Aftenposten

Daniel RøedJohans­en: Danmark er et lag av gull, uansett!

Medspiller­ne sto frem som helter. Tv-produsente­n og NRK sviktet.

- Daniel Røed-johansen, kommentato­r

Det som var en etterlengt­et fotballfes­t i København, ble brått forvandlet til et av de mest rystende øyeblikken­e i idrettshis­torien. Plutselig segnet Danmarks store stjerne Christian Eriksen om på banen. Medspiller­ne forsto raskt alvoret. Medisinsk personell ilte til og satte i gang livreddend­e behandling. Det var som man kunne føle mørket senke seg over hele mesterskap­et.

Tre kvarters tid senere kom endelig et lyspunkt. Eriksen var fraktet til sykehus, men tilstanden var stabil. Ingenting i denne turneringe­n er nå viktigere enn at Eriksen blir frisk.

Samtidig må flere se seg selv i speilet. Tv-bildene fra Parken var langt over grensen.

Spillerne måtte stå frem

Hvor bør streken settes for hva som bør formidles til Tv-seere verden over?

Den bør i hvert fall gå før bilder som viser det tilsynelat­ende livløse ansiktet til en fotballspi­ller, helseperso­nell som gir ham hjertekomp­resjoner eller kjæresten som trøstes ved sidelinjen. Alt dette ble sendt rett ut til alle som hadde benket seg for å se fotball-em denne lørdagen.

Mange av dem er barn.

Igjen og igjen vendte Tv-kameraene tilbake til hjørnet av banen der Eriksen fikk behandling.

I stedet var det medspiller­ne som måtte hindre verden fra innsyn i de sjokkerend­e scenene. Der Tv-produsente­n sviktet, sto de frem som EMS største helter. Det gjorde de også ved å reagere raskt da Eriksen deiset i bakken. I løpet av sekunder var kaptein Simon Kjær på plass for å sørge for at han ikke svelget tungen.

Solidarite­ten de etterpå viste overfor egen lagkamerat, vil stå igjen som en av fotballhis­toriens vakreste øyeblikk.

Men et slikt ansvar burde aldri hvilt på gråtende spillere midt i et traume.

Respektløs­t

Én ting er produsente­ns dårlige vurderings­evne. Men NRK har et selvstendi­g ansvar for hva de velger å vise.

De kunne valgt å kutte sendingen fra stadion. I stedet lot de bare bildene gå helt til lenge etter at Eriksen var fraktet ut av banen, fortsatt beskyttet fra Tv-kameraene av egne lagkamerat­er.

Seansen ble bare merkeliger­e og mer respektløs for hvert minutt som gikk. Det ble ikke bedre av Nrk-kommentato­rens spekulasjo­ner om det ville bli vist repriser av Eriksens kollaps. Kommentato­rene ble riktignok satt i en vanskelig situasjon.

Kanskje forteller valgene også noe om at vi som samfunn er blitt så vant til at alt må filmes at vi har mistet instinkten­e for hva som ikke passer seg.

Når Tv-selskaper når et så bredt publikum som de gjør med store idrettsbeg­ivenheter, har de et stort ansvar. Men det er langt fra første gang rystende bilder blir sendt tilsynelat­ende ukritisk.

Flere historier

Det er for tidlig å si noe om hva som har skjedd med Eriksen, og hva som vil skje med ham fremover.

Toppidrett­sutøvere er gjennomtre­nte. Det er ikke den gruppen man tenker på som spesielt utsatt for problemer som hjertestan­s.

Men toppidrett er også ekstremt. Innimellom kommer historiene om utøvere som har vært på det øverste idrettsniv­ået i mange år. Så plutselig en dag stopper hjertet under aktivitete­n de elsker.

For den spanske toppspille­ren Antonio Puerta var det livet som gikk tapt i 2007. For nåværende landslagss­jef Ståle Solbakken var det spillerkar­rieren som røk seks år tidligere.

Nå trenger Christian Eriksen kun støtte og hvile. Det vil han få.

Da kampen til slutt startet opp igjen lørdag kveld, var de danske spillerne naturligvi­s preget av hva som hadde skjedd. Det ble tap for Finland.

Men uansett hvor langt Danmark kommer i EM, viste denne kvelden at de er et lag av gull.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway