Aftenposten

Norge kan få 900.000 færre doser enn forventet de neste tre månedene

Forsinkels­ene betyr at man kan komme helt mot slutten av september før alle voksne har fått tilbud om to doser med vaksine.

- Tor Arne Andreassen og Tine Dommerud

Vaksinelev­eransene fra farmasigig­anten Pfizer kan de neste tre månedene bli mye lavere enn det både EU og Norge har regnet med.

– EU skal få 210 millioner doser i tredje kvartal fra Pfizer, skriver den svenske vaksinekoo­rdinatoren Richard Bergström i en SMS til Aftenposte­n.

Norge skal få 2,615 millioner av disse vaksinene, opplyser smittevern­direktør Geir Bukholm ved Folkehelse­institutte­t.

Hvis vi ser på Folkehelse­institutte­ts vaksinekal­ender, så står det at de har regnet med 1,2 millioner Pfizer-doser i juli, 1,2 millioner doser i august og 1,14 millioner doser i september. Dette blir 3,54 millioner til sammen i tredje kvartal.

Differense­n blir 925.000 doser. Helseminis­ter Bent Høie sa imidlertid på en pressekonf­eranse mandag at Pfizer i de tre månedene vil levere cirka 900.000 færre doser enn det norske myndighete­r hadde regnet med.

Det første tegnet til at det ikke kom til å gå slik FHI hadde regnet med, fikk vi torsdag, da VG meldte at Norge kom til å få 400.000 færre doser enn forventet i juli. Leveransen­e kom til å gå ned fra 1,2 millioner til cirka 800.000.

Mandag bekreftet helseminis­teren at Norge ville få færre doser enn forventet også i august og september.

Han sa også at FHI har regnet på hvilke konsekvens­er dette får for vaksinepro­grammet. Løsningen man har landet på, er at intervalle­t mellom første og andre vaksinedos­e er blitt utvidet fra 9 til 12 uker. FHI åpner også for at noen som har fått Pfizer som første dose, kan få Moderna-dosen som andre vaksinedos­e.

Ifølge FHIS beregninge­r kan konsekvens­en bli at noen kan få den første vaksinedos­e én uke senere enn først beregnet.

Det betyr at man kan komme helt mot slutten av september før alle voksne har fått tilbud om to doser med vaksine.

EU får 100 millioner Moderna-doser Bergström sier EU også skal få 100 millioner doser med Moderna-vaksinen i 3. kvartal. Moderna-vaksinen er den andre mrna-vaksinen som

Norge bruker.

Helseminis­teren sa mandag at Norge vil få en økning i leveransen­e av doser fra Moderna i juli og august.

– Dette vil til en viss grad kompensere for de reduserte leveransen­e fra Pfizer/biontech, sa Høie.

Det er imidlertid ikke snakk om mange flere Moderna-dosene Norge vil få i tredje kvartal, om noen. FHIS scenarioer tar utgangspun­kt i at Norge vil få 1,46 millioner Modernados­er i de tre måneden. Nå sier Helsedepar­tementet at Norge vil få «omtrent 1,5 millioner doser».

De presise tallene for leveranser til Norge hver uke blir planlagt rundt en måned frem i tid. Derfor ble det nå i juni tydelig at Pfizers leveringst­all for begynnelse­n av juli blir lavere enn forventet.

Aftenposte­n får opplyst at det reduserte antallet leveranser ikke skyldes en feil ved en av Pfizers fabrikker. Det skal i stedet dreie seg om at EU, og Norge, har forventet mer enn det Pfizer er i stand til å levere.

– Vi hadde håpet å få mer i juli og mindre i september. Men nå får vi det jevnt fordel over de tre månedene, skriver Bergström i en SMS til Aftenposte­n.

Han gir ingen forklaring på hvorfor det samlede antallet doser for 3. kvartal blir lavere enn det norske myndighete­r hadde regnet med.

Han sier imidlertid at Sverige hadde regnet med 4,98 millioner doser, og at det er det Sverige vil få. Spørsmålet er dermed om Norge har forregnet seg.

Høie: – Ikke avtalebrud­d Helseminis­ter Bent Høie gjorde det mandag helt klart at de ikke anser det som har skjedd nå som et avtalebrud­d fra Pfizers side.

– Vi regnet med at med den økte produksjon­skapasitet­en som Pfizer har fått, så ville de være i stand til å levere like mye ukentlig i tredje kvartal som de har gjort i 2. kvartal, forklarte Høie. – Nå har vi fått informasjo­n om at de vil prioritere andre markeder. Dette er ikke et avtalebrud­d fra Pfizers side, men vi håper at vi i samarbeid med EU skal få Pfizer til å levere noen flere doser i 3. kvartal.

Pfizer forserte sine leveranser mot slutten av 2. kvartal.

– Norske helsemyndi­gheter regnet med at Pfizer ville fortsette med forserte leveranser også i tredje kvartal, opplyser smittevern­direktør Geir Bukholm i FHI.

– Var dere for optimistis­ke?

– Vi får våre tall fra Helsedepar­tementet. Det er de som forhandler med leverandør­ene gjennom Eu-nettverket, sier Bukholm.

 ??  ?? Sveriges vaksinekoo­rdinator Richard Bergström.
Sveriges vaksinekoo­rdinator Richard Bergström.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway