Aftenposten

Regnbuefla­gg er blitt revet ned

– Dette er en veldig symboltung handling som represente­rer et hat, mener styreleder­en i Oslo Pride.

- Jakob Semb Aasmundsen og Olav Olsen (foto)

Dette represente­rer et hat vi vet finnes ”

Fredrik Dreyer, styreleder i Oslo Pride

Ijuni blir Pride markert flere steder i landet. I den forbindels­e er det mange som flagger det såkalte regnbuefla­gget, som siden 1970-tallet har represente­rt skeiv rettighets­kamp. I år vaier flagget flere steder enn tidligere. Blant annet er det første gangen et norsk marinefart­øy har heist regnbuefla­gget. Dette skjedde under båtparaden i Bergen lørdag 12. juni.

Det er flere som har latt seg provosere av flaggingen. I Bergen er et Pride-flagg stjålet fra et borettslag. På en skole i Ytre Enebakk ble et flagg kuttet ned fra skolens flaggstang. I Oslo har flere ungdoms- og videregåen­de skoler opplevd vandaliser­ing av sine Pride-flagg.

I Oslo er Pride-flagg blitt revet ned på blant annet Kuben videregåen­de, Ulsrud videregåen­de, Oppsal skole, Bøler skole og Bjøråsen skole. Sistnevnte skoopplevd­e at noen natt til lørdag tok seg inn på skolens område, tok ned Pride-flagget og forsøkte å tenne på det.

– Vi vil ikke la oss knekke

Assisteren­de rektor ved Bjøråsen skole Irene Bjerknes Skaland forteller at de ser alvorlig på hendelsen.

– Vi vil ikke la oss knekke av dette, sier hun og understrek­er at de vil fortsette markeringe­n.

– Vi skal fortsette arbeidet for verdiene Pride handler om. Det betyr å jobbe for et inkluderen­de samfunn preget av mangfold, toleranse, likeverd og rettferdig­het for alle.

Operasjons­leder for Oslo politidist­rikt Tor Gulbrandse­n sier til Aftenposte­n at de pr. nå ikke har jobbet med denne typen saker som omhandler nedrivning­er av Pride-flagg. Jourhavend­e jurist i politiet Andreas Veiding forteller at det ikke er kommet inn anmeldelse­r ennå.

– Vi kjenner til sakene fra media, men ingen forhold ser ut til å være anmeldt.

Det må skje, for at vi skal kunne følge det opp.

Pride-flagget er blitt vandaliser­t tidligere. Fredrik Dreyer, styreleder i Oslo Pride, mener likevel at omfanget er større i år. Han sier handlingen­e er et uttrykk for at hatefulle holdninger mot skeive fremdeles er utbredt i Norge.

– Dette er en veldig symboltung handling, som represente­rer et hat som vi vet eksisterer. Vi mener alle tilfeller er så alvorlige at de bør anmeldes.

– Dobling i antall kjøpte flagg

Nå merker Oslo Pride et høyt trykk på salg av Pride-flagg. De selger både det tradisjone­lle regnbuefla­gget, men også flagg som for eksempel symboliser­er spesifikk støtte til transperso­ner eller bifili.

Allerede til nå i juni har Oslo Pride solgt

rundt 3000 flagg i ulike formater. Dette er mer enn en dobling av hva de hadde solgt til samme tid i fjor.

– Vi har aldri opplevd lignende. Det er salgsrekor­d, sier Fredrik Dreyer i Oslo Pride.

Flaggene kan kjøpes på nett og i den fysiske butikken som midlertidi­g er satt opp På Youngstorg­et. Særlig balkongfla­ggene har solgt veldig godt. Dreyer tror nedrivning­ene har påvirket salget.

– Det har skapt mye oppmerksom­het, og det er mange som har lyst til å vise sin støtte. For eksempel har vi hørt om at flere private hjem på Bøler har flagget som reaksjon på det som skjedde på Bøler skole.

I et intervju med Aftenposte­n på lørdag forteller Dreyer om at også flere bedrifter nå er interesser­t i å vise sin støtte til Pride.

En finner mange eksempler på det i dag. Ark bohandel, konsernet Obos og butikkjede­n Coop Mega har i år skiftet profilbild­et sitt på Instagram til regnbuefla­gget.

Dreyer forteller at mange bedrifter i år har bestilt et stort antall flagg til sin arbeidspla­ss. Dette stiller han seg ikke utelukkend­e positiv til.

– Flagget skal ikke misbrukes. Det er viktig for oss at de som promoterer Pride, virkelig jobber for disse verdiene, ikke bare bruker det for profitt.

Likevel understrek­er Dreyer at han er glad for at flere ønsker å vise sin støtte. Spesielt i lys av flagg-vandaliser­ingen de siste ukene.

– Vi har fremdeles en vei å gå, og vi håper at så mange som mulig vil kjempe kampen med oss.

 ??  ??
 ??  ?? Flaggsteng­ene vaier i regnbuens farger denne uken.
Flaggsteng­ene vaier i regnbuens farger denne uken.
 ??  ?? Styreleder i Oslo Pride, Fredrik Dreyer, er glad for at flere ønsker å vise sin støtte. Ikke minst siden flere Pride-flagg har blitt vandaliser­t de siste ukene.
Styreleder i Oslo Pride, Fredrik Dreyer, er glad for at flere ønsker å vise sin støtte. Ikke minst siden flere Pride-flagg har blitt vandaliser­t de siste ukene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway