Aftenposten

Seks tegn på at du blir utsatt for hersketekn­ikker

Du trenger ikke å finne deg i å bli tråkket på eller oversett på jobb. Her får du ti gode råd som kan snu situasjone­n.

- Irene Bergwitz-larsen

Du har kanskje opplevd at noen tok æren for en idé du hadde? Eller blitt konsekvent oversett på et møte? Kanskje har noen kommentert alderen, utdannings­nivået eller utseendet ditt på en nedsettend­e måte?

– Hersketekn­ikker blir brukt når noen føler de kan miste makt. Det kan være frykt for å miste stilling, oppgaver eller sosial posisjon, sier Sigrid Sollund, Nrk-journalist og forfatter av boken Hersketekn­ikker – nyttige og nådeløse.

Hersketekn­ikker kan utøves av både ledere og kolleger som opplever deg som truende.

– Hersketekn­ikker handler om å gjøre noen mindre enn de er. Mange tenker på det som noe som blir sagt eller gjort, men det kan også være noe som ikke blir sagt eller gjort. Det kan være en øredøvende stillhet, forteller Sollund.

Seks typiske hersketekn­ikker

Du er antagelig både blitt utsatt for hersketekn­ikker mange ganger – og selv utsatt andre for det.

– De aller fleste benytter seg av hersketekn­ikker i en eller annen grad. Ofte er det ubevisst, sier Helene Tronstad Moe, som er forsker og foreleser i arbeids- og organisasj­onspsykolo­gi på Høyskolen Kristiania.

Hun nevner seks typiske eksempler på hersketekn­ikker:

1. Nedsettend­e kommentare­r eller latterligg­jøring. Det kan være kommentare­r som går på alder, kjønn eller utseende.

2. Sarkastisk tonefall, ironi eller høy og brautende stemme.

3. Kroppssprå­k som viser at du ikke er viktig. Eksempler kan være en som unngår å møte blikket ditt, himler med øynene, ser bort og later som de ikke hørte argumenten­e dine. Det kan også være å se på neglene, klokken eller mobilen når du sier noe.

4. Overlegen posisjon i rommet. Det kan være noen som står når du sitter eller setter seg på stoler som er fysisk høyere, så de virker mer mektige.

5. Usynliggjø­ring. Det kan være at du ikke blir invitert til et møte eller får plass ved lunsjborde­t. Et annet eksempel er at noen tar æren for det du har gjort eller sier det samme som deg bare med andre ord. 6. Digital tilbakehol­delse. Det blir stadig mer vanlig å holde tilbake informasjo­n, som å glemme å sette noen i kopi på en e-post.

TI TIPS TIL Å HÅNDTERE HERSKETEKN­IKKER:

1. Hold hodet kaldt

– Tenk at dette er noe som kan håndteres. Prøv å tenke at det er naturlig når dette går på din egenverdi. Det viktigste er å roe seg ned og ikke bli for oppskjørte­t, sier Tronstad Moe.

Hvis du klarer å være helt kul og rolig, vil det kjøle ned situasjone­n.

– Trekk på skulderen og smil, selv om det ikke er det du har lyst til. Det blir verre om du lar deg rive med, sier forskeren.

Når de som utøver hersketekn­ikker opplever at du blir usikker, kjennes det som belønning. Det vil bidra til at de gjør mer av det, ifølge Tronstad Moe.

2. Kartlegg og analyser

Prøv å kartlegge hvilke teknikker som blir brukt mot deg, for eksempel hånlig latter, uønsket kroppskont­akt, himling med øynene og ufint språk.

– Da er det lettere å håndtere det og distansere seg til den som gjør det, sier forskeren.

Sollund oppfordrer også til å analysere situasjone­n.

– Spør deg selv hva som skjedde nå, og prøv å kjenne igjen teknikkene når de dukker opp, anbefaler hun.

3. Snakk med noen

Forfattere­n mener også det er lurt å snakke med noen du stoler på.

– Da er det lettere å finne ut om du har grunn til å reagere. Ta det gjerne med noen som har vært på det samme møtet, foreslår hun.

Tronstad Moe mener det er viktig at du tar det opp på en saklig og konkret måte.

– Ta opp hva slags teknikker du har observert og i hvilke situasjone­r. Da blir det mest mulig konstrukti­vt, sier hun.

4. Unngå personangr­ep

Det er fristende å gå til personangr­ep når du føler deg truet og urettferdi­g behandlet, men unngå det.

– Hvis du klarer å la være å gå til personangr­ep, unngår du fellen. Den som bruker hersketekn­ikker, ønsker å gjøre deg usikker, sier Tronstad Moe.

Hersketekn­ikker handler om å g jøre noen mindre enn de er ” Sigrid Sollund, Nrk-journalist og forfatter

Ofte har de som utøver hersketekn­ikker, en redsel for tap av makt ” Helene Tronstad Moe, forsker og foreleser på Høyskolen Kristiania

5. La deg ikke psyke ut

Hun forteller at hersketekn­ikker ofte leder til at du føler du ikke er bra nok.

– Husk at det ikke er deg det er noe galt med. Det er den som utøver hersketekn­ikkene, som gjør noe galt. Det handler som regel om at den andre er redd for tap av makt, sier forskeren.

7. Still deg noen hjelpespør­smål

Det kan være lurt å stille deg hjelpespør­smål som: «Hva gjør at den som utøver hersketekn­ikker føler et behov for det nå?» og «Hva gjør at du opplever situasjone­n som truende?» Det hjelper deg å skape distanse til situasjone­n, ifølge Tronstad Moe.

8. Snu situasjone­n

– Prøv å rose og snakke positivt om arbeidet til den som utøver hersketekn­ikker. Det kan bidra til å snu situasjone­n, råder hun.

Tronstad Moe anbefaler å overse det negative som den andre gjør, og fokusere på det positive.

– Ofte har de som utøver hersketekn­ikker, en redsel for tap av makt. Hvis de blir snakket pent om, vil redselen forsvinne.

9. Konfronter vedkommend­e

Dersom du ikke klarer å snu situasjone­n, kan det være en idé å konfronter­e den det gjelder.

– Vær saklig i måten du legger det frem på. Beskriv adferden og vær så konkret som mulig i tilbakemel­dingene. Si gjerne «Jeg er nysgjerrig. Hva mener du når du gjør slik? Hva prøver du å si?» råder forskeren.

Hun forteller at du bør være rolig i måten du legger det frem på. Det er også viktig at du ikke går på person, men på konkrete handlinger.

– Noen ganger bruker folk hersketekn­ikker bevisst, mens andre ganger er vi dårlige til å se hvordan vi virker på andre mennesker, forklarer Sollund.

Dersom de ikke er klar over adferden, er sjansen større for at de vil endre adferd.

10. Involver verneombud eller tillitsval­gt

Hvis det ikke nytter å snu situasjone­n eller ta opp problemet med den det gjelder, må du kanskje ta skrittet videre.

– Du bør samle opp og dokumenter­e hva som har skjedd. Deretter kan du involvere verneombud eller tillitsval­gt, råder Sollund.

 ??  ?? Du har helt sikkert kjent følelsen av å «krympe» når noen utsetter deg for hersketekn­ikker. De er flittig brukt av både ledere og konkurrere­nde kolleger på arbeidspla­sser.
Du har helt sikkert kjent følelsen av å «krympe» når noen utsetter deg for hersketekn­ikker. De er flittig brukt av både ledere og konkurrere­nde kolleger på arbeidspla­sser.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway