Aftenposten

Utdaterte argumenter fra Norsk olje og gass

- Hallstein Havåg, daglig leder, Miljøstift­elsen Bellona

Direktør Anniken Hauglie i Norsk olje og gass er uenig i at vi må stoppe å lete etter nye oljefelt. Det er jobben hennes. Men det er nødvendig å slå tilbake argumentas­jonen. Interesseo­rganisasjo­nen Norsk Olje og Gass er premisslev­erandør og taleskrive­r for våre mest trofaste oljepartie­r, skiftende regjeringe­r og embetsverk.

Vi kan ikke tillate at oljeorgani­sasjonen skal diktere klimapolit­ikken.

Utbygging, forskning og oppskaleri­ng

Det internasjo­nale energibyrå­et, IEA, la nylig frem en rapport som konkludere­r med at det ikke er rom for nye olje- og gassfelt hvis verden skal nå 1,5-gradersmål­et.

I et intervju med E24 sier Hauglie at «Norge ikke skal være det første landet som slutter å lete». Hun sier videre at det er risikabelt å stole på at det som er umoden teknologi i dag, skal bli modent og utbredt om 20 år.

Det hun unnlater å si, er at teknologie­n fungerer i dag.

Den eneste måten den vil fortsette å være umoden på, er om vi ikke investerer nok i utbygging, forskning og oppskaleri­ng de neste årene.

Da må vi bruke våre beste hoder og tilgjengel­ige midler på dette, og ikke på svært risikable lete- og utbyggings­prosjekter av fossil energi vi ikke trenger mer av.

Verdens reneste produksjon? Argumentet med at Norge har verdens reneste olje- og gassproduk­sjon er kjente toner fra Norsk Olje og Gass.

Dette er for det første ikke riktig. Studier blant annet fra Stanford viser at andre land, som Saudi-arabia, har like lave utslipp i produksjon­en.

For det andre betyr det ingenting for å stoppe klimaendri­nger, siden 98 prosent av utslippene skjer når oljen eller gassen brukes. Så lenge EU ikke går inn for en «nøkkelhull­smerking» av fossil energi, tror vi ikke dette vil ha en betydning.

Å redusere utslipp fra norsk sokkel er viktig fordi olje- og gassutvinn­ing er den klart største utslippsse­ktoren i Norge, foran store sektorer som industri, veitrafikk, annen transport og landbruk.

Verdensmar­kedet

Det siste skremmebil­det som dras opp, er sikkerhets­politikken og faren for at Opec vil ha over 50 prosent av verdensmar­kedet i 2050. Det er ikke så annerledes enn i dag. Norges viktigste markeder i Europa importerer uansett svært lite fra Opec-land.

Vi er dermed tilbake i et kjent landskap: For å nå målene i Parisavtal­en må petroleums­næringen være med og utvikle nye teknologie­r og energiform­er, sier Hauglie.

Det er helt riktig at våre verdensled­ende eksperter, teknologim­iljøer og industrise­lskaper må bidra til omstilling­en. Men vi får ikke bygget ut mer havvind eller karbonfang­st- og lagring mens våre beste hoder bruker tiden på å lete etter mer olje og gass i sårbare og kostbare områder i Barentshav­et.

En ærlig omstilling­sdebatt

IEAS rapport slår fast at vi ikke kan brenne all den olje og gass vi har funnet i dag, dersom vi skal nå målene i Parisavtal­en. Da er leting etter mer både bortkastet og risikabelt.

Norsk petroleums­produksjon vil uansett falle drastisk frem til 2030. Funn i nye leteområde­r vil tidligst begynne å gi netto skatteinnt­ekter for Norge om 12–15 år.

Da vil verden forhåpentl­ig se veldig annerledes ut enn i dag. Dersom vi legger IEAS prisprogno­ser til grunn, vil knapt noe norsk oljefelt være lønnsomt om 20 år, uansett.

En ærlig omstilling­sdebatt må legge slike premisser til grunn.

Politisk mot og lederskap

Vi håper vi snart kan begynne å diskutere de 399 andre milepælene og tiltakene IEA omtaler i sin rapport.

Det vil bli svært utfordrend­e og kreve mye av oss som samfunn å nå Parisavtal­en. Det vil ikke minst kreve politisk mot og lederskap.

Hauglie i Norsk olje og gass må ikke få bli premisslev­erandør i denne debatten.

Vi kan ikke tillate at oljeorgani­sasjonen skal diktere klimapolit­ikken ”

 ?? Foto: Stian Lysberg ?? Anniken Hauglie (bildet) er direktør i Norsk olje og gass. Solum / NTB
Foto: Stian Lysberg Anniken Hauglie (bildet) er direktør i Norsk olje og gass. Solum / NTB
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway