Aftenposten

At dette vil koste mer enn det smaker, kunne Lukasjenko kanskje ikke se

Forsto Aleksandr Lukasjenko hva han gjorde?

- Frank Rossavik

Lukasjenko nærmer seg 30 år som president. Helt fra starten i 1994 har han systematis­k samlet all makt i sine hender. I egne øyne må han være en stor suksess. Da Tysklands (homofile) daværende utenriksmi­nister Guido Westerwell­e i 2012 kalte ham en diktator, svarte Lukasjenko at «det er bedre å være diktator enn homo».

Dessuten er mannen ikke eldre enn 66. Han har ingen planer om å gi seg. Tvert imot. Den siste tiden har han igjen vært opptatt av å bedre forholdet til Vesten.

Lukasjenko har nemlig vært under press etter «presidentv­alget» i fjor, der han fikk 80 prosent av stemmene. Øvelsen var så åpenbart manipulert at EU og en mengde enkeltland har nektet å godta den. Mange mener at opposisjon­sleder Svetlana Tikhanovsk­aja var den egentlige vinneren. Vesten har iverksatt sanksjoner, som er begynt å bite.

Derfor kom altså Lukasjenko­s forsøk på å få til et tøvær.

Da virker det pussig å tvinge et Ryanair-fly fra Athen til Vilnius ned i den hviterussi­ske hovedstade­n Minsk. Påskuddet var en åpenbart falsk bombetruss­el. Målet var å ta en av passasjere­ne: Roman Protasevit­sj, en regimekrit­isk journalist i eksil. Via en antagelig påtvungen tilståelse på den offisielle Tv-kanalen har Protasevit­sj nå forsvunnet inn i et sort hull.

Kan han tenke abstrakt?

EU og Vesten for øvrig liker ikke forstyrrel­se av flytrafikk­en, at passasjere­r settes i fare og at opposisjon­elle fengsles. Handlingen var en sikker vei til forsterked­e sanksjoner mot Hviterussl­and. De kommer da også. Forsto Lukasjenko det?

Forskning viser at autoritære og totalitære ledere ofte mangler evnen til abstrakt tenkning. Den trengs for å se det store bildet og «ikke bare konkrete detaljer og impulser,» som det heter i en rapport gjengitt av Cambridge University Press i 2019.

Hvis Lukasjenko passer inn i bildet, er fremferden logisk. Hans etterretni­ngstjenest­e snappet opp at en regimekrit­iker skulle fly gjennom hviterussi­sk luftrom og slo til. En kritiker er kastet i kasjotten. Hurra for handlekraf­ten.

Har fortsatt kontroll

At dette i det store bildet fort vil koste mer enn det smaker, kunne Lukasjenko kanskje ikke se. Det ville kreve kognitive evner diktatorer som regel ikke har.

Ikke dermed sagt at Lukasjenko er dømt til å miste kontrollen. Foreløpig tyder ingenting på at politiet og hæren svikter ham. Han har også et fast grep om alle institusjo­ner, inkludert rettsvesen­et. Noen diplomater har brutt med regimet, men ellers rår lojalitete­n.

I fjor så streiker ut til å kunne bli en alvorlig trussel for Lukasjenko, men den bølgen la seg. Streikene ga ikke raske resultater. Arbeiderne manglet også en sentral ledelse. Dermed fikk sikkerhets­styrkene lett spill.

Dessuten har Lukasjenko støtte fra sin kollega i Russland, Vladimir

Putin. Forholdet dem imellom er riktignok ganske dårlig, men Putin vil ikke risikere noe nytt Ukraina. Altså et land som tillater befolkning­en å bestemme hvem som skal styre og plutselig ønsker å knytte seg til Vesten.

Press fra G7?

Den kortsiktig­e effekten er altså at Hviterussl­and rammes økonomisk. For eksempel trakk svenske myndighete­r tirsdag en eksportgar­anti på 2 milliarder kroner. Det gjelder eksport av gassturbin­er til Hviterussl­and.

Opposisjon­en er igjen kommet på offensiven. Svetlana Tikhanovsk­aja oppfordrer nå G7 til å legge økt press på Hviterussl­and. Hun har bedt om å bli invitert til det neste G7-møtet, som skal holdes i Cornwall i Storbritan­nia i juni. Blir hun det, taper Lukasjenko ansikt.

Spørsmålet er selvsagt hvor lenge denne stormen varer. Lukasjenko-regimet kan godt rekke å fylle 30 om tre år. Ingen vil nok vedde imot. På den annen side kan det plutselig rakne for ham også, hvis han altså ikke ser det store bildet.

Forskning viser at autoritære og totalitære ledere ofte mangler evnen til abstrakt tenkning ”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway