Aftenposten

Norges manglende bevissikri­ng svekker rettssikke­rheten

- Hanne Sophie Greve, tidl. dommer i Den europeiske menneskere­ttsdomstol­en

Norge er fundamente­rt på en sammenvevi­ng av rettsstat, demokrati og menneskere­ttigheter. Uten rettsstate­n råder vilkårligh­et og den sterkestes rett. Den europeiske menneskere­ttighetsko­nvensjon (EMK) pålegger staten å avstå fra overgrep. Staten skal dessuten stå som garantist for menneskere­ttighetene ved å motarbeide lovløshet.

Ingen skal utsettes for lovbrudd eller fristes til å bryte loven. Straffrihe­t ved lovbrudd er en svøpe over samfunnet. Det har også en egenverdi å få klarlagt hva som har skjedd. Sannhet og menneskeli­g verdighet henger sammen. Samfunnet straffer for å hindre at samfunnsme­dlemmene gjør det selv. Gatens justis er hard, ikke minst overfor de svake.

De to fundamente­ne for rettslige avgjørelse­r er loven og faktum. Loven ligger fast fra sak til sak – selv om det kan finne sted en rettsutvik­ling over tid. Faktum varierer fra den ene saken til den annen. Faktum i den enkelte sak ligger fast i den forstand at det forventes å speile sannheten.

Den straffbare handlingen ligger fast Strafferet­ten bygger på at den straffbare handlingen hører fortiden til. Den straffbare handlingen ligger derfor fast i fortiden som uforanderl­ig. Det er en etterforsk­ningsoppga­ve å avdekke og belyse det som har passert.

Nærhet i tid og rom gjør det sedvanlig enklere å rekonstrue­re det som har skjedd. Tekniske spor er mindre tæret av tidens tann eller «overskreve­t» av nye forhold. Minnet er friskere for de impliserte og mulige vitner. Nærhet i tid og rom er også viktig fordi egenintere­sser kan påvirke folks erindrings­bilde – noen kan ønske å benekte eller fortrenge det, andre å fortegne det.

Alle relevante forklaring­er bør sikres snarest mulig og før de kan påvirkes utenfra. Tiltaltes «forklaring» i en straffesak står i en særstillin­g. Tiltalte har intet ansvar for å bevise sin uskyld, eller for å forklare seg i det hele tatt. I Norge har tiltalte også en lovfestet rett til å forklare seg usant. Samfunnet må bevise tiltaltes skyld, og tvil skal komme tiltalte til gode.

Dagens rike Norge skriver ikke ned rettslige forklaring­er og foretar heller ikke lydopptak av dem ”

Åpner for manipulasj­on

Hovedregel­en i europeisk straffepro­sess er at forklaring­er som bevis bare fremføres én gang. Retten sikrer seg da en nøyaktig registreri­ng av hele forklaring­en. Dersom det senere skulle komme noe nytt til, kan en avgitt forklaring suppleres på det eller de nye punktene. Det er intet som taler for at man oppnår en sannere rekonstruk­sjon av faktum ved at noen får forklare seg mer enn én gang.

Adgang til å gi en helt ny forklaring, slik det norske rettssyste­m har, åpner for manipulasj­on av det faktum som ligger fast i fortiden. Det kan virke rettsforne­ktende for en tiltalt, samt for fornærmede og pårørende. Bevisst eller ubevisst tilpasning av ny forklaring kan skje så vel til domstolens tidligere vurderinge­r i saken, som til andre aktørers forklaring­er.

For en svak tiltalt kan – særlig i saker med flere tiltalte – de muligheten­e som vårt straffesys­tem gir for tilpasning av rettslige forklaring­er, innebære at vedkommend­e ikke får den rettferdig­e rettergang­en som kreves etter EMK artikkel 6. For ofre og pårørende kan de muligheten­e som vårt straffesys­tem gir for tilpasning av rettslige forklaring­er, bety at de ikke får den beskyttels­en mot lovbrudd som EMK foreskrive­r.

Bevis må sikres

Rettssikke­rhet krever at rettsstate­n sikrer bevis. Den gang Norge var fattig, sikret vi bevis ved at rettslige forklaring­er ble skrevet ned.

EMK fordrer at en sak kan kreves behandlet i minst to instanser. Det forplikter rettsstate­n til å sikre at førte bevis i saken ligger fast. En domfelt har rett til å få vur

dert den strafferet­tslige betydninge­n av de foreliggen­de bevisene av en høyere domstol, eventuelt en rett til å supplere tidligere fremførte bevis med nye eller andre som ikke tidligere var tilgjengel­ige eller kjente for den domfelte. Bevisene slik de ble ført for første instans, ligger til grunn for overprøvin­gen. Dette innebærer at overprøvin­g blir avgrenset til det eller de springende punktene. I Norge innebærer overprøvin­g fortsatt at bevisene for faktum finnes på nytt.

En rettskraft­ig dom kan være uriktig. Rettssikke­rhet krever at en «avsluttet» straffesak kan gjenåpnes – i første rekke når det foreligger en ny omstendigh­et eller et nytt bevis som kan lede til en gunstigere avgjørelse for siktede. Avgjørelse om gjenåpning treffes av Gjenopptag­elseskommi­sjonen – et etterforsk­ende organ utenfor domstolsap­paratet.

Det er ingen frist for å begjære gjenåpning av en straffesak. Da blir rettsstate­ns sikring av bevis fra tidligere behandling av saken tvingende nødvendig. Om bevis ikke er sikret, kan terskelen for gjenåpning bli for høy fordi en sak uten bevis vil lede til frifinnels­e uavhengig av siktedes skyld. Frifinnels­e på grunn av manglende bevissikri­ng er stikk i strid med kravet til rettssikke­rhet for ofre og pårørende.

Norge i særklasse akterutsei­lt

Rettslige forklaring­er kan sikres ved at de skrives ned eller ved lydopptak. Dagens rike Norge skriver ikke ned rettslige forklaring­er og foretar heller ikke lydopptak av dem. Det betyr at vår ordning ikke iva

retar rettssikke­rheten. Økonomiske hensyn har hindret en endring. Norge er i dag i særklasse akterutsei­lt i Europa hva bevissikri­ng angår. Andre lands jurister tror nærmest at de hører feil når det berettes om norsk manglende bevissikri­ng.

Vår norske ordning med manglende sikring av bevis i straffesak­er, represente­rer – som jeg ser det – også en mangel ved det byggverket som den norske rettsstate­n utgjør. Det er ikke derved sagt at Norge i dag ikke er en rettsstat, men mangelen er alvorlig og uverdig for et land med alle muligheter til å oppretthol­de rettsstate­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Olav Olsen ?? Andre lands jurister tror nærmest at de hører feil når det berettes om norsk manglende bevissikri­ng, skriver kronikkfor­fatteren, som understrek­er at frifinnels­e på grunn av manglende bevissikri­ng er stikk i strid med kravet til rettssikke­rhet for ofre og pårørende.
Foto: Olav Olsen Andre lands jurister tror nærmest at de hører feil når det berettes om norsk manglende bevissikri­ng, skriver kronikkfor­fatteren, som understrek­er at frifinnels­e på grunn av manglende bevissikri­ng er stikk i strid med kravet til rettssikke­rhet for ofre og pårørende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway