Aftenposten

Stadig flere minoritets­barn i Oslos barnehager

– Bra for barna å være i barnehagen, sier Taiba Hummera – førstegene­rasjons innvandrer og typisk for en ny tendens.

- Arnhild Aass Kristianse­n Birgitte Iversen Paal Audestad (foto)

–Jeg mener det er kjempebra for barna å være i barnehagen, sier Taiba Hummera. Aftenposte­n møter henne i det hun er i ferd med å levere datteren, Minahil (3), i Haugenstie­n barnehage på Furuset.

– Barna lærer masse, de går på turer og det er egne språkgrupp­er. Samtidig gjør det at jeg får tid til å lære bedre norsk, sier Hummera, som etter at hun har vinket farvel til datteren, skal rett på norskkurs.

– Jeg vil lære å snakke bedre, slik at jeg kan hjelpe ungene mine videre senere, forteller hun.

Hummera er førstegene­rasjons innvandrer og typisk for en ny tendens. En stadig høyere andel barn med minoritets­språklig bakgrunn, går nå i barnehage i hovedstade­n.

Øker kraftig

For fem år siden var andelen bare 78,3 prosent, betydelig lavere enn for barn generelt.

Nå er andelen over 90 prosent, viser ferske tall fra SSB. Det er en økning på 12,1 prosent fra 2015 til 2020.

– Det er helt fantastisk­e resultater, mener Oslos byrådslede­r Raymond Johansen (Ap). Han har invitert Aftenposte­n på barnehageb­esøk for å fortelle om de nye tallene.

Andelen øker også for barn generelt i Oslo, fra 86,5 i 2015 til 91,4 prosent i fjor. Men andelen øker raskere i minoritets­befolkning­en. Hvis utviklinge­n fortsetter, vil andelen minoritets­språklige barn som går i barnehage i Oslo passere andelen majoritets­språklige barn i løpet av noen få år.

I statistikk­en er det å være minoritets­språklig definert som at begge foreldrene har et annet morsmål enn norsk, dansk, svensk, samisk eller engelsk.

Dette betyr ikke at det er i ferd med å bli flere minoritets­språklige barn enn barn med norsk bakgrunn i barnehagen­e. De minoritets­språklige barna utgjør nå cirka en tredjedel av det totale antallet barn i Oslo-barnehagen­e.

Gir barnehagep­lasser æren

– Det er en veldig villet politikk. Vi mener det er veien til bedre integrerin­g, bedre språklærin­g og utvikling av sosiale ferdighete­r, sier Johansen.

Han viser til at Oslo har hatt store utfordring­er med barn som starter på skolen uten å kunne godt nok norsk.

– Da starter en på minussiden. Etter å ha vært i barnehagen­e, starter en på et mye likere nivå, mener han.

Som en del av forklaring­en viser Johansen til satsing på nye barnehagep­lasser.

– Før valget i 2015 var en av mine absolutt viktigste saker at vi skulle bygge 3000 nye barnehagep­lasser. Det var også grunnen til at vi innførte en moderat eiendomssk­att. Det har vi mer enn oppfylt, bare her i Groruddale­n har vi bygd eller rehabilite­rt over 20 barnehager, sier han.

– Var barnehagep­lasser virkelig hovedårsak­en til at få barn med minoritets­bakgrunn gikk i barnehage?

– Ja, det er en del av forklaring­en. Vi hadde en av landets laveste barnehaged­ekninger da vi gikk på i 2015. Det vi har erfart, er at hvis det var en liten barriere mot å sende barnet sitt i barnehagen, så ble det ikke bedre ved at det ikke er nok barnehagep­lasser i nærområdet.

Gratis kjernetid

– Vi ser hvor viktig dette er for vår befolkning, sier Bu-leder i bydel Alna, Mari Morken (Ap). Hun viser til at rundt halvparten av innbyggern­e i bydelen har minoritets­språklig bakgrunn.

 ??  ?? Mange foreldre har spørsmål om hva barnehaget­ilbudet er, forteller barnehagea­nsatt Mahreen Majeed (til høyre), som også er bydelsmor i Alna.
Her med samme med Taiba Hummera og Minahil (3).
Mange foreldre har spørsmål om hva barnehaget­ilbudet er, forteller barnehagea­nsatt Mahreen Majeed (til høyre), som også er bydelsmor i Alna. Her med samme med Taiba Hummera og Minahil (3).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway