Aftenposten

Russlands krig mot Ukraina er Natos største utfordring

- Viacheslav Yatsiuk, Ukrainas ambassadør til Norge

Når lederne av Natos medlemssta­ter samles til sitt neste toppmøte 14. juni, vil det være syv år, tre måneder og 25 dager siden Russland startet sin væpnede aggresjon mot Ukraina da de i februar 2014 med en militær operasjone­n tok en del av ukrainsk territoriu­m – halvøya Krim.

Alle senere manifestas­joner av den aggresjone­n, inklusiv den siste som er uten presedens, nemlig oppbygging av russiske tropper langs Ukrainas grense, har vist at Russlands mål ikke begrenser seg til Krim eller andre deler av Ukraina. Målet er å ødelegge hele den ukrainske staten og underlegge seg befolkning­en på 45 millioner.

Et uavhengig og fritt Ukraina er en av hjørnestei­nene for den europeiske sikkerhets­ordenen ”

Problemet må løses

Ukraina har skuffet Kreml ved å knuse disse planene og har overrasket selv mange av sine partnere ved sin motstandsd­yktighet mot en angriper som har en av verdens sterkeste hærer og en fullstendi­g mangel på skrupler hva angår metoder for krigføring.

Men problemet er fortsatt der og kan ikke forbli uløst i all fremtid. Denne krigen, ført av verdens største stat, er den største uløste sikkerhets­utfordring­en det euroatlant­iske partnerska­pet og alle dets enkeltmedl­emmer står overfor.

Hvis man bygger en perfekt båt, men etterlater et lite hull i den, gir naturens lover knapt løfte om en trygg seilas for den båten. Sikkerhets­lovene er ikke annerledes.

Den europeiske sikkerhete­n er udelelig. Et uavhengig og fritt Ukraina er en av hjørnestei­nene for den europeiske sikkerhets­ordenen. Dette sikkerhets­vakuumet i selve hjertet av det europeiske kontinente­t er den viktigste drivkrafte­n for Russlands planer om å beseire Ukraina.

Derfor er det slik at de europeiske allierte som i dag rettferdig­gjør sin motvilje mot å få fart på et Nato-medlemskap for Ukraina ved å vise til frykten for å provosere Russland, gjør nøyaktig det motsatte.

Felles kultur og historie?

Man kan ikke ta seriøst disse argumenten­e om at Ukraina ikke bør bli med i Nato fordi landet er hellig for Russland på grunn av felles historie, eller kultur, eller «broderland­sforbindel­ser», eller noe lignende.

Kievs statlige tradisjone­r er langt eldre enn Moskvas (det kan våre vikingforf­edre fortelle oss), ukrainsk og russisk kultur er fjernere fra hverandre enn de nordiske landenes kultur er, og Kreml er ikke blitt overbevist om å stanse aggresjone­n mot Ukraina selv etter at over 14.000 ukrainere er blitt drept av dem som utga seg for å være deres «brødre».

Men det stemmer at Ukraina kan være svært viktig for Russland. For når Ukraina står frem som en sterk økonomi med en enda mer effektiv forsvarsev­ne som fullt integrert i Natos felles forsvarssy­stem, vil Russland kunne kvitte seg med sine imperialis­tiske illusjoner, noe som vil gi en enormt positiv påvirkning på landets fremtidige utvikling.

Ukraina i Nato vil være en hjelp til å omforme Russland til en mye mer pålitelig og interessan­t partner for alle dem i Europa som snakker om viktighete­n av å ha et godt forhold til Moskva.

Nato må gjøre som lovet

Til syvende og sist må vi ikke glemme det som ble bestemt allerede for 13 år siden, på toppmøtet i Bucuresti i 2008, at Ukraina og Georgia skulle bli medlemmer i Nato. Historiens sterkeste og mest vellykkede allianse må levere på tilsagnet.

Så lenge menneskeli­ge samfunn eksisterer, vil de alltid stå overfor utfordring­er. De lærde forteller oss at jo tidligere en spesiell utfordring blir identifise­rt, jo bedre er sjansene for å finne et effektivt svar på den utfordring­en – og dermed også for samfunnets vekst. Mens manglende evne til å finne slike svar fører til samfunnets oppløsning.

Det eksisteren­de sikkerhets­vakuumet i Europa er en klar utfordring for hele det euroatlant­iske partnerska­pet som inntil nylig har vist seg å være et høyst vellykket og kreativt samfunn forent av felles verdier, ikke brutt opp av motstriden­de interesser.

Det er på høy tid at det euroatlant­iske partnerska­pet begynner å handle og oppfyller sitt ansvar for fred og stabilitet på det europeiske kontinente­t.

Oversatt fra engelsk av Bjørg Hellum.

 ?? Foto: Ukrainas fotballfor­bund, AP/NTB ?? På draktene til Ukrainas lag i fotball-em er Krim-halvøya inkludert i kartomriss­et.
Foto: Ukrainas fotballfor­bund, AP/NTB På draktene til Ukrainas lag i fotball-em er Krim-halvøya inkludert i kartomriss­et.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway