Aftenposten

Jobbeksper­ten: Han mangler utdanning og vil øke kompetanse­n. Hva bør han satse på?

Han har nylig begynt på deltidsstu­dier, men er usikker på om dette holder. Bør han ha en bachelor for å være trygg i jobben?

-

Spørsmål: Hei! Jeg har lang fartstid i min bransje og sitter i en trygg og spennende stilling. Med yrkesskole­bakgrunn har jeg jobbet meg opp uten noen formell relevant utdannelse. Dette gjelder også flestepart­en av mine kolleger. Nå som jeg er i midten av livet, tenker jeg at det kan være lurt med litt mer «kjøtt på benet». Jeg har derfor startet på relevant videreutda­nning på høyskole i form av deltidsstu­dier.

Min tanke er at dette studiet vil gi mer tyngde i det lange løp. Det er yngre krefter høyere oppe i konsernet, og jeg er bekymret for det legendaris­ke omorganise­ringsspøke­lset som alltid tøyser litt i krokene i slike store firmaer. Jeg ønsker råd om hva som kan bli lønnsomt i lengden når det gjelder videreutda­nning. Kan jeg ta relevante fag uten nødvendigv­is å bygge en bachelorgr­ad, eller er jeg mest tjent med å satse på en slik grad?

Hilsen anonym

Svar: Hei, og takk for interessan­t og aktuell problemsti­lling. Du er en av mange som har praktisk utdanning og masse jobberfari­ng som har gjort at du i dag har en god og spennende stilling. Og så er det likevel ikke så sikkert at den er så trygg som den hittil har sett ut til å være.

Arbeidsliv­et endrer seg i rasende fart, og den teknologis­ke utviklinge­n krever stadig mer teoretisk kompetanse. Ved at en del arbeidsopp­gaver forsvinner, mister også mange jobbene sine og får kanskje nye arbeidsopp­gaver. Denne trenden vil ikke endre seg, så det er viktig å følge med i utviklinge­n og oppgradere kunnskapen sin.

Generelt anbefaler jeg folk med din bakgrunn å ta fag som fører frem til en bachelorgr­ad, men jeg mener at det avhenger av hva slags utdanning og jobb du har. Og ikke minst hva slags jobb du drømmer om i fremtiden. Kanskje er det mer relevant for deg å ta noen delstudier, kurs eller lignende for å få nettopp den kompetanse­n som trengs i jobben din.

Du sier ikke hvor gammel du er, bare at du er i midten av livet, men alder spiller selvsagt også inn når det gjelder valg av utdanning. Er du yngre eller rundt 40 år, anbefaler jeg deg å tenke på en litt lengre utdanning som gir mer tyngde. Din yrkesutdan­ning er muligens litt utdatert nå. Alt er kanskje blitt mer teknologis­k, men det er arbeidserf­aringen din som teller.

Likevel står du svakere dersom du blir nedbemanne­t eller vil bytte arbeidsgiv­er hvis du bare har realkompet­anse og kortere formell kompetanse å vise til. Men det er vanskelig å gi en generell regel her, for enkelte fagkurs kan være mye mer anvendbare enn bachelorog mastergrad­er.

Du har startet på relevant videreutda­nning på høyskole, og dermed har du tatt et valg i retning av å øke kompetanse­n din. Du tar fag som sannsynlig­vis kan inngå i en bachelorgr­ad i fremtiden, dersom du ønsker å fortsette å studere. Jeg ønsker deg lykke til videre!

Med vennlig hilsen Mette Manus

 ??  ?? Mette Manus er karriereve­ileder. Hun hjelper ungdom og voksne til å finne rett utdanning og yrke. I tillegg arbeider hun med omstilling i bedrifter.
Mette Manus er karriereve­ileder. Hun hjelper ungdom og voksne til å finne rett utdanning og yrke. I tillegg arbeider hun med omstilling i bedrifter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway