Aftenposten

Jublet over Netanyahus fall

Det var fest og jubel i Tel Aviv da landets nye regjering ble godkjent. Men Naftali Bennett tar over et dypt splittet land.

- John Hultgren, Midtøsten-korrespond­ent

–Vi stanset toget før det kjørte ut i avgrunnen. Slik beskrev den nye statsminis­teren den politiske situasjone­n i Israel da han talte til nasjonalfo­rsamlingen Knesset søndag.

Da hadde de folkevalgt­e med hårtynn margin vraket Benjamin Netanyahus regjering og satt inn en koalisjon ledet av Bennett. Den består av partier som ingen tidligere trodde kunne samarbeide om noe som helst. Det viste seg at de kan det så lenge hovedpremi­en er å kaste Netanyahu, som har ledet Israel de 12 siste årene.

– Vi er endelig kvitt den grusomme personen. Jeg vil ikke engang si navnet hans. Nå er vi i himmelen, sa Chany Gross til The New York Times på Rabin-plassen der festen foregikk.

Hun snakket altså om Netanyahu.

Dypt splittet land

Men det var absolutt ikke alle israelere som hadde lyst til å delta i den euforiske feiringen i Tel Aviv. Israel er dypt splittet. Fire valg på to år har bare forsterket dette. Nyvalgene er blitt gjennomfør­t fordi ikke mange nok av de folkevalgt­e har klart å bli enige om å samarbeide.

De politiske blokkene er like store. Dermed var det like mange som ikke feiret Netanyahus fall. Regjeringe­n som nå tar over, består av åtte partiet. Flere av dem fremstår som politiske motpoler. Bennett selv represente­rer høyreparti­et Yamina. Det er det 5. partiet han har vært med i de siste 14 årene.

Partiet er ikke bare ganske nytt, det er også lite. Det har bare syv av de 120 representa­ntene i Knesset.

Sterk intern uenighet

Med på laget har han blant annet venstrepar­tiet Meretz og et arabisk parti. De har politiske mål som er totalt ulike det Bennett har. Å få disse til å jobbe sammen, er det første problemet den nye statsminis­teren får.

Sentrumspo­litikeren Yair Lapid leder det største partiet i koalisjone­n. Det har 17 representa­nter i Knesset. Lapid er nå utenriksmi­nister. Etter to år skal Lapid og Bennett bytte jobb slik at Lapid tar over som statsminis­ter.

De politiske ulikhetene vil blant annet vise seg i forholdet til palestiner­ne. Bennett har bakgrunn fra bosetterbe­vegelsen. Det er foreningen for jøder som bosetter seg på okkupert palestinsk land. Han mener Israel bør annektere store deler av Vestbredde­n.

Meretz har det akkurat motsatte synet. Det er for at det etableres en palestinsk stat på Vestbredde­n.

Palestina-spørsmålet har ikke vært noe viktig tema i noen av valgkampen­e. Men den 11 dager lange blodige konflikten med

Hamas på Gazastripe­n i mai viser at dette på nytt kan bli brennaktue­lt.

Bennett har sagt at koalisjone­n vil jobbe for å redusere konflikten snarere enn å finne en løsning.

Hardt rammet av pandemien

Mindre kontrovers­ielt blir det å jobbe for å bedre Israels økonomi. Den er hardt rammet av pandemien.

Landet har vært stengt ned tre ganger. Turismen er hardt rammet og arbeidsled­igheten er tre ganger så høy som den var før covid-19.

Et av grepene den nye koalisjone­n vil ta, vil trolig likevel møte motstand.

Bennett har sagt at flere ultraortod­okse jøder og arabere må inn i arbeidsliv­et. Ultraortod­okse partier var de viktigste støttespil­lerne til Benjamin Netanyahu. Sammen sørget de for at ultraortod­okse jøder fikk en rekke ulike fordeler som gjorde det mulig for de sterkt religiøse å bruke tiden sin til å lese hellige skrifter i stedet for å jobbe.

Forholdet til Iran vil bli en delikat oppgave for den nye regjeringe­n. Israel har vært sterkt imot den såkalte atomavtale­n med Iran. Også Bennett har uttalt seg negativt om den. Men her må koalisjone­n også balansere mot USAS president Joe Bidens ønsker om å ta USA inn igjen i avtalen.

Bennett og hans mannskap må altså markere uenighet med sin viktigste allierte på en måte som Biden kan akseptere.

O g hv i s u e n i g h e t i re g j e r i n ge n sørger for at den ikke har stor nok støtte i Knesset, kan den føle seg sikker på at det finnes en 71 år gammel ringrev som vil bruke enhver mulighet til å kaste den for selv å bli statsminis­ter igjen.

– Med Guds hjelp vil det bli mye raskere enn dere tror, sa Benjamin Netanyahu til sine kolleger i Likud-partiet søndag.

 ?? Foto: Corinna Kern, Reuters/ntb ?? Det var ellevill feiring i Israel søndag kveld da landets leder de siste 12 årene, Benjamin Netanyahu, ble kastet som statsminis­ter.
Foto: Corinna Kern, Reuters/ntb Det var ellevill feiring i Israel søndag kveld da landets leder de siste 12 årene, Benjamin Netanyahu, ble kastet som statsminis­ter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway