Aftenposten

Det ser mørkt ut for å få fast plass

Når Telia-ansatte kommer tilbake til nytt hovedkonto­r, er antall kontorpult­er nesten halvert. Koronairus­et vil forandre jobbmiljøe­t vårt.

- Per Kristian Bjørkeng og Paal Audestad (foto)

1600 ansatte i Telia skal dele på bare 850 kontorpult­er på Økern når de kommer tilbake fra pandemien. Til gjengjeld får lokalene 2000 sitteplass­er i alle tenkelige sosiale samarbeids­soner.

Nyvinninge­ne er et eksempel på hvordan kontorjobb­ens interiørar­kitektur nå vil bli kraftig endret for langt flere.

Nå vil kontorene bli kraftig endret for langt flere. Det er konklusjon­en etter at Aftenposte­n har snakket med en rekke ledende interiørar­kitekter. Store selskaper som Telenor, Telia, Equinor og Gjensidige bekrefter inntrykket. Alle tror på det samme: Pandemien fører til et paradigmes­kifte for arbeidsliv­et. Den skaper tre klare konsekvens­er som folk vil merke på kroppen:

•Den faste kontorpult­en har lenge vært under press. Nå blir den direkte ulogisk. Stadig færre bedrifter vil derfor oppretthol­de dette «tilbudet».

•Arbeidspla­ssen får langt flere og mye mer varierte sosiale soner. Slik skal det bli lett og attraktivt å samarbeide med kolleger på mer uformelle måter.

•Mindre deler av lokalene blir åpne. Mange flere rom blir lydskjerme­t. Flere rom får også utstyr til å jobbe sammen med kunder, kontakter og kolleger via videolink.

– Hjemmekont­or virker uskyldig Psykolog Oddvar Skjæveland i Mellomrom Arkitektur­psykologi AS har en doktorgrad på fagfeltet.

– Jeg tror ikke det har gått opp for folk flest at pandemien vil få drastiske konsekvens­er for arbeidspla­ssene. Det virker så uskyldig å ha hjemmekont­or. Men hvis arbeidsgiv­erne ikke gjør noe nå, kan de ende med nærmest tomme kontorbygg. Det blir ikke noe hyggelig, sier han.

Han baserer utsagnet på en rekke undersøkel­ser. De understøtt­es av lignende funn hos de andre Aftenposte­n har snakket med.

Det hele er en naturlig følge av at ingen av de store arbeidsgiv­erne rapportere­r om betydelige negative konsekvens­er, selv om mesteparte­n av arbeidssto­kken har vært på hjemmekont­or i over et år.

Også et flertall av arbeidstag­erne fornøyd med å jobbe mye hjemme.

De savner riktignok kollegene. Men de ønsker gjerne å ha 1–3 dager på hjemmekont­or - også etter pandemien. Det er dette som vil få så store konsekvens­er for lokalene.

Kontoret blir ødeland

Arkitekten­e og arbeidsgiv­ernes har alle gjort omtrent de samme beregninge­ne, her gjengitt i Skjæveland­s utgave:

En vanlig arbeidsdag satt det før pandemien folk på omtrent 80 prosent av pultene sine. Resten var av ulike grunner borte. Nå vil arbeidstag­erne jobbe hjemme i snitt 40 prosent (to dager i uken). Når de først er på jobb, kommer de til å sitte mer i møter enn før. Derfor kommer det ofte til å være mange tomme kontorpult­er mellom hver som har en kollega på stolen.

– Det er umulig å tenke seg noe annet enn at veldig mange kommer til å dele på kontorpult­ene fremover. Vi må dele mer for å få det bedre på jobben, sier interiørar­kitekt Urd Schjetne i Godtlieb Paludan Architects.

Hun sitter også i styret til Norges Interiørar­kitekter. Uten faste plasser blir det veldig mye plass til overs. Det er den store fordelen for de mange som kanskje kommer til å savne den faste plassen.

Splitter nytt hovedkonto­r

Telia var allerede i gang med bygging og flyttepros­ess da pandemien traff. Nå har de nye lokalene stått tomme siden februar, i påvente av de ansatte.

Aftenposte­n får en omvisning i hovedkonto­ret ved Økern Portal. I dette gigantiske nye næringsbyg­get har Telia leid 21.000 kvadratmet­er. Det er 10.000 færre enn i de forrige lokalene.

Her får altså ingen fast plass. Likevel skal de ansatte fristes til å komme på jobb. Siden det i større grad blir opp til den enkelte hvor mye de vil komme til den fysiske jobben, må arbeidspla­ssen simpelthen forsøke å konkurrere ut hjemmekont­oret. Mens 80 prosent av plassen gikk med til kontorpult­er i de gamle arealene, brukes nå bare 50 prosent til det samme.

Lounge på jobben

Derfor går vi nå for eksempel forbi møterom som mest ser ut som en chillout-lounge på en nattklubb. Et annet sted er det montert båser, ikke ulike dem du finner i en diner-restaurant.

Variasjone­n er stor. «Biblioteke­ne» er en slags lesesaler for den som vil konsentrer­e seg. Her er flymodus påbudt, selv i teleoperat­ørens hovedkonto­r.

Egne, midlertidi­ge møtesoner skal kunne etableres lett, for eksempel med noen av de bærbare og utbrettbar­e krakkene. Små amfier kan trilles rundt.

Til og med sammenlegg­bare vegger kan lett bæres avgårde og settes opp hvor det måtte være. Det siste må vi bare teste. Det viser seg kjapt at veggene bare egner seg for teppegulv, ellers klapper de sammen. Her er fortsatt mye uprøvd. Hvor mye av dette som lar seg overføre til mer ordinære og mindre bedrifter gjenstår å se.

Jeg tror ikke det har gått opp for folk flest at pandemien vil få drastiske konsekvens­er for arbeidspla­ssene ” Oddvar Skjæveland, psykolog, Mellomrom Arkitektur­psykologi

Egen app viser hvor folk er

Til konsentras­jon finnes 115 såkalte «fullfokusr­om». Her kan man midlertidi­g sitte alene innenfor fire vegger, akkurat som på gamle cellekonto­r. Administre­rende direktør Stein-erik Vellan har bestemt seg for at det ikke blir noen felles grense for hvor mye hjemmekont­or en ansatt kan ha.

– Pandemien har styrket oss i troen på

at fleksibili­tet er det viktigste for de ansatte. Målet vårt er jo produktivi­tet. Jeg vet nå at du produserer uansett hvor du er, hvis du bare er motivert og har frihet, sier han.

Massevis av videorom

Pandemien har ført til endringer andre steder også. Hos Telenor, som gikk bort fra faste kontorplas­ser i lokalene sine på Fornebu allerede i 2000, er det bestilt 160 nye videorom. I tillegg blir store resepsjons­lokaler i disse dager bygget ned og erstattet av lignende sosiale og varierte soner som hos Telia.

Interiørar­kitekt Hanne Margrethe Hjermann leder IARK, som har tegnet lokalene til Telia. Hun forteller at en rekke av deres større prosjekter ble satt på hold under pandemien. Nå blir de gjerne modifisert på måter som ligner det Telia har gjort.

Mer skjerming

– Mye av arbeidstid­en går med til å kommuniser­e digitalt f.eks på Teams, og vi ser et økende behov for skjermede plasser. Det må også etableres rom for nettmøter – her finnes flere typer «telefonbok­ser» eller «pod-er» som kan lukkes av, forteller Hjermann.

– Men er det ikke litt naivt å tro at bedriftene skal ta seg råd til å etablere så store sosiale soner som for eksempel hos Telia? Et annet alternativ er jo å spare penger på å bruke enda mindre arealer?

– Det vi trenger er ikke nødvendigv­is mindre areal, men en annen bruk av den plassen man har. Med redusert tilstedevæ­relse blir det mindre bruk for individuel­le arbeidspla­sser. Det vi trenger nå er mer plass til samhandlin­g, innovasjon og kreativ utfoldelse – noe vi alle har savnet gjennom et drøyt år på hjemmekont­or, sier hun.

Skeptisk

Samfunnsvi­terne organisere­r 16.000 medlemmer, mange i offentlig sektor. De fleste har i dag fast kontorplas­s. Generalsek­retær Gunn Elisabeth Myhren får klare tilbakemel­dinger om at medlemmene er skeptiske til å miste sin faste plass.

– Når det gjelder ansatte som er på kontoret fem dager i uken, er det nok mest hensiktsme­ssig med fast kontorplas­s. Hvis ansatte skal være hjemme 2-3 dager ukentlig, tror jeg vi må ha respekt for at det blir dyrt for arbeidsgiv­er å ha mange kontorer stående tomme, sier hun.

 ??  ??
 ??  ?? Egne sensorer sjekker hvem som sitter på plassen og viser de ansatte på kartet. Sporingen må aktivt skrus på hver dag.
Egne sensorer sjekker hvem som sitter på plassen og viser de ansatte på kartet. Sporingen må aktivt skrus på hver dag.
 ??  ?? Kontorpult­er er det langt mellom. Istedet finnes for eksempel disse amfiene som kan rulles rundt. F.v Live Johansen , Wenche Mittet og Ellen Scheen.
Kontorpult­er er det langt mellom. Istedet finnes for eksempel disse amfiene som kan rulles rundt. F.v Live Johansen , Wenche Mittet og Ellen Scheen.
 ??  ?? Færre pulter betyr mer lek. Hr-sjef Wenche Mittet tester ut en slags hengekøye.
Færre pulter betyr mer lek. Hr-sjef Wenche Mittet tester ut en slags hengekøye.
 ??  ?? Cellekonto­ret får en slags renessanse, men bare som
midlertidi­g oppholdsst­ed i
såkalte «fullfokusr­om».
Cellekonto­ret får en slags renessanse, men bare som midlertidi­g oppholdsst­ed i såkalte «fullfokusr­om».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway