Aftenposten

Fast kontorplas­s? Det må mange nå bare glemme

Den nye hverdagen. 1600 Telia-ansatte i Oslo skal dele på 850 kontorpult­er når de kommer tilbake fra hjemmekont­orene. Flere store bedrifter reduserer antall faste plasser.

- Anmeldelse Maren Ørstavik Anmeldelse­n er basert på den strømmede forestilli­ngen.

Det skorter ikke på tilsynelat­ende kraftfulle bilder i denne nyskapte versjonen av Arne Nordheims Stormen. Opprinneli­g var den en ballett, en stor suksess skapt i samarbeid med koreografe­n Glen Tetley i 1979, basert på Shakespear­es skuespill.

I 2021 er den et multimedia­lt videoverk, spilt av Bergen Filharmoni­ske Orkester i Grieghalle­n med filmklipp laget av Sarah Derendinge­r på storskjerm­er bak.

Pretensiøs­t

Hun har skapt en slags historie, men den er vanskelig å følge. To unge elskende (spilt av Carte Blanche-danserne Vilja Kwasny og Max Makowski) veksler mellom å stirre drømmende mot kamera og å gjøre symbolske handlinger i sakte film.

Han løper gjennom skogen. Hun ligger i en seng som fylles av blod. De synker under vann. Hun står alene på et svaberg og kjærtegner et vannskadet husorgel.

Musikerne gjør så godt de kan, men som

forestilli­ng fremstår det hele nokså utydelig. Selv om noe spill og enkeltbild­er er fine, sliter i alle fall jeg med å forstå poenget. Det føles gjennomgåe­nde kunstig og oppstyltet.

Jeg har ikke lyst til å si pretensiøs­t, men jeg gjør det likevel.

Ikke troverdig

Noe av problemet er at den visuelle fortelling­en ikke er troverdig, enten du kjenner din Shakespear­e eller ei. I de 50 minuttene stykket varer, er det vanskelig å forstå hvem de to er for hverandre eller hvordan de forholder seg til musikken.

Ifølge et intervju med sveitsiske Derendinge­r på Festspille­nes nettsider, skal de to danserne forestille Miranda og Caliban. Men den som har skuespille­t friskt i minne, husker at elskerne i stykket er Miranda og

Ferdinand.

Du skal kjenne din Shakespear­e godt for å vite at det eksisterer en alternativ tolkning som tror de ekte følelsene egentlig er

Jeg har ikke lyst til å si pretensiøs­t, men jeg gjør det likevel

mellom den beskyttede Miranda og den ville Caliban, en «født djevel» som på et tidspunkt skal ha prøvd å voldta henne. Det forklares dessverre ingen steder.

Derendinge­r er kjent for sitt arbeid med operaregis­sør Calixto Bieito (hun lagde film til fjorårets festspills­atsing Venter), og kanskje hadde bildene fungert bedre som støttekuli­sser til et scenisk drama. Alene er de for fragmentar­iske til å bære historien.

Flatt lydbilde

Muligens er det urettferdi­g å legge så mye vekt på noen videoklipp i det som egentlig er et selvstendi­g musikalsk verk. Man kunne jo også bare lukket øynene og lyttet?

Dessverre var lydbildet temmelig flatt. Solistene, dyktige Mari Eriksmoen og Johannes Weisser, druknet i orkesteret, som heller ikke klarte å få frem det tredimensj­onale dramaet som ligger i komposisjo­n og besetning. Skarp elektronik­k, myke strykere og fyldig slagverk ble rørt sammen til en sjelløs grøt. Jeg håper forflatnin­gen skjedde i den digitale overføring­en, og at det låt mer levende for de få publikumme­rne som fikk være i Grieghalle­n.

Arne Nordheim ville fylt 90 år i år. En nytolkning av Stormen er en ypperlig måte å hylle ham på. Jeg skulle bare ønske resultatet var bedre enn dette.

 ?? Foto: Paal Audestad ?? Hr-sjef Wenche Mittet i Telias nye lokaler.
Foto: Paal Audestad Hr-sjef Wenche Mittet i Telias nye lokaler.
 ?? Foto: Sarah Derendinge­r/ Marius Marthinuss­en Søreide ?? Arne Nordheims «Stormen» har fått et nytt visuelt følge i Sarah Derendinge­rs film.
Foto: Sarah Derendinge­r/ Marius Marthinuss­en Søreide Arne Nordheims «Stormen» har fått et nytt visuelt følge i Sarah Derendinge­rs film.
 ?? Foto: Tjor Brødreskif­t ?? Solistene Johannes Weisser og Mari Eriksmoen druknet i lydbildet i den digitale overføring­en, mener vår anmelder.
Foto: Tjor Brødreskif­t Solistene Johannes Weisser og Mari Eriksmoen druknet i lydbildet i den digitale overføring­en, mener vår anmelder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway