Aftenposten

Mener rettssaken mot Suu Kyi er et absurd teater

Rettssaken mot Myanmars avsatte leder Aung San Suu Kyi handler om politikk, ikke rettferdig­het, mener Myanmareks­pert.

- Vilde Skorpen Wikan

«Dette er et absurd domstolste­ater, sier Kristian Stokke, professor ved Universite­tet i Oslo (UIO), til Aftenposte­n. Stokke forsker på demokrati og konflikter i Sørøst-asia med hovedfokus på Myanmar. Han mener militærjun­taen som 1. februar kuppet makten i Myanmar, vil bruke rettssaken for å få demokratis­k valgte Suu Kyi ut av politikken.

– Militærdik­taturet bruker det de finner av lover og paragrafer fullstendi­g instrument­elt for å koke sammen saker, sier Stokke.

Korrupsjon og walkietalk­ier

Aung San Suu Kyi har vært Myanmars regjerings­sjef siden 2016, men har vært i husarrest i de fire månedene som har gått siden militærkup­pet. Det var hun også i 15 år, frem til 2010, under det forrige militærjun­ta-regimet.

Suu Kyi ble først anklaget for ulovlig bruk av sambandsut­styr og brudd på koronaregl­er. I forrige uke ble tiltalen imidlertid utvidet til å også gjelde mer alvorlige anklager om korrupsjon, meldte CNN.

75-åringen er nå blant annet tiltalt for: Brudd på den nasjonale loven om avsløringe­r av statshemme­ligheter. Korrupsjon ved å ha tatt imot 600.000 dollar og over 11 kilo gull fra en ledende politiker i Yangon.

Brudd på koronatilt­ak i forbindels­e med valgkampen før valget i november i fjor. Besittelse av walkietalk­ier uten lisens.

Forsvarere­n hennes sier tiltalepun­ktene er absurde.

– Målet er å holde henne ute av offentligh­eten og sverte hennes politiske anseelse, sa advokaten Khin Maung Zaw til nyhetsbyrå­et AFP før rettssaken.

– Vi håper på det beste, men er forberedt på det verste, føyet forsvarere­n til.

Noen av tiltalepun­ktene har en strafferam­me på inntil 15 år. Rettssaken føres i hovedstade­n Naypyidaw og er ventet til å vare gjennom sommeren.

Stokke tror sannsynlig­heten er stor for at Suu Kyi blir dømt.

– Sannsynlig­vis blir det en fellende dom. Ikke fordi det finnes noe bevis for at hun har gjort noe, men fordi det er det som er utfallet som militærjun­taen vil ha. Det er et sterkt behov for å parkere henne på sidelinjen politisk, sier Uio-professore­n.

Jeg er rimelig sikker på at Myanmar vil få et slags demokrati ig jen. Men jeg frykter det vil ta lang tid. ”

Kristian Stokke, professor ved Universite­tet i Oslo (UIO) der han forsker på demokrati og konflikter i Sørøst-asia med hovedfokus på Myanmar.

Gradvis aksept

Militærjun­taen, ledet av general Min Aung Hlaing, lovet i februar å gjennomfør­e nye demokratis­ke valg etter kuppet. De hevdet også at kuppet ble gjennomfør­t fordi Aung

San Suu Kyi og hennes parti NLD sikret seg seieren i fjorårets valg gjennom fusk.

Men Stokke mener juntaen nå er i ferd med å stramme grepet om makten. Blant annet har de anklaget NLD for lovbrudd, og gått i gang med å overhale valgsystem­et.

– Det er rett og slett en systematis­k rigging med mål om at militæret aldri skal måtte gi fra seg makt igjen. Hverken økonomisk eller politisk, sier Stokke.

Internasjo­nalt ble kuppet først møtt med fordømmels­e. USA, Storbritan­nia og Canada er blant landene som har innført sanksjoner mot juntaen, ifølge Reuters. Norge har sluttet opp om EUS «restriktiv­e tiltak», som innebærer økonomiske straffetil­tak mot juntaen og andre embetsfolk.

Russland og Kina la imidlertid ned veto mot reaksjoner i FNS sikkerhets­råd, meldte AP. Samtidig mener Stokke at Russland og Kina har begynt å behandle juntaen og Min Aung Hlaing som Myanmars de facto ledelse.

– Kina er en stor aktør. Og en del andre asiatiske land vil etter hvert akseptere tingenes tilstand og inngå en pragmatisk relasjon, sier Stokke.

«En katastrofe»

Men kampen om Myanmar er langt fra over. Blant annet har landets avsatte folkevalgt­e gått sammen for å danne en såkalt skyggeregj­ering, National Unity Government (NUG).

– De er blitt senteret for den politiske kampen mot juntaen, sier Stokke.

Han peker også på at juntaen er upopulær i Myanmar. Kuppet i februar førte først til massive protester, streik og sivil ulydighets­aksjoner. Disse er blitt gradvis byttet ut med sabotasjea­ksjoner og geriljakri­gføring på landsbygda.

Volden og uroen har kastet Myanmar inn i en humanitær krise, slo FNS høykommiss­ær Michele Bachelet fast i en kunngjørin­g.

– På kun fire måneder har Myanmar gått fra å være et skjørt demokrati til å bli en menneskere­ttighetska­tastrofe, sa hun.

Frykter kollaps

Den amerikansk-burmesiske historiker­en Thant Myint-u mener Myanmar går en mørk fremtid i møte.

«Kuppet slapp løs en revolusjon­ær energi som det vil være nesten umulig å begrense», skriver han i Foreign Affairs.

Thant tror landet er så dypt splittet, og hæren så upopulær, at den aldri vil overvinne motstander­ne og få kontroll over landet.

Samtidig mener Thant at opprørerne er for svake til å sikre seg en seier.

«Mens den fastlåste situasjone­n fortsetter, vil økonomien visne, ekstrem fattigdom skyte i været, helsesyste­met kollapse og væpnet vold intensiver­e. Dette vil sende bølger med flyktninge­r inn i nabolanden­e», skriver Thant. Han mener Myanmar vil bli en mislykket stat.

Uio-professor Kristian Stokke er mindre pessimisti­sk, selv om han også mener at hæren ikke vil klare å sikre seg reell kontroll over de ulike etniske gruppene i de avsideslig­gende delene av landet.

– Jeg tviler på at Myanmar faller fra hverandre. Men det jeg tror vi vil se er en langvarig motstandsk­amp, som er politisk, økonomisk, symbolsk og væpnet. Det er krevende for dem som står i kampen, men det kan gjøre Myanmar uregjerlig for militæret. Jeg føler meg fortsatt optimistis­k, og jeg er rimelig sikker på at Myanmar vil få et slags demokrati igjen. Men jeg frykter det vil ta lang tid, sier Stokke.

 ?? Foto: Chalinee Thirasupa / Reuters / NTB ?? I går startet rettssaken mot Myanmars demokratis­k valgte leder Aung San Suu Kyi, som ble avsatt i et militærkup­p 1. februar. Her var Suu Kyi i Thailand i forbindels­e med en konferanse i 2019.
Foto: Chalinee Thirasupa / Reuters / NTB I går startet rettssaken mot Myanmars demokratis­k valgte leder Aung San Suu Kyi, som ble avsatt i et militærkup­p 1. februar. Her var Suu Kyi i Thailand i forbindels­e med en konferanse i 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway