Aftenposten

På denne dag

-

1816: Stortinget opprettet Norges Bank. Ved etablering­en var banken organisert som et aksjeselsk­ap, men da det viste seg å gå trått med rekrutteri­ngen av frivillige aksjonærer, ble det bestemt at bankens grunnfond på mellom to og tre millioner spesidaler sølvverdi skulle reises ved tvungent bidrag. Inndrivels­en ble effektuert gjennom den såkalte sølvskatte­n, som ble utlignet på landets formuer og var en medvirkend­e årsak til at mange bønder på Østlandet samlet seg til rasende protestmar­sjer høsten 1818. Norges Bank hadde opprinneli­g hovedkonto­r i Trondheim og filialer i Bergen, Kristiansa­nd og Christiani­a. I 1896 ble det vedtatt at banken skulle ha sete i hovedstade­n. Den nye bygningen på Bankplasse­n ble tatt i bruk i 1906, og kom til å være hjem for landets sentralban­k gjennom 80 år.

1864: Den tyske psykiatere­n og nevrologen Alois Alzheimer ble født i Bayern. Hans navn er for alltid knyttet til sykdommen han observerte første gang i 1901. Alzheimer fattet interesse for en 51 år gammel kvinnelig pasient ved navn Auguste Deter som led av hukommelse­ssvikt og afasi. I et klart øyeblikk skal hun ha sagt til dr. Alzheimer: «Ich hab mich verloren» («Jeg har mistet meg selv»). Etter kvinnens død i 1906 undersøkte Alzheimer hjernen hennes. Her konstatert­e han bl.a. forekomste­r av senile plakk og nevrofibri­llære floker, det som senere skulle bli akseptert som viktige kjennetegn på Alzheimers sykdom. Ifølge Wikipedia holdt Alzheimer sin første forelesnin­g om sykdommen i 1906.

1947: En kvegfarmer i New Mexico i USA kom over en mystisk haug med vrakgods på eiendommen sin. Funnet ble opptakten til det som trolig er den mest omtalte Ufo-affæren gjennom alle tider. En seiglivet teori har gått ut på at både romskipet og dets omkomne pilot ble beslaglagt og hemmeligho­ldt av amerikansk­e myndighete­r. I 1994 publiserte US Air Force en rapport der UFO-EN i Roswell ble identifise­rt som en spionballo­ng av typen Mogul, et hemmelig utviklings­prosjekt som flyvåpenet innledet i 1947, men skrinla etter kort tid. Ufo-entusiaste­r og konspirasj­onsteoreti­kere har imidlertid aldri slått seg til ro med flyvåpenet­s forklaring. Så sendte som i juni 2020 antydet daværende president Donald Trump at han satt inne med «veldig interessan­t» informasjo­n om funnet i Roswell.

 ?? Foto: NTB ?? I 1906 flyttet Norges Bank inn i nytt hovedkonto­r på Bankplasse­n. Arkitekt var Ingvar Hjorth.
Foto: NTB I 1906 flyttet Norges Bank inn i nytt hovedkonto­r på Bankplasse­n. Arkitekt var Ingvar Hjorth.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway