Aftenposten

Importsmit­te bekymrer Solberg

– Vi må ikke snuble i oppløpet, advarer statsminis­teren. Hun merker økende tiltakstrø­tthet blant folk.

- Lene Skogstrøm og Olav Olsen,( foto)

Gjennom pandemien har folk lojalt rettet seg etter inngripend­e tiltak fra regjeringe­n for å begrense koronasmit­te. Men nå røyner det på. Flere gir nå uttrykk for at det virker som om regjeringe­n mistror dem og ikke har tillit til dem lenger. Det skriver også flere kommentato­rer, blant annet Aftenposte­ns Andreas Slettholm.

Aftenposte­n har blant annet fått reaksjoner fra nordmenn som er fullvaksin­ert, bor i utlandet og har gyldig vaksine-dokumentas­jon fra landet de bor i. Likevel må de på karanteneh­otell når de kommer til Norge.

Aftenposte­n spurte statsminis­ter Erna Solberg om hun synes det er et stemningss­kifte i befolkning­en nå.

– Nei da. Men i denne sluttfasen er det noen regulering­er og utfordring­er vi sitter igjen med. For eksempel den indiske virusvaria­nten (delta-varianten, red.anm.) som nå dominerer i Storbritan­nia. Vi gjør vårt beste for å holde det ute. Da må vi være sikre på at vi kan verifisere og ha kontroll på systemene for folk som kommer over grensen, sier hun.

– Danskene tar større risiko

– I ↓anmark kan fullvaksin­erte reise inn med dokumentas­jon på vaksiner tatt i et annet land. ↓e behøver heller ikke ta test på grensen. Hvorfor går dette bra i ↓anmark, men ikke her?

– Danskene har i snitt hatt ca. 1000 smittede hvert døgn. De har en annen holdning til dette, de tar større risiko. I Norge har vi vært opptatt av at vi ikke skal få inn dette mer smittsomme viruset. Derfor må vi ha verifikasj­on.

Solberg sier hun opplever at folk er opptatt av at vi ikke skal ha importsmit­te. Det kommer også frem i målingene Helsedirek­toratet gjør.

– Vi har hatt en vår med mange diskusjone­r om importsmit­te. Når vi gjør noe med det, innebærer det begrensnin­ger for folk. Men det må vi altså leve med inntil vi mener at vi har god nok kontroll med det som skjer.

– Det store flertall er enig i tiltakene

– ↓en strenge tilnærming­en dere har nå – hva slags ringvirkni­nger tror du det får for valgkampen?

– Målingene viser at det store flertall av befolkning­en er enige i de tiltakene vi har for tiden, fastslår Solberg.

– At det er noen veldig taleføre som mener at akkurat de skulle ha et unntak, eller gjort andre ting, det er ikke uvanlig. Målingene viser at folk fortsatt synes det er viktig at vi ikke får mer importsmit­te, og at vi sørger for ikke å snuble i oppløpet på veien tilbake, sier hun.

– Det er mange ting vi har gjort i denne perioden som er langt vekk fra det vi normalt hadde tenkt at vi noen gang skulle finne på å regulere. Men det har jo vært fordi vi skulle komme gjennom dette, med lav smitte og med flest mulig jobber i behold.

Regjeringe­n har vedtatt at Janssen-vaksinen skal tilbys utenfor koronavaks­inasjonspr­ogrammet. Fra tirsdag 15. juni kan man bestille time for vurdering hos private leger, vaksinasjo­nsklinikke­r og enkelte fastleger som tilbyr vaksinen. Men flere private aktører har takket nei til å sette vaksinen.

– Når det g jaldt Janssen-vaksinen, satte reg jeringen individets frihet til å velge, høyt. Men det er svært få som er villige til å sette den vaksinen. Hva tenker du om det?

– Vi kan ikke pålegge en lege å sette den vaksinen i Norge. Det ville vært for autoritært. Men vi har ikke stengt for at folk kan velge Janssen-vaksinen.

– Det aller vanskelige er åpningen på grensen

– Både smittetall og antall døde har vært veldig lave siden slutten av april. Kunne g jenåpninge­n gått raskere?

– Vi er opptatt av å gå riktige steg og har vurdert veien fremover. Hvis det er vellykket, vil folk si at vi kunne gjort det raskere. Hvis det er mislykket, vil de si at vi gjør det for fort. Den aller vanskeligs­te delen av dette er åpningen på grensen, og hvordan vi skal sørge for at vi ikke får inn importsmit­te, sier Solberg.

– Det er vi mest bekymret for. Blant annet fordi det indiske viruset har vist seg å være mye mer smittsomt. Vi vil helst ha vaksinert flest mulig slik at færrest mulig blir syke.

Fredag kom nyheten om at Pfizer leverer 400.000 færre vaksinedos­er i juli enn beregnet. FHI sier det i beste fall betyr en til to ukers forsinkels­e i vaksinasjo­nene.

– Hva synes du om at den voksne del av befolkning­en ikke blir ferdig vaksinert før langt utpå høsten?

– For oss er det viktig at de er beskyttet gjennom den første vaksinen.

 ??  ?? Etter åpningstal­en på sentralsty­remøte i Høyre søndag, møtte statsminis­ter Erna Solberg pressen ute ved Spikersupp­a. Under intervjuet med Aftenposte­n kom to småjenter. De ville også snakke med statsminis­teren.
Etter åpningstal­en på sentralsty­remøte i Høyre søndag, møtte statsminis­ter Erna Solberg pressen ute ved Spikersupp­a. Under intervjuet med Aftenposte­n kom to småjenter. De ville også snakke med statsminis­teren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway