Aftenposten

De yngre velger seg de store kampsakene

Generasjon­sgapet øker. Valgforske­r mener unge velgere blir mer ideologisk­e. Det kan påvirke valgkampen.

- Magnus Kallelid og Paal Audestad (foto)

Julie Sæther Korslund (25) åpner kjøleskape­t i den lille leilighete­n i Oslo sentrum. Der er det ikke et eneste kjøttprodu­kt. Den elegante sofaen bak henne er funnet på et bruktmarke­d. De andre møblene er forlatte skatter funnet på gaten, i bakgårder og på nettsteden­e Finn og Tise.

Både hun og venninnen Mina Stensrud (26) tar konsekvent slike valg for klimaet. De tror det er en forskjell mellom dem og den eldre generasjon­en. Og at forskjelle­n er større i bygd enn i by.

De to represente­rer et fenomen forskerne ikke har sett på flere tiår. Det kan få betydning i høstens valg.

Tre vinnende partier

Generasjon­sgapet øker i en fart vi ikke har sett på svært lenge. Det mener en rekke sosiologer i boken Ungdommen, som kommer til høsten. Avstanden øker særlig mellom dem som er under 30 og dem over 60.

– Ungdommen er blitt mer ideologisk­e. Det skyldes først og fremst klima- og miljøsaken, sier valgforske­r Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsfo­rskning (ISF). Funnene fra ISF og Statistisk sentralbyr­å (SSB) viser at:

• Unge er mer opptatt av klima og miljø.

• De er liberale i synet på innvandrin­g.

• De er mer sekulære enn den voksne befolkning­en.

Kanskje er det ikke så overrasken­de. Men endringene har skjedd raskt, påpeker boken. Unge og eldre stemte likere ved lokalvalge­t i 2011 og stortingsv­alget i 2013. Oppslutnin­gen om de store, etablerte partiene var høyere. Så kom valget i 2017. Der gikk de unge tydelig i rødgrønn retning.

– Nå stemmer de i større grad på miljøparti­ene SV, MDG og Venstre, sier Bergh.

I forrige valg fikk de tre «miljøparti­ene» 30 prosent av de unge stemmene, viser SSBS velgerunde­rsøkelse.

Dobbelt så viktig for unge

Hvordan dette vil slå ut i årets valg, er ikke klart. Meningsmål­ingene er usikre, men disse tre partiene ser ut til å holde seg like populære: 28 prosent av de unge svarer nå at de ville stemt på SV, Venstre og MDG. Det viser en sammenstil­ling av seks meningsmål­inger, som fra i år er gjort av Norstat for Aftenposte­n.

En annen Norstat-undersøkel­se fra mars bekrefter inntrykket. Blant dem over 60 år mener hver sjette person at miljø er én av de to viktigste sakene i årets stortingsv­alg. Blant velgerne under 30 er andelen dobbelt så stor. Nesten hver tredje setter miljø høyt.

MDG har den soleklart beste miljøpolit­ikken, mener de unge. De eldre er enig i at MDG er best på miljø, men der er det mer fordelt. Høyre, etterfulgt av Senterpart­iet og SV, får også en del av stemmene.

Treffer unge på en annen måte

De to unge kvinnene Aftenposte­n møter på, gir ikke nødvendigv­is høstens stemme til et klimaparti. Men klimasaken og antirasism­esaken står som de viktigste sakene. Innvandrin­gspolitikk, likestilli­ng og menneskere­ttigheter trekkes også frem.

Korslund studerer internasjo­nale relasjoner og gikk selv i tog mot rasisme. Å dele sitater, tegninger og andre opprop mot rasisme på sosiale medier kan være med på å skape endring i samfunnet, mener Stensrud.

– Dette treffer unge på en annen måte. Hvis jeg snakker med noen over 60 om dette, blir det på en helt annen måte, sier Korslund.

Når unge klarer å sette spor, beviser det at det å være idealist fungerer, mener de.

– Hva er oddsen for at Greta Thunberg på 15 år skulle nå ut til hele verden? Det får en til å tenke på hva en selv kan gjøre, sier Stensrud.

De spiser konsekvent lite kjøtt, for dyrenes velferd. Flestepart­en blant vennene deres er vegetarian­ere. Der skiller de seg sterkt ut fra foreldrege­nerasjonen.

– Den yngre generasjon­en tenker kanskje at vi har en større mulighet til å gjøre en forskjell alene, mer enn den eldre generasjon gjør, sier Stensrud.

Omvendt eldreopprø­r

Boken peker også på sosiale medier som en forklaring til at unge er blitt mer ideologisk­e. Yngre mennesker er oftere med i politiske protestgru­pper på Facebook påpeker forskerne. Det har satt fart på Greta Thunbergs skolestrei­k og Black lives matter-bevegelsen­s protest mot rasisme, mener forskerne.

Unge har vokst opp med klimatruss­elen. Det kan for de eldre gi et «omvendt generasjon­sopprør», mener forskerne. Mens de unge adopterer de liberale verdiene de er vokst opp med, gir de eldre motstand mot de unges politiske mobiliseri­ng.

Også i innvandrin­gssaken skiller de unge seg fra eldre. Der har Black lives matter hatt noe å si. Unge har vokst opp med hverdagsra­sisme, flyktnings­trøm og terrorhand­linger, påpeker forskerne.

– Hva vil dette ha å si i valgkampen? – Pandemien har nok gjort at andre saker har kommet i bakgrunnen. Men jeg er helt sikker på at det er et mobiliseri­ngspotensi­al blant de unge i klimasaken, sier valgforske­r Bergh.

Den yngre generasjon­en tenker kanskje at vi har en større mulighet til å g jøre en forskjell alene, mer enn den eldre generasjon g jør ”

Mina Stensrud (26)

Sp har størst vekst blant unge

Samtidig er det Senterpart­iet som har hatt den klart største veksten blant velgerne under 30 år siden 2019. Blant Sp-velgere generelt står hverken klima eller innvandrin­g høyt på listen over de viktigste sakene. Det viser Norstat-undersøkel­sene.

Men det motbeviser ikke at unge generelt er mer ideologisk­e, mener Bergh. Han påpeker at fascinasjo­nen for klima og antirasism­e ikke gjelder alle.

– Senterpart­iet vinner på å være i opposisjon mot regjeringe­n og tar velgere fra alle partier, også de unge. Mobiliseri­ngen rundt klima er helt reell, men den gjelder kanskje i noe større grad dem som bor i by, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? Protestbev­egelsene treffer unge på en annen måte, mener Julie Sæther Korslund (til høyre) og Mina Stensrud. Kjøleskape­t deres er kjøttfritt.
Protestbev­egelsene treffer unge på en annen måte, mener Julie Sæther Korslund (til høyre) og Mina Stensrud. Kjøleskape­t deres er kjøttfritt.
 ??  ?? Julie Sæther Korslund og
Mina Stensrud
bruker bysykler – et miljøvennl­ig
alternativ.
Julie Sæther Korslund og Mina Stensrud bruker bysykler – et miljøvennl­ig alternativ.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway