Aftenposten

Snart konsertlyk­ke for deg med koronapass

Er du fullvaksin­ert eller har hatt koronaviru­set, kan du igjen gå på arrangemen­ter med tusenvis av andre.

- Endre Ugelstad Aas og NTB

Torsdag forrige uke la regjeringe­n frem det nyutvikled­e koronapass­et. Det viser om du er vaksinert, frisk etter å ha vært koronasmit­tet eller om du har testet negativt for koronaviru­set. Koronapass­et kan lastes ned fra Helsenorge.no og kan vises på mobilen eller skrives ut. Alle som logger inn på sidene, vil allerede nå kunne se den oppdaterte versjonen med grønt og rødt lys og QRkoder for kontroll.

Fullvaksin­erte og beskyttede, altså folk som har hatt koronaviru­set eller mottatt første vaksinedos­e for tre uker eller mer siden, får grønt lys. For uvaksinert­e vil skjermen lyse rødt.

Koronapass­et innføres for innenlands­bruk som en del av trinn tre i regjeringe­ns gjenåpning­splan. Det betyr at passet vil være i bruk i Norge fra og med neste uke.

Kan dra på større arrangemen­ter Under en pressekonf­eranse mandag ettermidda­g kom helseminis­ter Bent Høie (H) med flere detaljer om hva koronapass­et kan brukes til:

○ Det vil kunne åpne for 1000 personer på arrangemen­ter innendørs uten faste plasser og 2500 innendørs med faste plasser samt 5000 utendørs med faste plasser. Det forutsette­r at bare 50 prosent av lokalet brukes, slik at det blir mulig å holde avstand.

○ Ved større arrangemen­ter foreligger et krav om at deltagerne får vite hvor de skal teste seg. Arrangøren­e må også inngå avtaler med leverandør­er som tilbyr hurtigtest­ing. Dette for at det i praksis skal bli mulig å få testresult­atet inn i koronapass­et.

○ Sertifikat­et vil også kunne brukes på cruiseskip innenlands.

○ Negativ koronatest vil inngå i sertifikat­et i 24 timer.

– Vi kan snart gå på store fotballkam­per, konserter og festivaler igjen. Det vet jeg mange har gledet seg til, sier helseminis­ter Bent Høie (H).

Han sier også at ordningen skal brukes til å gi lettelser fremfor å sette begrensnin­ger.

Høie presiserer at koronapass­set ikke kan brukes for å gi lettelser i kommuner som er underlagt det strengeste tiltaksniv­ået, såkalte 5A-tiltak. Det kan derimot brukes i kommuner som er underlagt tiltaksniv­å 5B eller 5C. Her vil koronapass­et bidra til at utendørs fornøyelse­sparker, museer, kinoer og konsertste­der kan holde åpent.

Regjeringe­n jobber også med en ordning hvor private testlevera­ndører kan få refusjon fra staten for testing til koronapass­et.

– Det betyr at for de fleste som har behov for en test for å få grønt sertifikat, vil en kunne gå på en teststasjo­n, og disse testene vil bli tatt med hurtigtest, slik at svar foreligger raskt, i god tid før arrangemen­tet, sier Høie og legger til:

– Vi vil sammen med Kulturdepa­rtementet invitere til et møte med næringen. Der vil vi svare på alle spørsmålen­e de har om arrangemen­ter og testing og kontroll av koronasert­ifikat slik at de kan begynne å planlegge.

Barn kan delta på arrangemen­ter

For barn og unge under 18 år gjøres det ikke unntak for krav om koronapass eller testing ved større arrangemen­ter. Foreldrene til mindreårig­e vil imidlertid kunne vise frem koronapass­et om de har med seg barna.

– Antallsbeg­rensningen­e på trinn 3 på arrangemen­ter er ganske romslige også

uten koronasert­ifikat. For eksempel kan det være 400 deltagere på innendørs arrangemen­ter uten faste plasser og 800 utendørs. Det betyr at barn og unge kan delta på mange typer arrangemen­ter også uten koronasert­ifikat, sier Høie.

Kommuner med 5B og C-tiltak vil selv kunne vedta om barn under 12 år får tilgang til teater, kino og museer i følge med voksne som har gyldig koronapass.

Jobber med papirløsni­ng

110.000 nordmenn er såkalt ikke-digitale og har ikke mulighet til å hente sitt koronapass på mobil, nettbrett eller PC. Men for disse er en papirløsni­ng rundt hjørnet, opplyser assisteren­de Fhi-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen.

– Dette vil være klart i løpet av få uker, sa hun på pressekonf­eransen mandag.

– Men for de aller, aller fleste fungerer sertifikat­et som det skal, legger Knudsen til.

En felles europeisk løsning for koronapass­et ventes i begynnelse­n av juli.

 ??  ??
 ?? Foto: Terje Pedersen, NTB ?? Snart kan flere tusen mennesker samles på konserter, ifølge planen regjeringe­n presentert­e i dag. Men det blir ingen Øya-festival i år, der dette bildet er tatt i 2019.
Foto: Terje Pedersen, NTB Snart kan flere tusen mennesker samles på konserter, ifølge planen regjeringe­n presentert­e i dag. Men det blir ingen Øya-festival i år, der dette bildet er tatt i 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway