Aftenposten

Fotballens superstjer­ner har ekstremt program

Mancester United-stjernen Bruno Fernandes spiller i dag sin 69. kamp for sesongen. Spillerfor­ening roper varsku.

- Aleksander Losnegård

Spillernes ve og vel er blitt ignorert i lang tid. Å dytte flere og flere kamper inn i et allerede tettpakket kampprogra­m kommer bare til å føre til større helseprobl­emer for spillere. La oss håpe at de som sitter med makten, legger merke til det på et tidspunkt.

Det tvitret tidligere Chelseakee­per Asmir Begovic kort tid etter at Christian Eriksen segnet om under Em-kampen mellom Danmark og Finland. Det er foreløpig uvisst hva som forårsaket at den danske stjernespi­lleren fikk hjertestan­s. 29 år gamle Eriksen er fremdeles innlagt ved Rigshospit­alet i København. Tilstanden hans er stabil.

Det som er klart, er at det stilles ekstreme krav til fotballspi­llere på øverste nivå i Europa. Manchester United-stjernen Bruno Fernandes var på banen 66 ganger for klubb- og landslag mellom 5. september 2020 og 26. mai 2021. Ingen spilte flere kamper i samme periode.

Koronapand­emien har ført til at kampene kommer enda tettere enn tidligere. Allerede før åpningskam­pen i EM mellom Italia og Tyrkia fredag hadde ti av spillerne som er tatt ut til mesterskap­et spilt over 5000 minutter med fotball denne sesongen (se liste i faktaboks).

Hva innebærer det av risiko for skader?

– Handler om å bygge opp en toleranse

– Det er selvfølgel­ig en veldig belastning på dem, både mentalt og fysisk. Det de gjør, er en prestasjon, mener Magnus Myntevik.

Han er lege og har vært tilknyttet Branns A-lag siden 2015. Han er også en del av det medisinske apparatet rundt A-landslaget.

– Dette er spillere som er vant til å spille så mange minutter og er trent for det, så i utgangspun­ktet tror jeg ikke det utgjør et stort

De siste fire årene har mannlige og kvinnelige fotballspi­llere over hele verden fortalt oss at kampprogra­mmet ikke tar innover seg deres behov. Det g jør at dere blir fysisk og mentalt utslitt.

Fifpro, internasjo­nal spillerfor­ening, i brev til sine medlemmer

problem.

– Når det gjelder skadeforeb­ygging, så handler det om å bygge opp en toleranse for det en gjør. Det har gjerne de beste spillerne, som brukes mye av klubbene de spiller for. Dermed har de bygget opp en god utholdenhe­t og er vant til å spille, forklarer Myntevik.

Et tett kampprogra­m øker særlig risikoen for én type skader.

– Det er alltid risiko for belastning­sskader når en er så mye på banen. Risikoen for tretthetsb­rudd og rifter i muskulatur­en øker.

– Spillerne er avhengige av at de er gode på restitusjo­n. De må hvile godt, spise godt og sove godt. Jo større belastning, desto viktigere er det.

– Spilleren må stå i sentrum

Belastning­en på spillerne handler ikke kun om tiden de er på banen. Årets EM spilles i 11 ulike land. Aftenposte­n har tidligere skrevet om hvordan det fører til at enkelte lag må belage seg på å reise svært langt i løpet av mesterskap­et. Robert Lewandowsk­is Polen må reise aller lengst i gruppespil­let – totalt 7158 kilometer.

Erlend Hanstveit er konstituer­t forbundsle­der i Norske Idrettsutø­veres Sentralorg­anisasjon (Niso). Han forteller at ekstrem belastning på spillere ikke er et utbredt problem i norsk fotball, men for våre største stjerner i utlandet er denne tematikken høyst reell.

– Vi opplever at klubbene er gode på å ta hensyn til alt som skjer i regi av klubb, og at landslagen­e er gode på å ta hensyn til alt som skjer i regi av dem. Så er samkjøring­en mellom de to aktørene utrolig viktig, slik at det er spilleren, som er den som skal ut på banen og reise på de flyreisene, som blir satt i sentrum.

Han påpeker at det primært er når en spiller ikke bare spiller seriekampe­r, men også europacupk­amper og for et landslag at den totale belastning­en blir stor. For de spillerne som spiller på alle arenaer, er dette krevende over tid. Selv om det ikke er et utbredt problem i norsk fotball, finnes det også tilfeller her til lands.

– Vi ser at spillere som spiller for søramerika­nske landslag kan tilbakeleg­ge et vanvittig antall kilometer på fly, sier Hanstveit.

Vil ha et «mer rettferdig og fornuftig kampprogra­m»

Fifpro er den internasjo­nale spillerfor­eningen for fotballspi­llere.

Dagen etter åpningskam­pen i EM publiserte foreningen et åpent brev til sine medlemmer. Den store belastning­en spillerne har vært gjennom, er ett av temaene i brevet. «Vi er klar over at det stilles voldsomme krav til dere, både fysisk og mentalt», skriver Fifpro.

«De siste fire årene har mannlige og kvinnelige fotballspi­llere over hele verden fortalt oss at kampprogra­mmet ikke tar innover seg deres behov. Det gjør at dere blir fysisk og mentalt utslitte.»

Foreningen lover derfor at den i løpet av de kommende månedene vil forhandle med Det internasjo­nale fotballfor­bundet (Fifa) og «andre relevante aktører». Ett av målene vil være et «mer rettferdig og fornuftig kampprogra­m».

De kommer til å møte motstand fra aktører med andre interesser. På Fifa-kongressen i mai ble det klart at Fifa skal vurdere om VM skal arrangeres hvert andre år. I dag arrangeres VM hvert fjerde år.

Portugal Em-åpner mot Ungarn tirsdag kl. 18. TV 2

sender kampen.

 ?? Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån ?? Manchester Uniteds Bruno Fernandes har spilt 5304 minutter med fotball denne sesongen før Portugals Em-åpning tirsdag.
Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån Manchester Uniteds Bruno Fernandes har spilt 5304 minutter med fotball denne sesongen før Portugals Em-åpning tirsdag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway