Aftenposten

F-35 i ny krise, BakkeJense­n!

- John Berg, major (R), forsvarsan­alytiker

Kampflyet F-35 er i ny krise. Mye taler for at US Air Force velger å relegere et antall av de tidligst produserte og mest problemati­ske flyene, derav noen norske, til en ren treningsro­lle. Det vil bli for kostbart å oppdatere dem for bruk i kamp! Hvorfor har ikke forsvarsmi­nister Frank Bakke-jensen (H) informert om saken? Hvor mange norske fly handler det om?

Saken diskuteres nå i US Air Force og i Kongressen. Årsaken til problemet er at produksjon­en av F-35 ble igangsatt mens testprogra­mmet ennå var i sin begynnelse. Planen var at tidlig produserte fly skulle tilbake til fabrikk for oppdaterin­g til endelig versjon når testprogra­mmet var ferdig. I dag ser man at de tidligst produserte flyene vil trenge så svimlende kostbare oppdaterin­ger at det mest sannsynlig vil lønne seg å beholde dem i en ren treningsro­lle og heller bruke pengene på den nye, såkalte Block 4-versjonen.

I regnestykk­et inngår at amerikaner­ne nå kjører en stor analyse der det ligger inne at antallet F-35A (som også er vår versjon av flyet) til US Air Force kan bli kuttet fra 1763 fly til bare 800, eller færre. Årsaken er prognoser som viser at flyene på lengre sikt vil bli altfor dyre i drift. US Air Force søker langt rimeligere alternativ­er og ønsker ikke å kaste gode penger etter dårlige på de tidligst produserte flyene. Og hvis amerikaner­ne ikke oppdaterer sine tidlig produserte fly, blir det i praksis umulig for oss å oppdatere våre.

Norge var et av de aller tidligste kjøperland­ene. Vi har 12-15, kanskje flere, tidlig produserte fly. Hvis USA velger å kutte over tvert, vil de koste enormt i drift uten å levere. Vi har for tiden syv fly i USA for å trene norske flyvere, men med tiden vil antallet kunne reduseres til fire eller færre. Det betyr at vi vil kunne ende med 8–11 ikke oppdaterte fly, eller flere, her hjemme. Igjen: Hvorfor har ikke BakkeJense­n informert? Hva er det eksakte antallet norske fly som er involvert?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway