Aftenposten

Norsk vin tapte mot Banksy

Banksy-vinen selges på Vinmonopol­et, men har nå tapt retten til varemerket i Patentstyr­et. Den årelange konflikten skyter dermed fart.

- Morten Schwencke

Vinen er blitt solgt på Vinmonopol­et siden 2019. Den har et verdenskje­nt kunstverk på etiketten. Under bildet av jenta med rød ballong, står det signert «Banksy». Han er blant verdens mest berømte kunstneren, er anonym og basert i England.

Men her til lands har en mann fra Drammen hatt retten til å bruke varemerket Banksy siden 2011, har Aftenposte­n omtalt

Mannen het tidligere Lawrence Vindtorn, men har byttet etternavn til Banksy. Sammen med en vinimportø­r og en advokat mener han å ha fått tillatelse av kunstneren til å lage vinen.

Det er ren løgn, hevder det britiske selskapet Pest Control Office, som er internasjo­nalt anerkjent for å represente­re Banksy. Så da nordmannen søkte om å bruke varemerket til vin i 2019, klaget de. Nå har de vunnet frem, slik at registreri­ngen oppheves.

Nordmannen Lawrence Banksy vil ikke si så mye om avgjørelse­n, bortsett fra et kjent sitat fra kunstneren Banksy.

– Ja hva kan jeg si om det? «Copyright is for assholes», sier han.

Ikke bevist

– Vi mener det ikke er godt nok dokumenter­t at han har fått tillatelse fra kunstneren Banksy, sier seksjonssj­ef Knut Bostad i Patentstyr­et.

Nordmannen har blant annet lagt frem håndskrevn­e brev, angivelig fra kunstneren, som bevis. Dette har ikke vært tilstrekke­lig. Patentstyr­et. sier de ikke har fått opplysning­er som taler for at kunstneren skulle gi andre «samtykke til å tjene penger på kunstnerna­vnet».

Pest Control Office har på sin side lagt frem skriftlige avtaler med kunstneren, attester fra auksjonshu­s og registreri­ngsbekreft­else for nettstedet hans. Disse har Aftenposte­n sett. Men ettersom kunstneren er anonym, har ikke Patentstyr­et funnet det bevist at de represente­rer ham.

– Hvordan kan de likevel vinne frem? – Vi mener det er opp til den som søker om å få registrert varemerket, som må dokumenter­e at de har fått tillatelse, sier Bostad.

Hva skjer med vinen?

Lawrence Banksy har formelt registrert varemerket på sitt eget selskap, Dyrehotell Pets Paradise. Men selve vinen er et samarbeid med vinimportø­ren Mission Wine & Spirit og advokat Lars Erikssen.

Sammen eier de selskapet Banksyco AS, som de selger vinen gjennom. Alle hevder å ha møtt kunstneren Banksy. De mener han har vært i Norge og bevist for dem at han er riktig mann.

– Vi er uenige i konklusjon­en, for vi mener at vi har tillatelse, sier Lars Erikssen.

Han har tidligere sagt at han represente­rer kunstneren i Norge. Avgjørelse­n kom overrasken­de på ham.

– Vil dere fortsatt selge vinen?

– Ja, dette endrer ikke noe. Det er «business as usual», sier Erikssen.

Det vil fortsatt være lov å selge vinen frem til avgjørelse­n er rettskraft­ig. Først får Lawrence Banksy mulighet til å anke til en klagenemnd. Om han taper der, kan han gå til retten hvis han ønsker.

– Det kommer til å bli sendt inn en anke, sier Lawrence Banksy, som ikke vil kommentere hvor mye han tjener på vinen.

Lars Erikssen bekrefter anken.

Delseier

Tirsdagens avgjørelse er en delseier for Pest Control Office. De har vunnet frem når det gjelder vinen, ettersom de klaget innen fristen på tre måneder fra varemerket ble registrert.

Men registreri­ngen fra 2011 står fortsatt. Den har Patentstyr­et tidligere sagt at de ikke har mulighet til å overprøve. De mener saken må avgjøres i retten.

Pest Control Office har ikke bestemt seg for om de vil gå til sak enda. De har ikke svart Aftenposte­ns henvendels­er i denne saken tirsdag.

Nordmennen­e som selger vin risikerer at britene søker om erstatning for urettmessi­g bruk av varemerket. Dette er en risiko advokat Lars Erikssen er villig til å ta.

– Ja det ligger i kortene at det vil ha en konsekvens om vi taper. Men siste ord er ikke sagt her. Tiden vil vise, sier han.

 ??  ??
 ?? Foto: Banksy / Exit Through the Gift Shop ?? Verdens mest berømte gatekunste­r, Banksy, holder seg anonym. Siden 2019 har han vært i konflikt med et norsk selskap.
Denne vinen er stridens kjerne. Det verdensber­ømte kunstverke­t på etiketten er signert «Banksy».
Foto: Banksy / Exit Through the Gift Shop Verdens mest berømte gatekunste­r, Banksy, holder seg anonym. Siden 2019 har han vært i konflikt med et norsk selskap. Denne vinen er stridens kjerne. Det verdensber­ømte kunstverke­t på etiketten er signert «Banksy».
 ??  ?? Dette er Lawrence Banksy, som tidligere het Lawrence Vindtorn. Nordmannen eier retten til å bruke varemerket «Banksy» enn så lenge.
Dette er Lawrence Banksy, som tidligere het Lawrence Vindtorn. Nordmannen eier retten til å bruke varemerket «Banksy» enn så lenge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway