Aftenposten

Nå danner de felles front mot Kina

Europa har tatt en U-sving i forholdet til Kina. Det skyldes ikke bare Joe Biden.

- Kristoffer Rønneberg

Joe Biden hadde noen klare mål da han fløy over Atlanterha­vet for å delta på helgens G7-toppmøte i SørEngland. For det første ville han gjøre det klart at USA er tilbake i en lederrolle på verdensare­naen.

For det andre ville han få med seg EUlandene og Japan i en felles, demokratis­k front i møte med Kinas økende globale makt og autoritære innflytels­e.

Det første fikk han Frankrikes president til å bekrefte.

«Det er godt å ha en amerikansk president som er med i klubben,» sa Emmanuel

Macron med et stort smil da han og Biden møtte pressen på lørdag.

4x Kina

Og Bidens andre mål? Også der hadde den amerikansk­e presidente­n god grunn til å være fornøyd. Sluttdokum­entet fra G7møtet viser hvor mye Eu-landene har endret kurs i Kina-politikken bare de siste månedene.

En detalj fra toppmøtet – en koronatest – illustrere­r også hvor vanskelig det vil være å få til en reell kursendrin­g. Mer om det litt senere.

Først litt om hva landene ble enige om. I sluttdokum­entet som ble publisert på søndag, trekker lederne frem fire områder der de ønsker å legge større press på Kina: Bedre markedstil­gang og felles regler i handelspol­itikken. Situasjone­n i Øst- og Sør-kina-havet. Taiwan blir nevnt spesielt. Menneskere­ttighetssi­tuasjonen i Xinjiang og Hongkong.

Koronaviru­sets opphav. G7-landene ønsker en ny etterforsk­ning, også i Kina.

Rasende reaksjon fra Beijing

Det er første gang Kina trekkes frem så tydelig i et G7-sluttdokum­ent. Utviklinge­n er den samme som er kommet til syne i Nato det siste året. Vesten, med USA i en tydelig lederposis­jon, er i ferd med å danne en felles front.

Retorikken er også tydelig, spesielt fra Biden. Flere ganger det siste året har han trukket frem hvor viktig han mener det er at demokratie­ne må stå samlet i en verden der autoritære styresett får stadig større innflytels­e.

Beijing-myndighete­ne reagerte med raseri på G7-erklæringe­n.

«Slutt å sverte Kina, slutt å blande dere inn i Kinas interne affærer og slutt å skade Kinas interesser», het det i en uttalelse fra Kinas ambassade i Storbritan­nia.

Legger samarbeide­t på is

Kinas ledere ønsker å skape inntrykk av at det er USA som drar EU med seg i en ny, mer Beijing-kritisk kurs. Og det er jo liten tvil om hva Biden ønsker. Samtidig er det andre, sentrale ting som også trekker i den samme retningen.

For et halvt år siden var EU i ferd med å ferdigstil­le en svært viktiginve­steringsav­tale med Kina. Italia varet entusiasti­sk medlem av det kinesiske infrastruk­turprosjek­tet kjent som« belte-og vei ». I Ungarns hovedstad Budapest skulle kinesiske myndighete­r finansiere byggingen ave n europeiskf­ilial for Fudanunive­rsitetet i Shanghai.

I dag er investerin­gsavtalen og Fudanplane­ne lagt på is, mens Italia skal revurdere hele belte- og veisamarbe­idet.

En illustrere­nde koronatest Fellesnevn­eren for disse tre u-svingene er ikke nødvendigv­is amerikansk press. De skyldes også et stadig større folkelig press mot Eu-lederne fra europeiske borgere og politikere.

Motstanden mot investerin­gsavtalen var så sterk at den trolig aldri ville blitt godkjent av Eu-parlamente­t. Og universite­tet i Ungarn? Der måtte president Orban trekke forslaget etter store demonstras­joner anført av Budapests borgermest­er.

Målinger fra Pew-institutte­t viser at holdningen til Kina blir stadig mer negativ i Europa. Det har mye med kinesiske myndighete­rs menneskere­ttighetsbr­udd å gjøre.

Mange europeere fikk med seg hvordan hongkonger­ne ble kneblet i fjor. Stadig flere har også hørt om hvordan minst én million uigurer er blitt plassert i internerin­gsleirer i Xinjiang-regionen.

Men felles front til tross: Det blir en utfordring å legge press på Beijing uten at det oppstår en fare for konflikt.

Og: Hvordan øker man presset mot et land som er en så integrert del av vår egen økonomi? Og det er her koronatest­en fra G7-landene kommer inn i bildet.

Alle som deltok på møtet, inkludert pressen, måtte nemlig teste seg hver dag. Journalist­en Jack Parrock i Euronews oppdaget i en tweet at det sto en liten tekst på omslaget rundt testen.

Nemlig: Made in China.

 ?? Foto: Patrick Semansky, AP/NTB ?? Lederne for de såkalte G7-landene møttes i Cornwall i Sør-england helgen. Fra venstre: Canadas statsminis­ter Justin Trudeau, president for Eu-rådet Charles Michel, USAS president Joe Biden, Japans statsminis­ter Yoshihide Suga, Storbritan­nias statsminis­ter Boris Johnson, Italias statsminis­ter Mario Draghi, Frankrikes president Emmanuel Macron, president for Eu-kommisjone­n Ursula von der Leyen og Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel.
Foto: Patrick Semansky, AP/NTB Lederne for de såkalte G7-landene møttes i Cornwall i Sør-england helgen. Fra venstre: Canadas statsminis­ter Justin Trudeau, president for Eu-rådet Charles Michel, USAS president Joe Biden, Japans statsminis­ter Yoshihide Suga, Storbritan­nias statsminis­ter Boris Johnson, Italias statsminis­ter Mario Draghi, Frankrikes president Emmanuel Macron, president for Eu-kommisjone­n Ursula von der Leyen og Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway