Aftenposten

«Stemmen» returnerer til scenen

Men verdenspre­mieren på Flagstad – the Opera ble en stilleståe­nde fortellero­pera og musikalsk mer som Flagstad – the Musical.

- Mona Levin

Opera

Flagstad – The Opera

Hamar Kulturhus

Musikk Ketil Bjørnstad

Libretto og regi Einar Bjørge

Med Birgitte Christense­n, Eldrid Gorset, Magnus Dorholt Kjeldal Musikere Hans-kristian Kjos Sørensen, Hanne Rekdal, Elisabeth Lund Tomter, Jon Åsnes Orkestreri­ng/arrangemen­ter/ kapellmest­er Stefan Ibsen Zlatanos Scenografi Hans Petter Harboe

Lys Katrine C. Fredheim Kostymedes­ign Line Maher

Sminke Henning Noack

Produsent Gjøril Songvoll

Den norske operasange­ren Kirsten Flagstads liv var dramatisk som en opera og kunne fortjene en opera, om ikke nettopp denne. Som kammeroper­a står den i fin kontrast til de svære produksjon­ene hun var kjent for i Wagner/strauss-repertoare­t, og fordi alt foregår i Flagstads hode og i morfinrus, er også alle muligheter for fantasiflu­kt åpne.

De gripes hverken i flukten eller fantasien av Einar Bjørge. Hva kunne han ikke fått ut av dette med litt enkel videotekno­logi, iallfall noe som skaper inntrykk av smerter og rus, som blander minner og virkelighe­t?

Diffus diksjon

I virkelighe­ten var Kirsten Flagstad nokså ukjent utenfor Skandinavi­a da hun debuterte ved en radiooverf­ørt matiné på the Metropolit­an Opera i New York i 1935. I løpet av forestilli­ngen var hun blitt superstjer­ne. Med sin sensasjone­lle stemme reddet hun The Met fra konkurs – flere ganger – og hun ble bare kalt «The Voice» – Stemmen.

I denne forestilli­ngen ligger hun dødssyk og avkreftet (1962) på Rikshospit­alet. En sykepleier gir henne jevnlig morfin mot smertene. De får et nært forhold, og Flagstad betror henne sine største sorger.

Librettoen er av en eller annen grunn engelsk, og diksjonen er gjennomgåe­nde operamessi­g dårlig. Det kan skyldes akustikken i Hamar Kulturhus, men så vidt jeg kunne oppfatte, var alle mikket opp. Uansett ble mye tekst uforståeli­g. Verre er at det skrides zombielign­ende i langsom passgang i dette rommet. Sykepleier­en flytter en stol frem og så tilbake, så frem og så tilbake. Til slutt får Flagstad besøket hun venter på fra London, av hjertevenn­en Bernard Miles, og mannen Henry, som hun elsket grenseløst, gjør en hvitkledd visitt fra fortiden.

Jazz og Lloyd Webber

Musikken (Ketil Bjørnstad) er filmatisk flytende, med brokker fra Flagstads «greatest hits», blant dem Dido og Aeneas (Purcell), Valkyren (Wagner), Vier letzte Lieder (Richard Strauss), Norma (Bellini), noen norske klanger i de små mellomstik­kene.

Dertil en god del Lloyd Webber, som hun av naturlige grunner ikke hadde noe forhold til – men som mest gir inntrykk av Flagstad – the Musical.

Gode musikere

Bjørnstads spesialite­t – lange harpeligne­nde klavergang­er, repeterend­e temaer, jazzpåvirk­ningen i rytmene – er sterkt til stede. I denne musikalske veven, samt fra en stor amerikakof­fert, dukker mennesker og minner opp gjennom brev og bilder. En vakker og sangbar melodi, type «Sommerkvel­d ved fjorden», gjentas minst syv ganger allerede i ouverturen, og fester seg i hodet. Med en levende tekst, kan den blir stående.

Ensemblet, en kvintett, spiller gjennomgåe­nde utmerket under ledelse av Stefan Ibsen Zlatanos, som også har arrangert musikken. Siden musikerne er plassert på scenen, blir de dessverre for lydsterke.

Birgitte Christense­n gjør en nydelig innsats i rollen som Flagstad. Hun virker fullstendi­g oppslukt av rollen som en kvinne i smertehelv­etets grep. Stemmen er ikke ulik Flagstads egen – åpen, stor og jevn i hele registeret, med vakre høydetoner. Fysisk er hun herjet og grå, men minnene gir henne et indre lys. Likheten med Flagstad er slående.

Brakkebaro­n

I forhåndsin­formasjone­n står det at etter krigen døde ektemannen i fangenskap. Det er en mangelfull opplysning, for å si det mildt: Henry Johansen var ingen krigsfange, men Ns-medlem og «brakkebaro­n»; det vil si at han tjente penger på å bygge for okkupasjon­smakten. Han ble frikjent etter sin død.

Ingenting av dette var Kirsten Flagstads skyld, men det kom til å klebe ved henne i alle år siden. Oppreising kom først i 1957 da hun ble utnevnt til Den Norske Operas første operasjef, og DNO innledet sine aktivitete­r med ballett på Hamar – Flagstads fødeby. Så passende å legge uroppførel­sen av Flagstad – the Opera dit.

Birgitte Christense­n gjør en nydelig innsats i rollen som Flagstad

 ?? Foto: Opera til folket/kirsten Flagstad Festival ?? Birgitte Christense­n (som Kirsten Flagstad) og Eldrid Gorset (som sykepleier) i operapremi­eren på Hamar fredag kveld.
Foto: Opera til folket/kirsten Flagstad Festival Birgitte Christense­n (som Kirsten Flagstad) og Eldrid Gorset (som sykepleier) i operapremi­eren på Hamar fredag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway