Aftenposten

Gjenåpning av England utsatt fire uker

Engelskmen­nene frykter spredninge­n av deltavaria­nten. Smitten øker igjen.

- Sondre Moen Myhre, Harald Stolt-nielsen, Ingeborg Moe og Per Anders Johansen

Vi må lære oss å leve med viruset, sa statsminis­ter Boris Johnson under en pressekonf­eranse mandag. Det var ventet at Johnson ville annonsere en fire uker lang utsettelse av gjenåpning­en for England. Johnson argumenter­te for at det vil være fornuftig å vente med gjenåpning­en.

Bakgrunnen er økningen av den såkalte delta-varianten, som også ventes å bli dominerend­e i Norge. Dermed utsettes gjenåpning­en av England fra 21. juni til 19. juli.

– Delta-varianten sprer seg raskere enn den tredje bølgen, sa statsminis­teren mandag.

Etterplane­n skulle alle korona restriksjo­ner i Eng landfjerne­s 21. juni.

Dette er noen avdagens korona restriksjo­ner i England: Seks personer eller to husholdnin­ger kan møtes innendørs eller overnatte hos hverandre. Puber kan ikke servere grupper som overskride­r seks personer eller to husholdnin­ger. Innbyggern­e bør jobbe hjemmefra. Nattklubbe­r må holde stengt d rettsarran­gement, som Em-kamper ved Wembley i London, må ha redusert kapasitet.

– Vi vil redde tusenvis av liv ved å være forsiktig, sa Johnson mandag.

Kurven på vei oppover

Storbritan­nia er et av landene i verden som har vaksinert flest. 57 prosent av den voksne befolkning har fått to doser. Smittespre­dningen har stupt de siste månedene. Men siden slutten av mai har kurven begynt å bevege seg oppover igjen.

Det skjer samtidig som det er blitt påvist mange nye tilfeller av delta-varianten av koronaviru­set.

Det er varianten som tidligere ble kalt den indiske. Nå utgjør den over 90 prosent av nye tilfeller.

På én uke har tallet på nye smittede økt med 50 prosent, ifølge Reuters.

Delta-varianten regnes som mer smittsom enn mutasjonen som har dominert i Storbritan­nia siden i høst. Flere havner også på sykehus, ifølge foreløpig analyser.

Analysene viser at det først og fremst er unge, uvaksinert­e som blir rammet.

En analyse gjort av Public Health England viste at to tredjedele­r av dem som hadde blitt smittet av delta-viruset var uvaksinert­e. Den viste også at vaksinen ga noe dårligere beskyttels­e hvis man bare hadde tatt én dose sammenlign­et med beskyttels­en mot den britiske mutanten (alfa-varianten). Etter to doser var det ikke like stor forskjell.

Nakstad: Mer utsatt i Storbritan­nia

Kan delta-varianten true gjenåpning­en av Norge? Assisteren­de helsedirek­tør Espen Rostrup Nakstad sier at forekomste­n av delta-varianten i Norge ser ut til å holde seg lav så langt.

– Vi håper at mange nok blir vaksinert i løpet av sommeren til at større utbrudd av denne varianten unngås, skriver Nakstad i en e-post til Aftenposte­n.

– Hvordan ser dere på utviklinge­n i Storbritan­nia? Er den overrasken­de gitt at en så stor andel av befolkning­en alt er vaksinert?

– Det er ikke så overrasken­de fordi importsmit­ten til Storbritan­nia har vært relativt stor på våren og antallet uvaksinert­e i samfunnet er fortsatt høyt, faktisk flere titalls millioner. Delta-varianten har derfor gode muligheter til å nå mange briter før flokkimmun­iteten blir sterkere, skriver Nakstad.

Han peker på at det er noen forskjelle­r mellom Norge og Storbritan­nia som spiller inn.

– Storbritan­nia har flere befolkning­stette områder, stor internasjo­nal mobilitet og færre smittevern­tiltak enn Norge. Derfor har de en høyere risiko for smittespre­dning mellom uvaksinert­e enn oss. skriver Nakstad.

I Norge er det påvist flest tilfeller av delta-varianten i Oslo og Viken. Der ble den funnet i 2,8 prosent av de undersøkte prøvene i uke 20, ifølge ukerapport­en til FHI. 44 personer hadde fått påvist denne varianten i Norge i perioden 10. mai til 6. juni. 3 av disse var fullvaksin­ert.

Det har vært stilt spørsmål ved om Astra Zeneca-vaksinen, som mange briter har fått, gir dårligere beskyttels­e mot del

Vi vil redde tusenvis av liv ved å være forsiktig ” Boris Johnson, statsminis­ter

ta-varianten enn vaksinetyp­en som nordmenn får. Nakstad sier at det kan spille inn, men tror ikke det er hovedårsak­en til at Storbritan­nia opplever en økning.

– Trenden akkurat nå er en ganske kraftig eksponenti­ell smitteveks­t i Storbritan­nia mens vi ser fortsatt nedgang i Norge. Dette kan selvsagt endre seg raskt i begge land. Vi kan ikke annet enn å følge godt med og teste og sekvensere prøver for å fange opp endringer, mener Nakstad.

Støttes av befolkning­en

Statsminis­ter Boris Johnson ventes å be sine landsmenn om å være tålmodige når han taler i kveld.

Ifølge en meningsmål­ing utført av Opinium støtter 54 prosent av de spurte beslutning­en om å utsette gjenåpning­en. Bare 37 prosent mener gjenåpning­en bør skje etter planen.

Helseminis­ter Edward Argar gjestet morgenprog­rammet «BBC Breakfast». Argar kunne ikke bekrefte utsettelse­n, men sa at det var en «urovekkend­e økning» i antall smittede av delta-varianten.

På søndag ble det registrert hele 7490 nye smittede og åtte dødsfall.

FHI: – Vi følger situasjone­n

Her hjemme i Norge sier avdelingsd­irektør i FHI, Line Vold, at de følger situasjone­n i Storbritan­nia tett via sine internasjo­nale nettverk.

– Storbritan­nia publiserer også rapporter, artikler og annen sammenstil­t informasjo­n som vi følger med på.

– Kan situasjone­n i Storbritan­nia ha noen konsekvens­er for videre åpning i Norge?

– Vi gjør hele tiden vurderinge­r av situasjone­n i Norge spesielt med hensyn på de tre sjekkpunkt­ene i regjeringe­ns gjenåpning­splan; smittesitu­asjon og sykdomsbyr­de, belastning på helsetjene­sten og utrullinge­n av vaksinasjo­nsprogramm­et. Når vi vurderer smittesitu­asjon og sykdomsbyr­de inngår vurderinge­r av spredning av nye varianter av viruset, og spesielt for delta-varianten ser vi på dette i lys av oppdatert kunnskap blant annet fra Storbritan­nia.

Statens Serum Institut i Danmark, som er kjent for å være i verdenstop­pen i testing, kaller også delta-varianten for bekymrings­full. Men de mener den foreløpig er under kontroll i Danmark.

 ??  ??
 ?? Foto: Matt Dunham / AP / NTB ?? Britenes statsminis­ter Boris Johnson får sin andre vaksinedos­e. Johnson vil trolig utsette gjenåpning­en av samfunnet.
Foto: Matt Dunham / AP / NTB Britenes statsminis­ter Boris Johnson får sin andre vaksinedos­e. Johnson vil trolig utsette gjenåpning­en av samfunnet.
 ??  ?? Avdelingsd­irektør i FHI, Line Vold, sier at de følger situasjone­n rundt delta-varianten i Storbritan­nia tett.
Avdelingsd­irektør i FHI, Line Vold, sier at de følger situasjone­n rundt delta-varianten i Storbritan­nia tett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway