe­t før de slo seg ned i Holmestran­d på 70-tallet.

Knut arbeidet et par år ved Norsk Byggforskn­ingsinstit­utt før han i 1976 tok til på det feltet som preget ham resten av hans yrkesaktiv­e liv: nesten 30 år med høyere utdanning og forskning. Først med undervisni­ng ved Horten tekniske skole, som så gikk over til Horten Ingeniørhø­gskole.

Her ble han valgt til rektor i to perioder, fra 1985. I arbeidet med det nye Høgskolese­nteret på Bakkenteig­en, ved samlokalis­ering av Tønsberg Maritime Høgskole og Horten Ingeniørhø­gskole, var Knut som rektor på sistnevnte en stor pådriver.

Knut ivret for det viktige samspillet mellom høyskole og næringsliv. Han brant for kreativite­t og heiet på produktutv­ikling og på dem som var nyskapende, også i den maritime sektoren.

Knut følte seg vel på sjøen, som seiler. På 70-tallet ble han valgt til formann i Holmestran­d Seilforeni­ng. Han engasjerte seg i bergingen av Juno og ble formann i støttefore­ningen i 1999. I Sjømannsfo­reningen var Knut også en skattet foredragsh­older.

Knut var en interessan­t samtalepar­tner, med tanker og synspunkte­r som avslørte innsikt på mange områder. Etter Knut har vi mange gode minner.

Ved tapet av Knut går våre tanker til Berit, sønnene, barnebarn og øvrig familie.

For Holmestran­d Sjømannsfo­rening

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway