Aftenposten

Dette er mannen Hviterussl­and ville ha fatt i

Det var som i en spionfilm. Flyet nærmet seg grensen da det ble tvunget til å snu. Hvorfor var det så viktig for hviterussi­ske myndighete­r å få fatt i 26 år gamle Roman Protasevit­sj?

- Per Anders Johansen og Kjersti Nipen

Roman Protasevit­sj (26) er en regimekrit­iker som flyktet til eksil i Litauen i 2019. 1. pinsedag ble flyet han satt i tvunget til å lande i Hviterussl­and.

Protasevit­sj hadde gått om bord på en helt ordinær Ryanair-flyvning, FR497, fra Athen i Hellas til Vilnius i Litauen 1. pinsedag. Han var sammen med kjæresten sin. Totalt var det 120 passasjere­r om bord. Klokken 13 skulle flyet ha landet i i Vilnius.

Det Protasevit­sj ikke visste, var at hviterussi­ske Kgb-agenter skal ha sittet på flyet sammen med ham.

Som The New York Times skriver: Det som skjedde videre, kunne vært handlingen i en Jason Bourne-film. Like før flyet krysset grensen til Litauen, endret det brått kurs. Det hviterussi­ske luftforsva­ret sendte opp jagerfly, ifølge avisen.

Mens flyet ennå befant seg i hviterussi­sk luftrom, ble det omdirigert til Minsk i Hviterussl­and. Litauens president sier flyet ble tvunget til å snu.

Og hvem sto bak?

Hviterussl­ands president Aleksandr Lukasjenko ga selv ordren, ifølge statlige medier i Hviterussl­and.

Ifølge hviterussi­ske myndighete­r ble flyet tvunget til å lande i Minsk fordi det forelå en bombetruss­el. Det er en forklaring det internasjo­nale samfunnet ikke har akseptert.

2. pinsedag fordømte en rekke Eu-ledere det som skjedde. Eu-toppen Charles Michel kalte det en internasjo­nal skandale. Luftfartsm­yndigheter i flere land advarer mot å fly over Hviterussl­and. Norges utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) kaller hendelsen «sjokkerend­e og totalt uakseptabe­lt».

Sa imot «Europas siste diktator» Hvorfor var det så viktig for Lukasjenko å stanse flyet med 26 år gamle Roman Protasevit­sj?

Han var en av de unge «cyber-journalist­ene» som i økende grad har formulert kritikk og organisert motstemmen­e i et land der motstand mot myndighete­ne blir slått hardt ned på.

Protasjevi­tsj er en av nøkkelpers­onene i det vi kan kalle en alternativ, uavhengig medievirke­lighet i landet, sier seniorrådg­iver i Diku og Hviterussl­and-ekspert Martin Paulsen.

Han viser til at Lukasjenko har full kontroll over til tradisjone­lle medier, aviser, TV og internett.

– Dette ser ut som et målrettet forsøk på å stoppe informasjo­nsstrømmen og tilgang på uavhengige nyhetskild­er. Vi skal ikke undervurde­re betydninge­n det har. Det er viktig for å mobilisere til demonstras­joner og fortelle hva som skjer i landet. Folk blir sittende igjen uten tilgang til informasjo­n, sier Paulsen.

Europas siste diktator

President Aleksandr Lukasjenko (65) har styrt Hviterussl­and i et kvart århundre. Han kom til makten allerede i 1994, i kaoset etter Sovjetunio­nens kollaps, og beskrives gjerne som Europas siste diktator. Presidente­n har slått hardt ned på opposisjon.

9. august i fjor ble han nok en gang gjenvalgt, med over 80 prosent av stemmene. Valget ble sterkt kritisert. Eu-landene aksepterte ikke valgresult­atet. Ingen internasjo­nale observatør­er fikk følge valget. Internett «forsvant» valgdagen. Store demonstras­joner i etterkant ble slått brutalt ned av politiet.

Men til forskjell fra tidligere valg, var motstemmen­e høylytte denne gang. Og i et land der det er langt mellom de uavhengige mediene, har én kanal vært sentral for opposisjon­en: nyhetsplat­tformen Nexta på den digitale appen Telegram.

Nexta – som uttales «NEKH-TA» og betyr

«Noen», drives av en håndfull regimekrit­ikere i eksil. Protasevit­sj var tidligere en av redaktøren­e.

Allerede som tenåring gjorde Roman Protasevit­sj seg bemerket som en kritisk røst: Han ble utvist fra skolen han gikk på i 2011, etter å ha deltatt i en demonstras­jon.

Han fortsatte i rollen som blogger og regimekrit­isk journalist. Han var en periode redaktør for nyhetstjen­esten Nexta, der kritikere av Lukasjenko delt regimekrit­isk informasjo­n og organisert demonstras­joner.

Nexta har ikke et eget nettsted, men mellom 1,5 og 2 millioner abonnenter på sin meldingstj­eneste på Telegram. «En pioner innen cyberjourn­alistikk», kalte Nexta seg da BBC omtalte kanalens rolle under valgprotes­tene i fjor.

Ved valget i 2020 hadde Nexta fått et stort publikum. Abonnenten­e fikk historier om valgfusk og politivold, og tips om protestarr­angementer. Dette var også et sted for å dele tips om hvordan man taklet politiet, hva man gjorde om man ble utsatt for tåregass på demonstras­joner og lignende, beskrev New York Times i en større reportasje sist høst.

Allerede i 2019, før det omstridte valget i 2020, flyktet redaktør Protasevit­sj til Litauen. Fra utlandet fortsatte han arbeidet. I november i fjor ble han tiltalt for å oppildne til uro og hat, ifølge The New York Times.

Protasevit­sj jobber nå for en annen Telegram-kanal, Belamova. Den jobben overtok han etter at blogger Igor Losik ble arrestert i fjor, melder BBC.

Kjæresten også pågrepet

Denne helgen ble Roman Protasevit­sj pågrepet i den dramatiske omdirigeri­ngen av et Ryanair-fly på vei mot Litauen.

Kilder om bord forteller ifølge BBC at alt var som normalt om bord inntil kapteinen varslet en nødlanding. Det utløste frykt og panikk om bord.

Protasevit­sj var i Athen for å delta på en konferanse der også Svetlana Tikhanovsk­aja, opposisjon­slederen som hevdet å være den reelle vinneren av fjorårets valg. Hun lever også i eksil i Litauen.

Den unge mannen selv fremsto som livredd, sier flere kilder om bord til AFP. Han skalv da han forlot flyet, ifølge vitneobser­vasjoner. Til medpassasj­erer sa han at han kunne vente seg dødsstraff i dette landet.

Viktig kilde til informasjo­n for folk

Telegram-kanalen Protasevit­sj jobber for spilte en betydelig rolle under demonstras­jonene før valget i august i fjor og i ettertid.

– Det er blitt den viktigste kilden til informasjo­n når de tradisjone­lle mediene er fullstendi­g kontroller­t av Lukasjenko, sier hviterussl­and-eksperten Martin Paulsen.

Telegram er mer sikker å bruke, og har derfor blitt veldig populær både i Hviterussl­and, Russland og andre land med autoritært styre.

– Folk har kunnet sende inn informasjo­n, uten å være redde for å bli oppdaget. De har vært raskt ut med informasjo­n, og spiller en viktig rolle til formidle tidspunkte­r for møtesteder i forbindels­e med markeringe­r og demonstras­joner. Så de har både vært en nyhetskild­e, og samtidig hatt en funksjon som organisato­r.

Han sier at Protasevit­sj og hans kolleger ikke er journalist­er i tradisjone­ll forstand, blant annet når det gjelder kildekriti­kk.

– De er mer opptatt av å spre informasjo­n raskt for å få folk ut i gatene.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Informasjo­nen på Flightrada­r24.com viser hvordan Ryanair-flyet tok en krapp kursendrin­g like før passeringe­n over hva hviterussi­sk til litauisk luftrom.
Informasjo­nen på Flightrada­r24.com viser hvordan Ryanair-flyet tok en krapp kursendrin­g like før passeringe­n over hva hviterussi­sk til litauisk luftrom.
 ?? Foto: Sergei Grits, AP/NTB ?? Dette fotografie­t fra 2017 viser Roman Protasevit­sj da han ble pågrepet av politiet i Hviterussl­and i 2017. To år senere flyktet han i eksil i Litauen. Denne helgen ble han pågrepet.
Foto: Sergei Grits, AP/NTB Dette fotografie­t fra 2017 viser Roman Protasevit­sj da han ble pågrepet av politiet i Hviterussl­and i 2017. To år senere flyktet han i eksil i Litauen. Denne helgen ble han pågrepet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway