Aftenposten

Hvem represente­rer Obos-medlemmene­s interesser?

Ulf-petter Binfield, Siv Berg, Lars-ørjan Reinholdss­on, Jesper Stacke og Daniel Walter, alle delegerte til OBOS’ generalfor­samling med ansettelse­sforhold i OBOS

-

På vegne av de ansatte i Obos ønsker vi å svare på kritikken som fremsettes mot vår deltagelse som delegater til generalfor­samlingen, og samtidig bidra med informasjo­n om Obos’ virksomhet. De som kommer med den hardeste kritikken, hevder å snakke på vegne av Obos-medlemmene. Vår mening er at de har politiske målsetting­er som i liten grad represente­rer alle de 514.000 medlemmene våre.

Kritikerne ønsker tilsynelat­ende ikke en helhetlig og åpen behandling av komplisert­e juridiske, politiske og økonomiske spørsmål. De ønsker at deres ytterliggå­ende forslag til endringer i Obos’ vedtekter, ledelse og videre drift skal avgjøres allerede nå på generalfor­samlingen 22. juni, uten en samlet, helhetlig og faglig basert utredning. Dette er dypt useriøst.

Kupper generalfor­samlingen? Kritikerne beskylder Obos-medlemmer som er ansatt i boligbygge­laget, for å ha kuppet valget av delegater til årets generalfor­samling fordi en del ansatte har meldt seg som delegater. Et hovedmål for kritikerne­s aksjon er å frata denne delen av Obos' medlemsmas­se deres demokratis­ke rettighete­r. Aksjonsgru­ppen innhentet en juridisk betenkning for å undersøke om det var hjemmel til å innskrenke våre medlemsret­tigheter. Utredninge­n fastslo imidlertid entydig at det ikke finnes lovgrunnla­g for dette.

Det fremstår for øvrig som underlig at en aksjonsgru­ppe som oppretter egne chattekana­ler for koordineri­ng under generalfor­samlingen, beskylder ansatte i Obos for å kuppe den. De utarbeider stemmeveil­edere til saker og kommer med lister over kandidater som via benkeforsl­ag kan fylle Obos' representa­ntskap med en «gruppe som kan jobbe sammen». Vi stiller ikke som stemmekveg for noen, men som medlemmer med et stort hjerte for boligbygge­laget Obos.

Forslag vil fordyre bygging

Det er blitt grundig omtalt i mediene at styret i Obos innstiller på å utsette eller forkaste de fleste forslagene som er kommet inn til generalfor­samlingen. Det er ikke blitt skrevet noe om hva forslagene vil innebære for veldig mange medlemmer i Obos hvis de blir vedtatt.

For eksempel vil flere forslag legge sterke begrensnin­ger på hva og hvor Obos kan bygge, og gjøre det dyrt og vanskelig å bygge i det hele tatt. Det foreslås også at Obos skal selge boliger under markedspri­s – noe intet boligbygge­lag i Norge gjør i dag – og som raskt ville tappet laget for økonomiske ressurser og handlingsr­om.

En rekke av forslagene som er sendt inn, vil raskt svekke Obos’ evne til å skaffe medlemmene gode boliger og sikre dem forkjøpsre­tt. Andre forslag vil begrense Obos' evne til å kjøpe nye tomter fordi Obos vil måtte ta andre hensyn enn konkurrent­ene. Det vil sannsynlig­vis føre til sterk reduksjon og kanskje stopp i byggingen av nye Obos-boliger.

Politisk motivert detaljstyr­ing

Over halvparten av forslagene til generalfor­samlingen er fremmet av fire forslagsst­illere med bakgrunn fra partiene Rødt og SV, bosatt i Oslo. Dette er ikke representa­tivt for Obos-medlemmer flest, som hverken deler deres politiske grunnsyn eller er bosatt i Oslo.

Vi tror at Obos' medlemmer er mest opptatt av at boligbygge­laget de er medlem av, skal oppfylle hovedformå­let, som er å skaffe og forvalte boliger for medlemmene, og at veldig få ønsker en politisk motivert detaljstyr­ing av Obos.

Det er viktig for medlemsdem­okratiet i Obos at man arbeider seg grundig gjennom de innkomne forslagene frem til neste års generalfor­samling. Alle forslagsst­illere bør kunne støtte denne behandling­småten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway