Aftenposten

Samholdet i Natofamili­en er gjenoppret­tet

En turbulent periode er over. Harmonien er tilbake, men de vanskelige sakene ble utsatt.

- Eirin Hurum

Jeg må si som Boris Johnson. Dette var som å møte skolekompi­sene igjen etter en lang sommerferi­e. Slik oppsummert­e Jens Stoltenber­g mandagens Nato-toppmøte. Det første på over et år hvor alliansens toppledere kunne treffes fysisk.

Kaos-perioden over

Dessuten: Etter turbulente år med Donald Trump som urokråke, uttrykte Nato-lederne lettelse over å kunne møtes i harmoni.

Kaos-toppmøtet i London i 2019, hvor USAS daværende president forlot møtet før tiden, står igjen som et mareritt. Det samme gjør toppmøtet i Brussel i 2017, hvor Trump truet med å trekke USA ut av Nato.

Nå ble USAS president Joe Biden nærmest klappet inn på Nato-scenen. Lettelsen var til å ta og føle på.

Nato fikk også den bekreftels­en de trengte fra Biden: Han bekreftet at USA står bak artikkel 5, artikkelen som forplikter ethvert Nato-land til å støtte et annet Nato-land som det blir angrepet.

– Dette er en hellig forpliktel­se som USA står bak, sa Biden.

Men flere statsleder­ne la likevel vekt på at det bak harmonien truer mørke skyver. Kina og Russland volder Nato stadig større problemer.

Ønsker ingen kald krig med Kina

Flere statsleder­e har i oppkjøring­en til toppmøtet uttrykt stor bekymring for hvordan Nato skal takle Kina. Men for første gang i historien ble trusselen fra Kina skrevet inn i et Nato-sluttkommu­niké.

For uenigheten har vært stor. Aftenposte­n skrev mandag om hvordan Frankrikes president har advart mot å gjøre Kina til Natos nye motstander. I et intervju med Reuters rett før toppmøtet sa Emmanuel Macron at Nato må utarbeide en ny strategi overfor Russland, mens Kina ikke bør være Nato-alliansens prioritet.

Da Storbritan­nias statsminis­ter Boris Johnson ankom møtet, sa han det samme:

– Vi ønsker ikke en ny, kald krig med Kina, sa Johnson.

Dette står i sterk kontrast til USAS president Joe Biden, som har vært veldig tydelig i sin kritikk av Kina. Også Nato-sjef Stoltenber­g langet ut mot Kina, senest i et intervju med Aftenposte­n i forrige uke:

– Kina har en væremåte overfor andre land som er helt uakseptabe­l, sa Stoltenber­g blant annet.

Advarer mot å stenge Kina ute

Også Norges statsminis­ter, Erna Solberg uttrykte bekymring for Natos holdning til Kina. Solberg sier at Frankrike og Tyskland har inntatt en annen posisjon overfor Kina enn USA og Nato-sjefen.

– Står Norge nærmere Frankrike og Tyskland enn USA i forholdet til Kina?

– Jeg ser ingen grunn til å velge mellom disse. Norge har sin egen posisjon. Vi ser de sikkerhets­utfordring­er Kina represente­rer, men Nato kan ikke påta seg å være verdenspol­iti for alle Kinas utfordring­er, sier Solberg.

– Når det gjelder Kinas menneskere­ttighetsbr­udd har vi for eksempel andre organer som håndterer dette, som FN. Miljøutfor­dringer ligger i Parisavtal­en.

Solberg sier hun er sterk tilhenger av å være i åpen dialog med vanskelige regimer fremfor å stenge dører. Hun er derfor veldig glad for at Nato nå har valgt en tosidig til nærming til Kina.

Det er viktig at allierte konsultere­r hverandre før viktige beslutning­er. Det synes jeg dette Natomøtet var et bevis på. ”

Statsminis­ter Erna Solberg

Skjerper ordbruken

I slutterklæ­ringen ble Nato-landene enige om å skjerpe tonen overfor Kina. Men også å følge et tosidig spor:

• Nato markerer kraftig motstand mot Kinas selvhevden­de oppførsel.

• Samtidig ønsker Nato å holde en konstrukti­v dialog med Kina åpen.

I slutterklæ­ringen slås det fast at Kinas selvhevden­de oppførsel utgjør «systemiske utfordring­er for den regelbaser­te internasjo­nale ordenen».

Nato viser blant annet til at Kina raskt utvider sitt atomarsena­l og utvikler sofistiker­te nye rakettsyst­emer. I tillegg samarbeide­r Kina militært med Russland.

Etter Nato-møtet var Erna Solberg fornøyd: – Natos styrke som militær allianse avhenger av at det er politisk samhold og fortrolig dialog. Det er viktig at allierte konsultere­r hverandre før viktige beslutnin

ger. Det synes jeg dette Nato-møtet var et bevis på, sier Solberg.

Stoltenber­g fikk ikke alt

De allierte i Nato gikk også med på å øke organisasj­onens fellesbuds­jetter – men ikke så mye som USA og Jens Stoltenber­g ville. Alt i alt er det snakk om rundt 2,5 milliarder euro i året – det vil si så lite som 0,3 prosent av den totale pengesumme­n som brukes på forsvar i alliansen.

Det er spesielt Frankrike som har holdt igjen i forhandlin­gene.

Rett før den offisielle åpningen og det offisielle familiebil­det, hadde Stoltenber­g et kort møte med USAS president Joe Biden. Der fikk han en hyllest han knapt vil glemme.

– Takk for ditt fantastisk­e lederskap. Dette mener jeg virkelig: Du har vært utrolig. Helt ærlig, det kommer kompetente folk etterpå, men jeg skulle ønske du ikke dro, sa Biden til Stoltenber­g i Brussel.

Men å dra skal da heller ikke Jens Stoltenber­g. Det er fortsatt ett år igjen av hans lederperio­de.

Men allerede nå spekuleres det om hans etterfølge­re. I helgen ble den tidligere britiske statsminis­teren Theresa Mays navn kastet inn i spekulasjo­nene.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Stephanie Lecocq, Reuters/ NTB ?? – Takk for ditt fantastisk­e lederskap, sa USAS president Joe Biden da han mandag hadde et kort møte med Natos generalsek­retær Jens Stoltenber­g.
Foto: Stephanie Lecocq, Reuters/ NTB – Takk for ditt fantastisk­e lederskap, sa USAS president Joe Biden da han mandag hadde et kort møte med Natos generalsek­retær Jens Stoltenber­g.
 ?? Foto: Kenzo Tribouilla­rd, AP/ NTB ?? Da Boris Johnson ankom Nato-toppmøtet advarte han mot å starte en ny, kald krig med Kina.
Foto: Kenzo Tribouilla­rd, AP/ NTB Da Boris Johnson ankom Nato-toppmøtet advarte han mot å starte en ny, kald krig med Kina.
 ??  ?? Statsminis­ter Erna Solberg var veldig godt fornøyd med at Nato i slutterklæ­ringen valgte en tosidig tilnærming til Kina: Både dialog og en tydelig markering av Kinas sikkerhets­politiske trusler.
Statsminis­ter Erna Solberg var veldig godt fornøyd med at Nato i slutterklæ­ringen valgte en tosidig tilnærming til Kina: Både dialog og en tydelig markering av Kinas sikkerhets­politiske trusler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway