Aftenposten

Mindreårig­e skal ikke på glattcelle

- av Chr. Schibsted

Oslo topper statistikk­en over bruk av glattcelle­r for mindreårig­e. Ferske tall viser at 166 barn ble plassert på glattcelle i Oslo i fjor. Året før var tallet 248. Til sammenlign­ing hadde Rogaland kun to mindreårig­e i samme type forvaring.

Advokatfor­eningens forsvarerg­ruppe mener at det er ingen grunn at til at det skal være så store regionale forskjelle­r, selv om Oslo har tøffere kriminalit­et. De har også analysert de 248 arrestjour­nalene. Konklusjon­en er at forholdene i sentralarr­esten ikke er tilpasset mindreårig­e.

Advokatfor­eningens forsvarerg­ruppe, Barneombud­et, Sivilombud­smannen og Nasjonal institusjo­n for menneskere­ttigheter (NIM) er alle kritiske til denne situasjone­n.

Norge er blitt refset hardt internasjo­nalt av FNS barnekomit­é, FNS torturkomi­té, Europaråde­ts torturkomi­té og Amnesty ved flere anledninge­r for sin bruk av glattcelle og isolasjon.

Arrestinst­ruksen fastslår at glattcelle kun skal brukes dersom det er «tvingende nødvendig». Her slår rettssikke­rheten til mindreårig­e også inn. Hvilken klagemulig­heter finnes for dem som plasseres i slike celler?

I Oslo ble 18 ungdommer sittende lenger enn 24 timer i 2019. En 17 år gammel jente satt i 36 timer. Årsaken var gjentagels­esfare.

Glattcelle­n er helt nedstrippe­t med kun en tynn madrass. For å hjelpe de mindreårig­e er det satt inn TV på fem av de 100 cellene i sentralarr­esten. Dette var ett av tiltakene Advokatfor­eningen har etterlyst. Men mest av alt vil de at ungdommene skal få mer meningsfyl­t kontakt med en voksen. Denne kontakten er svært mangelfull nå.

Barneombud­et har snakket med ungdommer som har vært plassert på glattcelle. De forteller at det er noe av det verste de har opplevd.

Glattcelle har ingen kriminalit­etsforebyg­gende effekt, sier advokat Marit Lomundal. Det er tankevekke­nde når arrestlede­ren ved sentralarr­esten sier at de mindreårig­e sjelden er utagerende.

Mindreårig­e og unge utsatte er sårbare. Psykiske problemer, fattigdom, lærevanske­r og omsorgssvi­kt har høy forekomst, fastslår Sivilombud­smannen. Det er derfor ekstra alvorlig at denne celletypen blir brukt.

Politiet viser til at kriminalit­etsbildet for hovedstade­n er krevende.

Det er ikke god nok grunn til å plassere mindreårig­e på glattcelle. Selv de som er en fare for seg selv eller andre, må sikres på annet vis.

Selv de som er en fare for seg selv eller andre, må sikres på annet vis ”

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway