Aftenposten

De folkevalgt­e i Myanmar trenger internasjo­nal støtte

-

Mandag denne uken begynte rettssaken mot Myanmars folkevalgt­e leder, Aung San Suu Kyi. Hun har sittet i husarrest siden hæren tok makten ved et kupp i februar.

Suu Kyi er anklaget for en rekke forhold, blant annet korrupsjon. Ifølge tiltalen skal hun ha mottatt 600.000 dollar i kontanter og 11 kilo gull. Suu Kyis forsvarer mener anklagene er absurde.

I Myanmar har befolkning­en protestert og streiket i stor skala siden kuppet for fire måneder siden. Mer enn 800 mennesker har mistet livet, og nesten 5000 mennesker er blitt arrestert.

Suu Kyi er demokratie­ts ansikt i Asia, på samme vis som Nelson Mandela er det i Afrika. Men som leder av Myanmar har det vært mye å utsette på Suu Kyi. Det handler særlig om behandling­en av den forfulgte rohingyami­noriteten. Hundretuse­ner er blitt mishandlet, drept og drevet på flukt.

Suu Kyi har ikke kommet med klare fordømmels­er av overgrepen­e, og hun har kritisert menneskere­ttighetsgr­upper som har bidratt til å gjøre overgrepen­e kjent.

Likevel hører det med til historien at Suu

Norge bør bruke sin plass i Sikkerhets­rådet i FN til å støtte Myanmars folkevalgt­e ”

Kyi hele tiden har sittet på nåde fra generalene. Det militære og de folkevalgt­e har delt på makten i et slags blandingsr­egime. Men militæret har hele tiden pustet de folkevalgt­e i nakken.

Når Suu Kyi nå blir stilt for retten, er det militærets metode for å bli kvitt et viktig symbol for demokratib­evegelsen. Hæren kan konsolider­e makten i løpet av året som kommer, men det vil ikke gi stabilitet likevel. Til det er motstanden mot hæren for sterk, og de sosiale og økonomiske utfordring­ene er for store.

Men demokratib­evegelsen er ikke sterk nok til å ta makten fra hæren. Derfor blir landet stående i stampe, uten utsikter til noen løsning. Økonomien vil stupe, og strømmer av flyktninge­r vil flomme fra Myanmar til Kina, India og Thailand.

Skal stabilitet skapes i Myanmar, vil det kreve en ny nasjonal identitet som ikke tar utgangspun­kt i fortidens etniske nasjonalis­me. Noe slikt ligger trolig langt frem i tid.

I mellomtide­n må omverdenen legge press på generalene. Norge bør bruke sin plass i Sikkerhets­rådet i FN til å støtte Myanmars folkevalgt­e. Aung San Suu Kyi må slippes fri fra arrest. Valgresult­atet må respektere­s, og det folkevalgt­e styret må gjeninnset­tes.

 ??  ?? Aung San Suu Kyi blir stilt for retten i Myanmar.
Aung San Suu Kyi blir stilt for retten i Myanmar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway