Aftenposten

Kapteinen hylles for sin opptreden

Christian Eriksen falt om i Em-kampen lørdag. Her trøstes samboeren hans av Simon Kjær.

- Aleksander Losnegård

–Et par spillere reagerte sinnssykt raskt. Jeg vet om mange lag og organisasj­oner som har fine verdier hengende på en plakat. Når de blir testet, ser vi noe annet. Jeg kan ikke få rost lagfølelse­n nok, sa landslagst­rener Kasper Hjulmand på en pressekonf­eranse søndag.

Der ble det opplyst at Eriksen etter omstendigh­etene har det bra. Stjernespi­lleren segnet om under Em-kampen mellom Danmark og Finland lørdag. Han ble liggende livløs på gressmatte­n. I løpet av få sekunder var danskenes Em-fest på hjemmebane blitt til et mareritt.

– Han var borte på et tidspunkt. Det er vanskelig å si hvor nær vi var (å miste ham), men vi måtte i gang med hjertekomp­resjoner og støt, fordi han var borte, sa landslagsl­ege Morten Boesen søndag.

Lørdag kveld opplyste han at Eriksen hadde pust og puls da han kom frem til ham. Situasjone­n ble raskt forverret og hjertet sluttet å slå. Det ble da igangsatt livreddend­e førstehjel­p. Eriksen ble gjenoppliv­et med støt fra en hjertestar­ter, fortalte Boesen på søndagens pressekonf­eranse.

Undersøkel­sene som foreløpig er gjennomfør­t, har ikke avdekket noe unormalt. Eriksen skal gjennom flere tester på Rigshospit­alet.

Kaptein med stor K

«En Del Af Noget Større» er mottoet til Danmarks fotballfor­bund (DBU). Det levde de danske spillerne opp til da dramaet utspilte seg. Særlig én spiller hylles for sine handlinger da Eriksen segnet om.

I klubbfotba­llen er de to bitre rivaler. Christian Eriksen spiller for Inter, mens Simon Kjær er midtstoppe­r i Milan. Lagene kjemper om hegemoniet i motebyen Milano. Utenfor banen er Kjær og Eriksen gode venner. Begge var sentrale da Danmark kvalifiser­te seg til EM.

Lørdag kom Kjær stormende til fra sin posisjon som midtstoppe­r da ulykken var ute. Landslagsk­apteinen handlet resolutt. Da han kom frem til Eriksen, stakk han hånden inn i lagkamerat­ens munn for å forsikre seg om at den bevisstløs­e Eriksen hadde frie luftveier.

Da Danmarks medisinske apparat kom til, ble han stående på kne ved siden av Eriksen. Så samlet han lagkamerat­ene i en ring. Slik skjermet de stjernespi­lleren mens han kjempet for livet. De fleste av dem orket forståelig nok ikke å se på. Fortvilels­en i ansiktene deres var åpenbar. Noen gråt. Kjær slapp aldri vennen ut av syne.

Sabrina Kvist Jensen, Eriksens samboer, kom ut på banen kort tid etter. Hun ble omfavnet av Kjær og trøstet av ham og Kasper Schmeichel.

Kjær forsøkte å spille videre da kampen ble gjenopptat­t klokken 20.30 lørdag kveld. Kort tid etter at Joel Pohjanpalo stanget Finland i ledelsen, måtte den danske forsvarskj­empen kaste inn håndkleet.

– Han kunne ikke fortsette, og det er helt greit. De er veldig gode venner, sa landslagst­rener Hjulmand om byttet etter kampen.

Hadde det ikke vært for at koronapand­emien medførte at EM ble flyttet fra 2020 til 2021, skulle Åge Hareide ledet de røde og hvite i mesterskap­et. Han trente det danske landslaget i over fire år.

Lørdag var Rosenborg-treneren redd for at Eriksen skulle dø.

«Jeg så bildene på TV. Jeg så spillernes reaksjon. Jeg så at de ga ham hjertemass­asje. Jeg så hans kone, Sabrina. Det var forferdeli­ge bilder. Det så veldig, veldig alvorlig ut. Det knuste hjertet mitt. Jeg har aldri hatt så vondt i livet. Christian er verdens beste utenfor banen At det skulle skje ham, er helt forferdeli­g. Han betyr så mye for meg», skriver Hareide i sin faste EMspalte for danske B.T.

Lørdag og søndag har det danske landslaget mottatt krisehjelp.

– Det har vært noen forferdeli­g tunge timer etter at vi kom til hotellet etter kampen. Vi har fått hjelp av kriseteam og psykologer, sa DBUS sportsdire­ktør Peter Møller søndag ettermidda­g.

– Jeg føler at dette laget har vunnet alles hjerter. Vi tapte kampen, men spillerne viste hva de står for. Den kjærlighet­en som har strømmet inn, setter vi stor pris på, fortsatte Møller.

– Han lurte på hvordan det gikk med oss

På søndagens pressekonf­eranse gjentok Hjulmand at danskene fikk valget om å fullføre kampen lørdag kveld eller søndag klokken 12.

– Jeg har dårlig samvittigh­et for at vi gikk på banen, men vi hadde kun de to muligheten­e. Det var ingen som kunne tenke tanken på å sove, reise med buss tilbake og spille kampen dagen etter, sa han.

Den danske Em-troppen hadde søndag et videomøte med Eriksen.

– Han lurte på hvordan det gikk med oss. Det er typisk ham. Det viser hvor sjenerøs han er. Han er en strålende person og spiller.

↓anmark møter Belgia i sin neste Em-kamp. ↓en spilles torsdag kl. 18.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sabrina Kvist Jensen, Eriksens samboer, fikk trøst av Simon Kjær og Kasper Schmeichel.
Sabrina Kvist Jensen, Eriksens samboer, fikk trøst av Simon Kjær og Kasper Schmeichel.
 ??  ?? Dramatisk i Parken i København lørdag kveld. Christian Eriksen faller brått om, og må ha livreddend­e førstehjel­p. Kaptein Simon Kjær (nr. 4) og lagkamerat­emne slo ring rundt lagets stjernespi­ller. Søndag kom rapportene om at Eriksens tilstand er stabi Foto Wolfgang Rattay, Reuters/ntb
Dramatisk i Parken i København lørdag kveld. Christian Eriksen faller brått om, og må ha livreddend­e førstehjel­p. Kaptein Simon Kjær (nr. 4) og lagkamerat­emne slo ring rundt lagets stjernespi­ller. Søndag kom rapportene om at Eriksens tilstand er stabi Foto Wolfgang Rattay, Reuters/ntb

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway