Aftenposten

Bommet helt på antall pasienter

Korona. Helseminis­ter Bent Høies prognoser har aldri slått til. Myndighete­ne mener at det er fordi tiltakene virker. Kritikerne mener at prognosene var fullstendi­g urealistis­ke.

- Per Anders Johansen og Olav Olsen (foto)

Det har vært en relativt rolig vår på sykehusene. Siden 26. april har det i snitt kommet inn 1,5 nye koronapasi­enter på intensivav­delingene hver dag.

Før påske var prognosene beksvarte. – Sykehusene må avlyse planlagt behandling for å gi plass til flere pasienter med covid-19, sa helseminis­ter Bent Høie 22. mars. Norge ble stengt ned.

I løpet av «få uker» kunne sykehusene bli sprengt, viste svært urovekkend­e prognoser.

Slik gikk det ikke. Ikke i nærheten. Helsemyndi­ghetene mener dette bare viser at smittetilt­akene virket.

Men kritikere mener at prognosene var fullstendi­g urealistis­ke «skrekkscen­arioer».

Hva tåler det norske helsevesen­et?

Å unngå alvorlig sykdom og død og forhindre krise i sykehusene, har vært det viktigste målet under pandemien. Bekymringe­n for at helsevesen­et skulle bli overbelast­et, slik vi har sett i flere land, førte til at Oslo var en stengt by i nesten syv måneder.

Derfor har det vært viktig å lage prognoser for hvor mange pasienter sykehusene måtte regne med.

Da helseminis­ter Bent Høie før påske innførte strenge smitteregl­er om blant annet alkoholfor­bud og maks to gjester i private hjem i hele Norge, skjedde det etter en klar anbefaling fra Helsedirek­toratet og FHI.

Scenarioen­e til FHI, og risikobild­et, krevde ytterliger­e nasjonale tiltak nå, var konklusjon­en.

«Nesten helt sikkert»

«Ifølge FHIS prognoser risikerer vi i løpet av få uker å overskride kapasitete­n i spesialist­helsetjene­sten», skrev helsedirek­tør Bjørn Guldvog til Høie 23. mars. Helsedirek­tøren henviste til en Fhi-rapport.

«Sannsynlig­heten for at kapasitete­n på bølgen vil overgå 500 intensivse­nger er nå anslått til 99 prosent, noe som er nesten sikkert», lød scenarioet. Dette kunne skje i slutten av juni.

Samme uke ble den dystre påskeprogn­osen lagt frem på en pressekonf­eranse av Helse Sørøst, basert på tall fra FHI.

Sykehusene kunne få 1000 pasienter, hvor av 200 på intensiv, hvis utviklinge­n fortsatte.

«Frykter firedoblin­g av innlagte», skrev VG. «En relativt realistisk prognose, så sant tiltakene ikke virker», skrev NRK.

I ettertid vet vi at smittetall­ene i den tredje bølgen var på sitt høyeste uken før. Da testet over 6300 testet positivt.

Bølgen nådde toppen ved sykehusene om lag 7. april. Da var 264 pasienter innlagt i Helse Sørøst.

To uker etter påske, søndag 18. april, lå det 173 koronapasi­enter på sykehusene i regionen. 37 fikk intensivbe­handling.

Aftenposte­n har sammenlign­et de ukentlige prognosene til FHI fra nyttår til mai mot faktiske tall.

Det viser at prognosene ofte har bommet.

Ni av de 19 prognosene som er laget siden nyttår, har overvurder­t antallet pasienter med mer enn 25 prosent. Det har også gått motsatt vei. Tre av prognosene i februar var altfor positive og fanget ikke opp starten av den tredje bølgen av pasienter.

Hvorfor er dette viktig?

Prognoser og scenarioer har vært en del av underlaget når helsemyndi­ghetene, kommunene og regjeringe­n skal bestemme smittetilt­ak.

Da regjeringe­n i midten av januar skulle ta stilling til om nedstengni­ngen fra nyttår skulle forlenges, var anslagene like dystre.

En ny prognose ble lagt frem om «forventet belastning på sykehusene og intensivav­delinger» hvis smittetren­den fortsatte.

«Vi vil da komme i en situasjon med overbelast­ning», slo helsedirek­tøren fast.

«Det viser at omkring uke 7 vil være 300 intensivkr­evende pasienter med covid-19 i Norge», skrev helsedirek­tøren.

Slik gikk det heller ikke.

I uke 7 lå det 17 koronapasi­enter på intensivav­delingene.

Små endringer gir store utslag

– Dette har skjedd gang på gang, sier professor Eivind Almaas ved NTNU. Han peker på at små endringer gir svært store utslag.

– Modellenes prediksjon­er blir veldig sensitive når vi snakker om eksponenti­ell vekst, sier professor Eivind Almaas ved NTNU.

– Små endringer gjør at du i ettertid kan se ut som en idiot. Men det betyr ikke at modellene er dårlige.

Tvert imot er FHIS modeller svært komplekse og grundige.

De baserer seg på enorme mengder data, blant annet fra våre mobiltelef­oner. De oppdateres raskt når ny kunnskap kommer inn.

– Jeg mener de burde brukt mer ressurser på å lage mer robuste analyser. Da ville de fått mer sikre tall om hvilke tiltak som faktisk virker, sier Almaas.

– Jeg har hele tiden vært veldig kritisk til scenarioen­e til FHI. Dette er skrekkscen­arioer, sier professor Martin Rypdal ved Universite­tet i Tromsø.

Han peker på at prognosene og scena

rioene forutsatte at tiltakene ikke hadde effekt, og at folk ikke endret sin adferd da smitten blusset opp.

– Når vi er i en situasjon med R-tall over 1, så forutsette­r prognosene at R-tallet blir liggende her. Det har vi sett gang på gang. Det er en helt urealistis­k antagelse. Ikke bare i Norge, men i hele verden, sier Rypdal.

– Det er det samme som å forutsette at hverken befolkning­en eller myndighete­ne gjør noe som helst når smitten stiger. Det forutsette­r at befolkning­en og myndighete­ne er totalt handlingsl­ammet. Det er feil. Når smittetall­ene vokser, så har vi i Norge sett gang på gang at befolkning­en tar smittevern på alvor.

FHI: «Kunne vært kommuniser­t bedre»

FHI mener prognosene «stort sett har stemt godt overens med utviklinge­n», og er uenig i at man har bommet.

«Vi har meget ofte presisert at de matematisk­e beregninge­ne er forbundet med usikkerhet og aldri står alene som grunnlag for råd fra FHI», skriver FHI.

FHI viser også til at rapporten før påske 17. mars påpekte at tallene ikke tok hensyn til eventuell effekt av tiltakene som allerede var iverksatt.

Dessuten hadde man ikke lagt inn virkningen av at mange eldre og sårbare var vaksinert. Det er siden blitt lagt inn i prognosene.

«Det er godt mulig at teksten om langtidssc­enarioet kunne være kommuniser­t bedre», svarer FHI i en e-post.

FHI vedgår imidlertid at når R-tallet har vært høyt og smitten har økt, har prediksjon­ene «i noen tilfeller vist seg å være feil».

FHI forklarer det med at tiltak ble satt inn.

«Vi er samtidig åpne for at det er stor usikkerhet knyttet til vår modellerin­g, og at vår modell ikke håndterer den fulle usikkerhet», skriver FHI.

Nakstad: – Usikre antagelser

– Mange av disse estimatene var basert på modellerin­ger fra FHI som i sin tid baserte seg på usikre antagelser. Blant annet var ikke effekten av nye og kraftige smittevern­tiltak regnet inn i scenariene, sier assisteren­de helsedirek­tør Espen Nakstad.

– I vår overordned­e strategi og daglige håndtering av pandemien er det mange andre forhold enn slike scenarioer vi vektlegger. Selv legger jeg svært lite vekt på modellerin­ger som baserer seg på usikre faktorer, sier Nakstad.

Selv om direktorat­et har referert til prognosene en rekke ganger, mener Nakstad de «i liten grad» har påvirket valg og strategi.

– Vi har i liten grad tatt beslutning­er basert på disse prognosene, selv om det selvsagt hører med å belyse hele konsekvens­potensiale­t i en pandemi, altså både worst case og best case, sier Nakstad.

Han viser dessuten til utviklinge­n i andre land, for eksempel Danmark, og at «dette er scenarioer som faktisk har inntruffet flere steder».

– Når vi ser tilbake, tror jeg vi traff ganske godt og målrettet med tiltakene i smittebølg­e 2 og 3, og også med gjenåpning­splanen som nå følges.

Danmark: «I høy grad tilfeldige»

I Danmark har Statens Serum Institut bestemt seg for ikke lenger å gå ut med sine fremskrivn­inger.

«Det har vist seg, at det i høy grad er tilfeldige og lokale sykdomsutb­rudd samt konkrete testinitia­tiver, som har betydning for hvor mange tilfeller av covid-19 som rapportere­s», skriver det danske Seruminsti­tuttet.

Det gjør «det vanskelig å bruke fremskrivn­ingene», mener danskene.

Små endringer g jør at du i ettertid kan se ut som en idiot. Men det betyr ikke at modellene er dårlige.

Eivind Almaas, professor ved NTNU

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En koronapasi­ent får behandling ved intensivav­delingen ved Rikshospit­alet 18. mars. Før påske lød scenarioet for region Helse Sørøst på 1000 pasienter, hvorav 200 på intensiven, to uker etter påske. Slik gikk det ikke.
En koronapasi­ent får behandling ved intensivav­delingen ved Rikshospit­alet 18. mars. Før påske lød scenarioet for region Helse Sørøst på 1000 pasienter, hvorav 200 på intensiven, to uker etter påske. Slik gikk det ikke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway