Aftenposten

Det virker nesten tilfeldig hvem som blir kastet ut

- Johanne Prøis Fearnley (18), påtroppend­e sentralsty­remedlem, Press Hamid Omarkhahil (18), tidligere enslig, mindreårig asylsøker

Idag, mandag, starter den siste rettssaken mellom Mustafa Hasan (18) og Utlendings­nemnda (UNE). Etter en ungdomstid med barneverne­t og konstant usikkerhet risikerer han å bli sendt til et fremmed land han ikke kjenner kulturen til.

Mustafas sak illustrere­r særlig tre ting: Mange asylbarn uten foresatte i Norge opplever systematis­ke rettighets­brudd UNES rettspraks­is stemmer ikke alltid overens med lovverket vårt Lengeværen­de barn som mister oppholdsti­llatelsen sin, er ønsket av lokalbefol­kningen her hjemme.

Både vi og Mustafa er russ i år. Vi har alle tre vitnemål i lommen og fremtidsdr­ømmene klare. Men én av oss vet ikke om fremtidsdr­ømmene blir virkelighe­t.

Mustafa har aldri gjort noe kriminelt. Likevel straffes han for en feil begått av noen helt andre mennesker enn han selv.

Bodd her i 13 år

Mustafa har like sterk tilknytnin­g til Norge som oss. Hele kommunesty­ret i Asker vil at han skal bli. Han har bodd her i 13 år. Til tross for alt dette mente én nemndleder i UNE at et innvandrin­gsregulere­nde hensyn skulle veie tyngre.

Og dermed måtte Mustafa enten dra eller anke dommen. Nå risikerer han å måtte betale enda noen hundretuse­ner av kroner. Kroner han ikke har lov til å tjene selv, for han har jo ikke arbeidstil­latelse.

Bare de lengeværen­de barna som har ressurser nok rundt seg til å få i gang en innsamling­saksjon, kan i praksis anke utvisnings­vedtak. Det kaller ikke vi for rettssikke­rhet.

Dette er ikke bare snakk om Mustafa. Dette er snakk om en struktur i UNE som fører til ulike utfall for barn i like situasjone­r. Folket har igjen og igjen vist at vi er for en mer barnevennl­ig politikk enn den som praktisere­s.

Ordentlig oppvask

I 2014 grep regjeringe­n inn fordi UNE ikke behandlet lengeværen­de barn etter Stortinget­s intensjon. Det samme gjaldt i 2017 med enslige asylsøkend­e barn. Likevel lar

UNE fortsatt innvandrin­gsregulere­nde hensyn veie tyngre enn barnets tilknytnin­g og sårbarhet i utvisnings­saker. Det strider mot Stortinget­s uttalte ønske og FNS barnekonve­nsjon. Vi mener det er en dissonans mellom den folkelige viljen og lovverket på den ene siden og UNES rettspraks­is på den andre.

Den europeiske menneskere­ttsdomstol­en (EMD) har dømt Norge på dette før. Det sies at barnets beste skal tas hensyn til etter de er fylt 18 år, i utvisnings­saker av lengeværen­de barn uten foreldre i Norge. Det vil altså si at Mustafas tilknytnin­g til Norge skal ses uavhengig av foreldrene­s gjerninger.

Denne saken er mye større enn én enkelt askerværin­g som blir tvangssend­t til et fremmed land uten muligheter. Nå er det på høy tid med en ordentlig oppvask i måten vi behandler saker som Mustafas.

Det er på høy tid med en oppvask ”

 ?? Foto: Karen Gjetrang ?? 14. juni begynner rettssaken mellom Mustafa Hasan og Utlendings­nemnda (UNE) i Oslo tingrett.
Foto: Karen Gjetrang 14. juni begynner rettssaken mellom Mustafa Hasan og Utlendings­nemnda (UNE) i Oslo tingrett.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway