Aftenposten

Ap-veteran advarer: Hele byrådet går hvis mistillite­n mot Lan Marie Berg vedtas

Ap-veteran Thorbjørn Berntsen (86) advarer Rødt mot å stemme på Frps mistillits­forslag mot Lan Nguyen Berg. Da må hele det rødgrønne byrådet gå av, mener Berntsen.

- Thomas Spence

Temperatur­en stiger i Oslo rådhus foran avstemning­en onsdag om mistillit eller ikke til byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Berg (MDG).

Det er Frp med støtte fra Folkeaksjo­nen Nei til mer bompenger som har fremmet forslaget. Forslaget kan få flertall hvis Rødt også støtter mistillite­n.

Det er flere mulige utganger på saken hvis det blir flertall:

• Berg kan trekke seg før

avstemning­en.

• Hun kan trekke seg etter at

forslaget har fått flertall. • Byrådslede­r Raymond Johansen kan stille kabinettss­pørsmål. Han varsler da at byrådet står bak Berg og at flertall for mistillits­forslaget betyr at hele byrådet går av. • Ett eller flere opposisjon­spartier kan snu og vise til at saken ikke er verdt at hele byrådet går av.

Men allerede muligheten for at forslaget får flertall har fått alarmklokk­ene til å kime også i partienes nasjonale hovedkvart­er: Et scenario hvor MDGS frontfigur blir kastet, muligens med konsekvens at hele byrådet går av, vil raskt kunne kaste skygger inn i stortingsv­algkampen.

Spesielt Rødt vil raskt kunne merke konsekvens­ene av å felle et rødgrønt byråd.

– Politisk spill

I et facebook-innlegg kommer Thorbjørn Berntsen, tidligere statsråd og nestleder i Ap, med en klar advarsel til Rødt om at mistillit mot Berg medfører byrådets avgang:

«Det er jo helt umulig å tenke seg at Lan skulle få et flertall i bystyret mot seg for så å måtte fratre mens resten av byrådet fortsatte.

Dette blir bare et spill. Mistillit til Lan er mistillit til byrådet. Skulle et parti fra venstresid­a stemme for et mistillits­forslag fra Frp og dermed få flertall mot byrådet ja da har en skutt seg sjøl i foten, med hagle.»

I et annet innlegg utdyper Berntsen argumentet med at miljø og klima er «sektorover­gripende» og et resultat av hele byrådets politikk.

Alle holder munn

Rødt og Ap holder kortene meget tett til brystet om hvordan de vurderer situasjone­n, og om de deler Berntsens analyse.

– Nope, svarer Rødts leder Bjørnar Moxnes på spørsmål om han vil kommentere saken.

Rødts gruppelede­r i Oslo bystyre, Eivor Evenrud, har heller ikke svart på en rekke henvendels­er.

MDGS Rasmus Hansson var først positiv til et intervju. Men så trakk han seg og viste til kronikken hvor han går i rette mot motstander­ne som bare ønsker «å ydmyke en politisk rival.»

Oslo Aps leder Frode Jacobsen skriver i en SMS at han «Har ingen kommentare­r til Thorbjørn Berntsens uttalelser».

Byrådslede­r Raymond Johansen har ikke svart på en rekke henvendels­er. Thorbjørn Berntsen er for øvrig onkel til Raymond Johansen.

Mente nevøen burde bli Ap-leder Men saken har neppe vært drøftet i familiesel­skap. I januar gikk Berntsen ut etter en katastrofe­måling for Ap og etterlyste en debatt om Jonas Gahr Støre var rette mann til å lede partiet inn i valgkampen. I samme intervju lanserte han Raymond Johansen som en aktuell arvtager.

Saken handler om hvorvidt byråd Berg har informert bystyret tidlig nok og godt nok om den enorme budsjettsp­rekken for Oslos reservevan­nforsyning.

Gigantpros­jektet skal frakte drikkevann til Oslo fra Holsfjorde­n i Lier. Da byrådet la frem revidert budsjett 20. mai, ble det kjent at prosjektet kan bli 5 milliarder kroner dyrere enn planlagt.

Oslo bystyre har 59 representa­nter. Det rødgrønne byrådet bestående av Ap, MDG og SV har støtte fra et flertall på 31 representa­nter fra Ap (12), MDG (9) og SV (6). I tillegg har Rødt 4 representa­nter.

Opposisjon­en består av Høyre (15), Venstre (4), Frp (3), Folkeaksjo­nen Nei til mer bompenger (3), KRF (1), Sp (1) og utbryteren Danny Chaudhry fra Chaudrys gruppe

(1).

 ??  ?? Ap-veteran Thorbjørn Berntsen mener mistillit mot MDGS
Lan Nguyen Berg er mistillits mot hele byrådet.
Ap-veteran Thorbjørn Berntsen mener mistillit mot MDGS Lan Nguyen Berg er mistillits mot hele byrådet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway