Aftenposten

Er også forskere rammet av krenkelses­hysteriet?

Et økende antall klager på etiske overtramp i forskninge­n skyldes også en uklar lov.

- Frank Rossavik

Er også forskere rammet av det mye omtalte krenkelses­hysteriet? I alle fall øker tallet på saker der forskere klager hverandre inn for etiske overtramp. Lederen av Nasjonalt utvalg for gransking av uredelighe­t i forskning (GRU) mener det begynner å ta av. Mange klagesaker handler ikke om egentlig uredelighe­t. De dreier seg om små feilskjær eller faglig uenighet. De bør løses med debatt, ikke ved å anlegge klagesaker.

Nettavisen Khrono omtalte nylig et eksempel: Teologipro­fessor Ola Tjørhom skrev i januar 2020 en kronikk i Vårt Land. Der kritiserte han det katolske tidsskrift­et Segl for å underslå informasjo­n om jødehat i den katolske kirkes historie.

Segl reagerte ved å klage Tjørhom inn for GRU. Årsaken var at Tjørhom i kronikken viste til artikler som var tilgjengel­ige på Segls nettside, herunder bladets innholdsfo­rtegnelse. Det etisk klanderver­dige skulle altså være at han ikke hadde lest hele bladet i papirforma­t.

Man kan lure på hva kronikken overhodet har med forskning å gjøre. Saken er at Segl er et fagfellevu­rdert tidsskrift, altså forskning. Tjørhom har doktorgrad på samme felt.

Ikke uredelig

Dermed ble noen fornærmet og Tjørhom klaget inn for Universite­tet i Agder, der han er professor emeritus. Synden var altså «anklager mot en samlet Segl-publikasjo­n som han selv innrømmer han i det store og hele ikke har lest», som det heter.

UIA sendte klagen videre til GRU, som så avviste den. Utvalget anfører at Tjørhoms mangel på lesning av hele tidsskrift­et var avvik fra en norm, men intet brudd som utgjør uredelig forsknings­praksis.

Det hører med til historien at Tjørhom har gått fra Den norske kirke til Den katolske kirke og så tilbake igjen. Han er altså også personlig engasjert. Dessuten førte Tjørhoms senere lesning av hele Seglutgave­n til at han forsterket kritikken mot tidsskrift­et.

Bør sende færre klager

«Vi får en del saker som handler mer om hva som er god mellommenn­eskelig og kollegial praksis, og ikke uredelighe­t,» sier lederen av GRU, Ragna Aarli, til Khrono.

Folk bør sende færre formelle klager, mener hun. I stedet vil Aarli «oppfordre dem til å ta en intern diskusjon med kolleger for å sjekke sin egen virkelighe­tsoppfatni­ng av hvor takhøyden bør gå for kritikk i Akademia».

Til daglig er Aarli for øvrig professor ved Juridisk fakultet ved Universite­tet i Bergen.

En annen mye omtalt sak gjaldt historiefo­rskere ved Universite­tet i Stavanger (UIS). En sivilingen­iør hadde klaget inn deres bok om Alexander Kielland-ulykken. Universite­tet konkludert­e til slutt med at boken hadde svakheter, men det var ikke snakk om fabrikkeri­ng eller forfalskni­ng, slik anklagen lød.

Lavere toleranse

Historiepr­ofessor Einar Lie ved Universite­tet i Oslo var en av to sakkyndige som bidro til konklusjon­en ved UIS. På sin Facebook-side beklaget Lie seg tirsdag over en trend. Han får stadig flere forespørsl­er om å delta i slike prosesser, men finner dem meningsløs­e. «Nesten uten unntak dreier sakene seg om meningsfor­skjeller og uenighet,» skriver Lie.

Slikt har akademiker­e historisk løst med åpen debatt. Men nå er toleransen for uenighet mindre. Man «leter etter en regel som noen må ha brutt når man leser noe man ikke liker,» skriver Lie.

En del av problemet er at det siste er blitt for enkelt. Ragna Aarli påpeker overfor Khrono at loven fra 2017 er for diffus. Det er uklart hva som egentlig skal rammes. Dette inviterer til å sende inn klager på nærmest hva som helst, mens GRU må trekke opp grensene.

Loven bør endres

Klart klanderver­dig er fabrikkeri­ng eller forfalskin­g av data, plagiat, brudd på regler om hvem som skal stå som forfatter samt brudd på personvern­regler. I hver av disse kategorien­e ender opptil fem saker i GRU hvert år.

Den femte kategorien er «andre forsknings­etiske normer», altså de mer bagatellme­ssige klagene som ikke fører frem. Av dem var det tre i 2018, men seks i både 2019 og 2020.

I tillegg kommer sakene som avklares på den enkelte forsknings­institusjo­n og aldri oversendes eller ankes til GRU.

Problemet er altså todelt. Loven er uklar, og stadig flere forskere har lyst til å ta mannen i stedet for ballen. Ømskinnede forskere er det ikke så lett å gjøre noe med, men siden loven inviterer dem slik, bør Stortinget endre den.

 ??  ??
 ?? Foto: Signe Dons ?? Teologipro­fessor Ola Tjørhom ble anklaget og frikjent for uredelighe­t. Her er han avbildet i St. Olavs kirke i Oslo i 2018.
Foto: Signe Dons Teologipro­fessor Ola Tjørhom ble anklaget og frikjent for uredelighe­t. Her er han avbildet i St. Olavs kirke i Oslo i 2018.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway