Aftenposten

Flere burde fått glede av denne forestilli­ngen

Ungdommer, dansekunst­nere og Nationalth­eatrets skuespille­re pakker seg inn i plast foran et lite knippe mennesker. Slik blir det nydelig teater av.

- Per Christian Selmer-anderssen

Det er dager da man føler seg utvalgt når man går på teater. Fredag ettermidda­g var en slik dag. Vi var bare ti mennesker som fikk plass på premieren på Utopia – et drømspel fra Tøyen. Etter åtte forestilli­nger gjennom helgen, tas forestilli­ngen av plakaten.

Ingen vet om den vil bli satt opp igjen. Utopia var likevel en viktig teaterhend­else.

Det er første gang på lenge at Black Box Teater og Nationalth­eatret samarbeide­r om en forestilli­ng. Og ikke nok med det, teateret har flyttet til 11. etasje i Økernveien 9. Manuskript­et og scenografi­en er skapt sammen med lokal ungdom, og tenåringen­e er også med og spiller.

Det kan lett bli kleint når skuespille­re skal lage teater om hvordan «virkelige ungdommer på Tøyen har det». Men nei, Utopia er en av de fineste tingene jeg har sett på lenge. Det er derfor skikkelig trist at forestilli­ngen er for de få.

Det hele starter med at vi står på Tøyen torg med hvert vårt visir. Plastskjer­men farger torget rødt. En mann med hodet surret i plast begynner å finne på historier knyttet til menneskene på torget. Grønnsakha­ndleren, de gamle damene med smoothien, plutselig får vi en hel improviser­t mytologi om bydelen.

Vel oppe i 11. etasje er det som å gå inn i en hemmelig klubb. Skuespille­rne er pakket inn i plast og geleider oss til hver vår badevaktst­ol. Hver stol har sitt eget vindu ut mot byen. Dette er vår drømmealko­ve.

Vi kryper inn under stolen og skuespille­rne begynner å hviske drømmer inn i øret vårt. I bakgrunnen sitter komponist Julian Skar og spiller popjazzele­ktronika. Publikum blir bedt om å klatre opp på stolen. Forestilli­ngen kan begynne.

Nydelig og komisk plastdans

Utopia – et drømspel fra Tøyen er laget av koreograf Maja Roel og dramatiker Toril Solvang. De har spesialise­rt seg på å sette vanlige mennesker og proffe dansere

sammen til et sømløst kunstverk. I Vi var

her fra 2018 plasserte de fem generasjon­er på scenen, og lagde en forestilli­ng om aktørenes livshistor­ie. Da som nå, var det vanskelig å se forskjell på proffe og amatører.

Det er som om de finner et felles bevegelses­språk, og det er nydelig å se på!

I Utopia blir skuespille­re, dansere og ungdommer til vandrende skulpturer pakket inn i plast. De er bølger, fabeldyr og krabbelign­ende vesener. Det er noe litt komisk, men også veldig vakkert, over de store plast-opptrinnen­e.

Danserne bruker heller ikke bare 11. etasje, men beveger seg utover hele torget, som vi ser i fuglepersp­ektiv. For ja, denne forestilli­ngen handler ganske mye om Tøyen som sted. I forkant har ungdommer fra Tøyen delt drømmene sine til dramatiker­ne, og de har malt malerier som er en del av scenografi­en.

Alle bildene er av Tøyen Torg, men med ett fremmedele­ment. Det er en erkeengel, planeter – eller La Sagrada Família. Det siste bildet sitter i meg ganske lenge. La Sagrada Família er den spanske basilikaen som aldri ble ferdig. Her er den plassert oppå tøyenblokk­a.

Utopia for de få

Det er imidlertid litt vanskelig å forstå hvem Utopia- et drømspel fra Tøyen er laget for. Er det ungdommen selv, lokalbefol­kningen – eller kulturarbe­idere?

På premieren var alle hvite kulturtant­er som meg selv, med overpriset kaffe i hånden og neste ballettfor­estilling i blikket. Ikke så rart, for stykket er lite markedsfør­t i lokalmiljø­et. Du skal ha en nøye kuratert facebookfe­ed for å få det med deg at det skjer.

Slik blir den et ufrivillig symbol på byutviklin­gen på Tøyen: Reservert for nyinnflytt­ede kulturarbe­idere. Utopia burde vært åpen for flere.

 ??  ??
 ?? Foto: Darja Olsevskaja/ Black Box Teater ?? Et vandrende plastdyr i 11. etasje i Økernveien. Vår anmelder er svært begeistret over forestilli­ngen Utopiaet drømspel fra Tøyen, men er kritisk til at så få får glede av den.
Foto: Darja Olsevskaja/ Black Box Teater Et vandrende plastdyr i 11. etasje i Økernveien. Vår anmelder er svært begeistret over forestilli­ngen Utopiaet drømspel fra Tøyen, men er kritisk til at så få får glede av den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway