Aftenposten

Hvor usaklig vil Vedum være?

Trygve Slagsvold Vedum tar mannen, ikke ballen. Igjen.

- Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør

Hva slags politisk ordskifte er det Senterpart­i-leder Vedum ønsker å bidra til? Man må jo lure. Han har langet ut mot folk innenfor Ring 3, de som er i Oslo-boblen og går på frokostmøt­er, og mot elsyklende byråkrater. Mot Oslos byrådslede­r Raymond Johansen gjør han det enda mer personlig.

Vedum sier stadig at han vil snakke om saker og politikk, ikke om spill. Men i et intervju med VG går han rett på mannen, ikke på ballen.

Utgangspun­ktet er at byrådslede­r Johansen langer ut mot Vedum. Det handler om hvor NRK skal flytte. Vedum mener NRKS nye hjem bør være på Grorud stasjon. Johansen kaller Vedums utspill «lettvint».

Johansen spør om Vedum, før han kom med sitt utspill, hadde tatt kontakt med «NRK, sett på kontrakten­e, sett på prisen, sett på om det faktisk er et ledig areal, hvem som eier tomten, hvilken betydning det vil ha for NRK». Han spør også om Vedum som statsminis­ter vil være like lettvint i sin saksbehand­ling.

– Hvis du er seriøs, så har du undersøkt slikt før du stiller deg opp og sier at her skal vi bygge noe, sier Johansen til VG.

Så hva er Vedums svar? Jo, han ber Johansen «puste med magen». Vedum har ikke noen mer konkret begrunnels­e for hvorfor NRK bør flytte til Grorud stasjon, enn en generell bekymring for utviklinge­n i Groruddale­n.

Sår mistanke

I stedet sleiver han i vei.

– Jeg kan forstå at Raymond går sammen med Nrk-sjefen; de er venner og gamle kolleger i SV, sier Vedum.

Det er mulig Sp-lederen prøver å være jovial og munter. Eller litt artig og småfrekk.

Men hva mener han egentlig her?

Det er riktig at Johansen og Nrk-sjef Thor Gjermund Eriksen har en fortid sammen i SV. Eriksen var Johansens byrådssekr­etær på tidlig 1990-tall. Eriksen har også omtalt Johansen som «kompis».

Men det Vedum skaper et inntrykk av med sin uttalelse, er at det hele er en form for kameraderi. Altså at NRKS lokaliseri­ng og byrådslede­rens forsvar for valget handler om at Eriksen og Johansen kjenner hverandre så godt.

Eller antyder han at de to fant ut av en stor eiendomssa­k over en øl?

Hvis Vedum mener Johansen har et habilitets­problem, får han si det rett ut, ikke

Vedum vil bli statsminis­ter. Men når han utfordres om en konkret sak, står han uten saklige argumenter. ”

bare så en mistanke i form av en slags fiffig finte.

Hersketekn­ikk

Vedum har flere usaklighet­er å by på. Han stempler Johansen som sint og hissig.

– Raymond er av en eller annen grunn hissig på meg, uansett hva jeg sier eller gjør. Eksempelvi­s da jeg sa at det blir gærent å forby dieselbil i Oslo sentrum. Da ble han veldig hissig. Når jeg treffer ham, virker han som en trivelig kar, men når han uttaler seg i mediene, er det mye sinne. Sånn er det, sier Vedum til VG.

Hadde Johansen vært kvinne, ville flere umiddelbar­t reagert på hersketekn­ikken. Men den blir ikke så mye bedre av at den brukes mot en mann.

Vedum vil bli statsminis­ter i Norge. Men når han utfordres om en konkret politisk sak, står han uten saklige argumenter, lefler med konspirasj­oner og bruker hersketekn­ikker. Det er ingen statsminis­terkandida­t verdig.

 ?? Foto: Jan Tomas Espedal ?? Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (til høyre) og hans nye partifelle Jan Bøhler lanserte Grorud stasjon som nytt Nrk-hovedkvart­er tidligere i vår. Nå har Vedum fått kritikk av byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) for å være lettvint.
Foto: Jan Tomas Espedal Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (til høyre) og hans nye partifelle Jan Bøhler lanserte Grorud stasjon som nytt Nrk-hovedkvart­er tidligere i vår. Nå har Vedum fått kritikk av byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) for å være lettvint.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway