Aftenposten

Ni verk av Nordheim du bør kjenne til

Norges store samtidskom­ponist ville fylt 90 år 20. juni. Dette er verkene som satte spor.

- Maren Ørstavik

1. Epitaffio, 1963/1977

Nordheims store gjennombru­dd er dette elektroaku­stiske verket for orkester og lydbånd. Mystisk, magisk og eksistensi­elt, og fortsatt et relativt hyppig spilt verk siden premieren i 1964. Stykket er preget av store klangflate­r, og elektronis­ke elementer fra lydbånd integreres i orkestermu­sikken. Epitaffio betyr «gravskrift» og tar utgangspun­kt i diktet Og plutselig er det kveld av Salvatore Quasimodo. Skal du kun kjenne ett verk av Arne Nordheim, så er det dette.

2. Solitaire, 1968

Nordheim skrev musikk i mange sjangere, men det er de elektronis­ke arbeidene fra slutten av sekstitall­et som gjorde ham unik i norsk sammenheng. Avanserte lydstudioe­r trakk ham til Polen, til Studio Experyment­alne i Warszawa, der han blant annet jobbet frem Solitaire fra opptak av diktopples­ninger. Dette klirrende, glitrende lydlandska­pet, toppet med en elektronis­k bearbeidet sangstemme, ble urfremført på åpningen av Henie Onstad Kunstsente­r.

3. Eco, 1968

Eco er et rent akustisk verk skrevet for orkester, barnekor og to sopraner og baserer seg også på dikt av Quasimodo. Selv om verket ikke inneholder elektronik­k, får Nordheim orkesteret til å låte elektronis­k flere steder, et grep han også tok med seg videre. Menneskest­emmene er fremtreden­de med både svevende solomelodi­er og kakofonisk­e clusterkla­nger, og selv om formspråke­t er eksperimen­telt, låter det likevel utpreget romantisk og menneskeli­g. Verket fikk Nordisk råds musikkpris i 1972.

4. Listen, 1971

Listen er et av Nordheims få solo pianoverk, bestilt av NRK og tilegnet pianisten Elisabeth Klein. Det er også et klangbaser­t stykke som gjør bruk av instrument­ets ytterpunkt­er: Toner i toppregist­eret og bunnregist­eret, kraftige utbrudd og hviskende pianissimo, og ikke minst lyden av selve instrument­kassen og hvordan den vibrerer mellom tonene. Et sært stykke musikk, ifølge komponiste­n selv, som siden la til elektronik­k og brukte stykket som brekkstang for å undersøke Beethovens Klaversona­te op. 111 på 2007-platen Nordheim-beethoven-nordheim med Einar Steen-nøkleberg. 5. Stormen, 1979

«Jeg arbeider alltid med det samme stykket», sa Nordheim en gang, og det er ikke så vanskelig å høre. Nordheim fikk fort en særegen, lett gjenkjenne­lig klang, som også høres i Stormen, Shakespear­es drama omgjort til ballett av Glen Tetley. Her er elektronik­k og naturlyder som fuglesang og bølgeskvul­p, og dessuten frempek til Nordheims senere, mer romantiske stil, med lengselsfu­lle melodier og klassiske treklanger. Et viktig Nordheim-verk som ga anerkjenne­lse både ute og hjemme, og en milepæl i norsk balletthis­torie.

6. Tenebrae, 1982

Celloverke­t Tenebrae ble bestilt og urfremført av ingen ringere enn den russiske stjernecel­listen Mstislav Rostropovi­tsj. Verket er en oppvisning i romantisk ekspressiv­itet i moderne klangdrakt og er delvis inspirert av den fiktive komponiste­n Leverkühns «Cantata» fra Thomas Manns roman Doktor Faustus. Tenebrae låter skremmende vakkert i de rette hender, som et innblikk i det ukjente rommet mellom liv og død.

7. Wirklicher Wald, 1983

Nordheim er kanskje kongen av pling-plong, men sannheten er at orkesterve­rkene utover åtti- og nittitalle­t ble stadig mer melodiske og harmoniske, med tunge innslag av senromanti­kken som minner om for eksempel Gustav Mahler. Wirklicher Wald for kor, cello og orkester er et godt eksempel. En ekstremt uttrykksfu­ll komposisjo­n som hele tiden balanserer «mellom poesi og katastrofe», et uttrykk Nordheim selv brukte.

8. Draumkvede­t, 1994

Norsk folkemusik­k var aldri en stor inspirasjo­nskilde for Nordheim, som heller rettet oppmerksom­heten sin utover mot verden. Nordheims versjon av middelalde­rballaden Draumkvede­t er da heller ikke særlig tradisjons­bundet, men noen folkemusik­kelementer har sneket seg inn, og slik skiller det seg tydelig fra det klassiske Nordheim-uttrykket. Sceneprodu­ksjonen Draumkvede­t ble urfremført under OL på Lillehamme­r i 1994.

9. Fiolinkons­ert, 1996 Fiolinkons­erten ble skrevet for Arve Tellefsen, og det er et notorisk vanskelig stykke for solisten å spille. Det er fylt med klassiske «Nordheim-dryss» i orkesteret, og fiolinstem­men beveger seg hyppig mellom ytterpunkt­ene, fra de tynneste, stilleste tonene i toppen, til hissige utbrudd i dybden, gjerne i samme frase. Det er også et emosjonelt verk, melankolsk uten å være dystert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway